Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak válka na Ukrajině mění charaktery lidí u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

No ona je až tak nemění, ona odhaluje pravé. Však jsem taky za uplynulé dva roky kvůli mému proukrajinskému postoji přišla o spoustu „přátel“. Na druhou stranu jsem řadu nových, opravdových našla, a právě na Ukrajině: Dmytra, Milu, Natalii.

Článek

Zkrátka oddělilo se zrno od plev a opět se potvrdila pravdivost léty prověřeného rčení: „Vše špatné je k něčemu dobré.“ Někteří rádoby kamarádi (ženské pohlaví nevyjímaje), mnou začali opovrhovat jen proto, že, řečeno sportovní terminologií, fandím napadené zemi, pomáhám jejímu válkou sužovanému obyvatelstvu a podporuji armádu.

A co je na tom špatného? Potřebným pomáhám celý život. Dříve jsme se zaměřovala zejména na zrakově postižené a útulky pro opuštěná zvířata. A s počátkem války na Ukrajině, jsem se přeorientovala tímto směrem, neboť tato pomoc je nezbytná nejen pro zachování suverenity napadené země a její kompletní osvobození od ruských okupantů, ale také pro udržení míru v Evropě a světovou bezpečnost.

Bohužel, některým našincům stále nedochází, že brzy můžeme mít ruské tanky za zadkem taky. A my, kdož se tomu snažíme předejít, jsme terčem slovních útoků, projevů zloby a nenávisti. Počínání a myšlenkové pochody některých našich spoluobčanů absolutně nechápu. Stačí si přečíst pár jejich příspěvků či komentářů v online prostoru. Je zarážející, kolik u nás najdeme přívrženců Ruska a jeho fašistického režimu, zejména mezi starší generací, která určitě zažila naši okupaci v roce 1968. Asi už mají Alzheimera a všechno zapomněli. A taky mezi lidmi, které osobně znám a nikdy bych to do nich neřekla.

V nemilost upadl například známý herec Ondřej Vetchý, jen proto, že organizuje sbírku na nákup dronů pro ukrajinskou armádu. Ta mimochodem vynesla už více než 47 milionů korun. Denně musí čelit výhrůžkám od českých „Putinovců“ s myšlením na úrovni jednobuněčných živočichů, kteří mu vyhrožují dokonce zabitím jeho dětí. To už překračuje všechny meze! Co kdyby přišly o život vaše děti, jako oběti raketových útoků ruských agresorů na civilní obyvatele, jejich domy, školy, školky a dětská hřiště? To si nedovedete představit, že? A na Ukrajině je to na denním pořádku.

Ukrajinu nemalou měrou podporuje i legendární hokejový brankář Dominik Hašek. A rovněž musí čelit kritice a vulgárním projevům. Zvláštní, že? Když přivezl olympijské zlato z Nagana, velebili jste ho a vynášeli do nebes a teď se stal terčem nenávisti. Ne, on se nezměnil, jen ukázal svoji pravou tvář stejně jako vy. Ale on v tom nejlepším slova smyslu.

Hanlivých poznámek a nechutných výplodů chorých mozků není ušetřen ani náš pan prezident, zejména v souvislosti s jeho iniciativou „munice pro Ukrajinu“. V civilizovaném světě díky tomu naopak v žebříčku popularity stoupl. O čem to asi tak svědčí? Odpovězte si sami.

Charakterové vlastnosti lidí se nemění, ale když přijde do tuhého, zástupci živočišného druhu homo sapiens odhazují své masky a odhalí své pravé já. A to se pak člověk nestačí divit. Kdo fandí agresorům, je dobře patrné i z debat na téma volby slovenského prezidenta. Jistě, je to každého osobní věc, ale vážení, pamatujme na budoucnost nás i našich dětí a na to, aby se nemusely učit rusky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz