Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo byl svatý Mikuláš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Rok se s rokem sešel a opět tu máme Mikuláše. Tak si pojďme povědět, kdo to vlastně byl.

Článek

Svatý Mikuláš z Myry byl křesťanský biskup, který žil ve druhém a třetím století n.l. (přibližně 280/286 – 345/352) v Lýkii v dnešním Turecku v provincii Antalyia, kterou mnozí dobře znáte ze svých dovolených. Narodil se do křesťanské rodiny ve městě Patara, podle něhož je pojmenována i jedna z nejdelších pláží na pobřeží turecké riviéry, proslulá tím, že se na ní líhnou mořské želvy. Rodina se zabývala jako většina zdejších obyvatel rybolovem a obchodem s rybami.

Byl velmi zbožný a již od útlého mládí pomáhal potřebným. Po smrti svého otce rozdal veškeré dědictví chudým. Již ve velmi mladém věku se stal biskupem v Myře, antickém městě na místě dnešního Demre v Antalyi. Celý svůj život zasvětil pomoci chudým, nemocným, nemohoucím, propagaci křesťanství a záchraně nespravedlivě obviněných a odsouzených. Také se zasazoval o rovnoprávnost cizinců a dohlížel na spravedlivý chod soudů.

Je jedním z nejuctívanějších světců v celém křesťanském světě, ve východních církvích druhým nejuctívanějším svatým vůbec po Panně Marii, přestože stejně jako všichni světci jeho doby, nebyl nikdy prohlášen za svatého. Jeho uctívání se prostě stalo součástí křesťanské víry a šířilo se světem. K největší expanzi došlo ke konci 11. století na území dnešní Ukrajiny a jeho kult se šířil dál na západ, hlavně do Německa, Francie a Anglie.

O tom, že byl v Evropě značně oblíben, svědčí desetitisíce kostelů jemu zasvěcených. Jen u nás bychom jich napočítali stovky. Zmiňme jen ty nejznámější: Chrám svatého Mikuláše na Malostranském náměstí v Praze či katedrála svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. A samozřejmě nesmíme zapomenout na ten nejdůležitější, což je Basilica di San Nikola v Bari v jižní Itálii, kde jsou uloženy ostatky tohoto světce.

Mikuláš bývá zobrazován jako starší biskup s vousy, biskupskou mitrou na hlavě a biskupskou berlou v ruce. Byl inspirací pro vytvoření mystické postavy Santa Clause.

Svatý Mikuláš, rovněž uctívaný jako patron námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů, zemřel patrně 6. prosince v rozmezí let 345 – 352, přesný rok není znám. Proto právě na tento den připadá v západní liturgii jeho svátek, u východní 19. prosince. Tradice s ním spojené jsou velmi pestré a národnostně se liší. Jedno však mají společné: rozdávání dárků dětem (u nás v předvečer 5. prosince). Tak doufám, že jste letos nezlobili!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz