Hlavní obsah
Názory a úvahy

Leží vám v žaludku ukrajinští uprchlíci a nemůžete to strávit? Já vám pomůžu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vyrobeno v grafickém editoru z vlastních zdrojů + photo studio for android

Tak mě zase zvedly ze židle názory některých našich „uvědomělých“ spoluobčanů, kteří asi dodnes třímají v rukou červenou knížku. Jinak si jejich myšlenkové pochody nedovedu vysvětlit.

Článek

A o kom že je řeč? O pisatelích plných zloby a nenávisti, kteří urputně brojí proti pobytu ukrajinských uprchlíků na našem území a tvrdí, že je u nich doma bezpečno. Vážení, pusťte si televizi, přečtěte noviny nebo koukněte na internet. Doporučuji zejména cizí nezávislé stanice, které informují o dění ve světě nezaujatě, například BBC, CNN, Deutsche Welle či Hlas Ameriky. Nepotřebujete satelit ani kabelovku, vysílají i na Youtube. A neznáte-li cizí jazyky, vůbec nevadí. U zpravodajství z měst poničených ruskými raketami, ani při reportážích z první linie je nebudete potřebovat, obrázky hovoří za vše. Nejsou to žádné fejky ani thriller z třetí světové války, ale krutá realita. V ukrajinské metropoli a v dalších podle vás klidných městech téměř každý den kvílí sirény a vyhlašují vzdušné poplachy. Rodiny s malými dětmi tráví noci v metru i v jiných, mnohdy studených a temných podzemních prostorách. Mají-li to štěstí a jejich dům útoku okupantů odolá a není poničen nepřátelskými drony ani úlomky sestřelených raket, mohou se do něho po několika hodinách vrátit. Opět na pár hodin, maximálně dnů. A tak stále dokola, už téměř dva roky.

Myslím, že by vás to brzy přestalo bavit. Podívejte se do tváří lidem, kteří během pár vteřin přišli o všechno, co celý život budovali a teď jsou rádi, že si zachránili holé životy. Dívejte se na plačící vystrašené děti, které rodiče vlečou rozespalé do krytu nebo dávají spát do vany, neboť koupelna je nejbezpečnější místo v domě. Pozorujte práci záchranářů a hasičů, prohledávajících trosky a pátrajících po přeživších. To nejsou záběry z apokalyptického sci-fi filmu, ale současná realita z Kyjeva, Charkova, Oděsy, dokonce i ze Lvova. Kupříkladu v noci a ráno 2. ledna jste mohli tuhle reality show sledovat v přímém přenosu. Máte-li rádi ohňostroje a dělbuchy, přišli byste si opravdu na své a zadarmo!

Taky vám leží v žaludku, že k nám občané této válkou sužované země přijeli auty. Měli snad přijít pěšky a auta nechat okupantům? Ano, opět se projevila nejrozšířenější česká vlastnost, závist. Nechápu: lidem, kteří utíkají před válkou s majetkem v několika taškách, opravdu není co závidět! A teorie, že nás přišli ekonomicky zruinovat, přepadat a vraždit, je ubohým výplodem chorých mozků. Na to si vystačíme sami. Křičíte, že nebudete uprchlíky živit. Za prvé: většina z nich pracuje, a to za tak mrzký peníz, že vy byste kvůli němu ani nevstali z postele. A za druhé: Léta letoucí živíte jiné národnostní menšiny, které nikdy nepracovaly, pracovat nebudou a žijí si tu hezky v dostatku, klídku a míru. Ti vám nevadí? Pokud si stále trváte na svém, velice ráda vám zprostředkuji pobyt u mých přátel v některém ukrajinském velkoměstě nebo přímo na bojové linii, ten je zvlášť vhodný pro milovníky přírody a trampingu. Zkrátka není nad osobní zážitky a tyhle si budete pamatovat do smrti, to vám garantuji. Tak šťastnou cestu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz