Hlavní obsah
Cestování

Kam o prázdninách s dětmi? Třeba za hříbátky do Kladrub

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Klisny s hříbaty v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem

Dnes se společně vypravíme do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, kde již od dob císaře Rudolfa II. chovají světově proslulé kočárové a ceremoniální koně.

Článek

Jedeme do jednoho z nejstarších hřebčínů na světě a zároveň domova nejstaršího původního českého plemene, takzvaného Starokladrubského koně. Je zde ustájeno přibližně 250 běloušů. O podobný počet vraníků se národní hřebčín stará v někdejších stájích knížecího rodu Auerspergů ve Slatiňanech u Chrudimi. Tam se podíváme někdy jindy.

Odchovance zdejšího hřebčína můžeme nalézt například na královských dvorech v Dánsku a Švédsku. Rovněž skvěle reprezentují naši republiku v mezinárodních soutěžích spřežení a v drezuře. Pro svoji klidnou a vyrovnanou povahu mají široké využití, používají se například i u jízdní policie. Potkáme je v ulicích Pardubic, Prahy a Ostravy. A chcete-li si pořídit „Kladrubáka“ na takové to domácí ježdění, máte možnost vybrat si vhodného společníka přímo na webu hřebčína.

Plemeno s typickou klabonosou hlavou je zřejmě jediné na světě vyšlechtěné speciálně jako kočárové pro císařské a královské dvory, a to již v 18. století. Ve zdejších stájích můžete majestátní plemenné hřebce obdivovat zblízka, a dokonce si je i pohladit. A také vám ochotně a zdarma zapózují před objektivem fotoaparátu (bez blesku). K tomu všemu se vám samozřejmě dostane odborného výkladu o historii i současnosti hřebčína a chovu těchto impozantních zvířat.

A to zdaleka není všechno. Další unikátní expozici najdete v kočárovně. Můžete tu obdivovat dokonalou řemeslnou a uměleckou práci našich předků, například kočár císaře Ferdinanda V., Tomáše Garrique Masaryka nebo ten filmový, z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

V nedaleké Lesovně, jedné z nejstarších barokních roubenek v kraji, se můžete prostřednictvím virtuální reality a simulátoru jízdy v kočáře projet po okolí. Zavítáte-li v pracovní dny, doporučuji nahlédnout i do sedlářské dílny.

Pro milovníky přírody a koní, kteří upřednostňují skutečnou realitu, pořádá hřebčín komentované vyjížďky Krajinou UNESCO, jak jinak, než v povozu taženém koňmi. A nejen to, nejrůznější akce pro veřejnost, závody spřežení a zábavu pro celou rodinu, najdete v rozlehlém areálu nejen v turistické sezóně, ale i o svátcích a jarních či pololetních prázdninách.

A my se nyní přeneseme zpět do historie, do doby císaře Františka Josefa I. a jeho manželky, zvané Sisi. Projdeme se v jejich stopách stopách stylově zařízenými sály a komnatami zdejšího zámku a nahlédneme do přilehlého kostela, který zde nechali postavit. Chcete-li vidět celý areál z výšky, doporučuji vystoupat po 87 schodech na zdejší rozhlednu. Z ní se vám naskytne nádherný pohled nejen na hřebčín, ale i okolní lesy, louky a pastviny.

Ještě jsme neviděli klisny a hříbátka, která se před nedávnem narodila. Za nimi se vydáme na blízké pastviny po silnici s minimálním provozem směrem na Selmice. A věřte mi, je to opravdu úžasná podívaná. A co víc, o tento nevšední zážitek nebudou ochuzeni ani návštěvníci s omezenou hybností, neboť stáda lze pozorovat přímo z auta.

Máte-li rádi lesní porosty a klid, navštivte i přilehlý anglický krajinářský park Mošnice se vzácnými stromy, které pamatují staletí, úžasné to místo ve všech ročních obdobích. Příjemnou procházku po rovině si tu užijí i maminky s kočárky.

Aktuální ceny vstupného, prohlídkové okruhy a termíny akcí najdete na webových stránkách hřebčína. A jak se sem dostanete? Autem například po dálnici D11 Praha – Hradec Králové, exit 62 nebo 68. Pokud rádi cestujete vlakem, vystoupíte na zastávce Řečany nad Labem (trať Praha – Kolín – Pardubice) a půjdete asi 3 kilometry pěšky po málo frekventované silnici. Autobusem je místo dostupné jen ve všední dny.

Tak na viděnou u koní a krásné léto!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz