Hlavní obsah
Cestování

Kam po sezóně? Tipy pro milovníky památek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Hrad Svojanov

Turistická sezóna pomalu končí, ale to neznamená, že bychom my, milovníci památek, měli sedět doma a čekat na jaro. Řada pamětihodností je totiž otevřena i v zimě. Dnes se na některé z nich vypravíme.

Článek

A začneme netradičně na Moravě, přímo v její metropoli. No a když v Brně, tak kde jinde, než na Špilberku. Ano, tam můžete zavítat po celý rok a vybrat si z několika návštěvnických okruhů. Například trasa s názvem Příběh hradu vás seznámí s jeho historií od samého počátku, další zavede třeba proslulého vězení. I mimo sezónu se na vás těší hradní průvodci denně kromě pondělí. A některé prohlídkové trasy můžete absolvovat i bez nich, kupříkladu rozhlednu a královskou kapli či návštěvu muzea.

Tento rozsáhlý komplex, který plnil ve své minulosti nejen funkci sídla moravských markrabat, ale sloužil i jako zemská pevnost a vězení, má návštěvníkům opravdu co nabídnout, a to nejen milovníkům historie. Často se zde konají koncerty a další kulturní akce. Ani děti nepřijdou zkrátka, jsou tu pro ně připraveny různé interaktivní hry. Výši vstupného na jednotlivé okruhy či akce najdete na webových stránkách hradu.

A nyní se přesuneme trochu jižněji, na novogotický zámek Lednice, patřící k nejnavštěvovanějším památkám v naší republice. Najdeme ho uprostřed jednoho z největších evropských zámeckých parků.

I na tento architektonický skvost můžete zavítat mimo běžnou hradozámeckou sezónu a v rámci základního prohlídkového okruhu navštívit reprezentační sály a salony, které sloužily k zábavě šlechty, pořádání bálů a společenských akcí. Tyto prostory jsou díky bohatě zdobeným kazetovým stropům a proslulému točitému schodišti dokonalou ukázkou mistrovství tehdejších řemeslníků a určitě stojí za zhlédnutí. Tuto možnost máte až do 15. prosince. Vstupné činí 300 Kč, mládež a senioři zaplatí 240 a děti 90 korun.

Na Moravě ještě chvíli zůstaneme a podíváme se na jedno velice oblíbené poutní místo, na Velehrad do baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Tento barokní svatostánek je otevřen pro poutníky i milovníky sakrálních památek sedm dní v týdnu po celý rok.

Bazilika spolu s přilehlými budovami bývalého cisterciáckého kláštera na mne zapůsobila opravdu monumentálním dojmem a určitě byste ji při návštěvě Moravy neměli opomenout. Stejně tak, jak učinil papež Jan Pavel II., který se na tomto významném poutním místě zastavil v dubnu 1990 a dokonce tu sloužil mši. Pokud chcete absolvovat prohlídku s průvodcem, je třeba si ji domluvit v místním infocentru. Prohlídky bez průvodce jsou možné kdykoliv během dne mimo dobu mše svaté. Podrobný rozpis najdete na webu farnosti Velehrad a vstup je zdarma. Ovšem dobročinnosti v podobě příspěvku na kostel se meze nekladou.

A jedeme do Čech, ale nejprve se zastavíme na českomoravském pomezí a mrkneme se na hrad Svojanov nedaleko Poličky, který je opředen mnoha pověstmi a záhadami. A prý tu také straší. Jestli i v zimě nevím, ale můžete se o tom přesvědčit sami a to do 15. prosince (mimo sezónu o víkendech) na několika prohlídkových trasách, v nichž se seznámíte s historií tohoto tajemného sídla a všemi jeho prostory. A dokonce se můžete přímo na hradě i ubytovat. Pak se celý areál na chvíli uloží k zimnímu spánku a své brány otevře opět 1. března.

My nyní pokračujeme dál až do Středočeského kraje, kde si prohlédneme dva monumentální a nejnavštěvovanější hrady u nás. Prvním z nich je Křivoklát, kde také rádi uvítají milovníky historie a středověké architektury i mimo sezónu. A sice o víkendech, kromě 23.–26. 12. 

Využijete-li této možnosti, základní okruh vás provede všemi hradními paláci a sály, kaplí, hladomornou, vězením a knihovnou. Vstupné činí 280 Kč, mládež a senioři zaplatí 220 a děti 80 korun. Prohlídku absolvujete s průvodcem a trvá 80 minut. A jste-li rovněž milovníky přírody, můžete výlet na tento hrad spojit i s procházkou po okolních hlubokých lesích.

Pouhých 40 kilometrů od Křivoklátu najdeme náš bezesporu nejznámější hrad, který nemůže v naší nabídce „zimních“ památek chybět, Karlštejn. Císařskou rezidenci Karla IV. můžete mimo sezónu obdivovat vždy od pátku do neděle, mimo období 23.–25. 12. Za 55 minut si prohlédnete historické interiéry Císařského paláce včetně Karlovy ložnice, kaple sv. Václava, pokladnice i klenotnice, kde je uložena kopie Svatováclavské koruny. Návštěvu tohoto klenotu české země, obdivovaného celým světem, který byl vybudován císařem Karlem IV. jako místo uložení královských pokladů, byste si rozhodně neměli nechat ujít. Jeho návštěva vás vyjde na 300 Kč, senioři a mládež zaplatí 240 a děti 90 korun.

Za posledním tipem na mimosezónní výlet po památkách, se vypravíme do jižních Čech, kde budeme obdivovat architektonický novogotický skvost, zámek Hluboká. Ten po skončení běžné sezóny nabízí svým návštěvníkům denně kromě pondělí tak zvaný zimní okruh.

A nemusíte mít obavy, že by vám v honosných interiérech bylo zima, prostory jsou temperované. A co uvidíte? Například soukromé apartmány majitelů panství, bohatě zdobené salony, loveckou jídelnu či přípravnu jídla. Prohlídka trvá 40 minut a vyjde vás na 200 Kč, mládež a senioři zaplatí 160 a děti 60 korun. A když se nabažíte historie, můžete si udělat procházku k nedalekému největšímu českému rybníku Bezdrev.

Nejvíce pamětihodností, otevřených pro veřejnost po celý rok, najdeme v naší matičce stověžaté, ale těm se budeme věnovat někdy příště.

Tak šťastnou cestu a krásné zážitky!

Zdroje informací: Osobní návštěvy, oficiální webové stránky uvedených hradů, zámků a farnosti Velehrad

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz