Hlavní obsah
Názory a úvahy

Musíme být za každou cenu „normální“?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Časy, kdy jsme se tak museli alespoň tvářit, jsou naštěstí dávno pryč. Bývalý režim žádnou odchylku od normálu neakceptoval, však se také období od potlačení Pražského jara v roce 1968 až do sametové revoluce nazývá normalizací.

Článek

Gayové se navzdory své orientaci ženili a zakládali „normální“ rodiny, aby svoji odchylku maskovali, neb jen klasická rodina, tj. máma, táta a děti, směla být základem socialistického státu. Dívky se většinou hned po dosažení plnoletosti vdávaly, protože být ještě ve dvaceti svobodná, nebylo normální. Zato muselo být normální chodit do pionýra a na svazácké brigády. A jakmile se objevil nenormální bojkotář, okamžitě se dostal na černou listinu. Děti z věřících rodin chodily tajně na náboženství a s rodiči do kostela, jelikož to za vlády soudruhů nebylo žádoucí a tudíž ani normální, bůh přeci neexistuje, že? Dokonce i leváci byli přeučováni na praváky, neboť vládnoucí levice hlásala, že pravá ruka je jedině ta pravá.
A bohužel, před nedávnem jsem zjistila, že se dodnes mezi námi najdou jedinci, kterým jsou jakékoliv odchylky od normálu silně proti srsti. Dva měsíce nazpět jsem tady publikovala úvahu na téma Vánoce včetně faktu, že tyto svátky nákupního šílenství, peněz a konzumu nemám ráda. A ohlasy? Ani se neptejte! Stačí jeden za všechny: „VY JE MUSÍTE MÍT RÁDA, PROTOŽE TO JE NORMÁLNÍ!“ A ještě mi ona dáma vynadala, že jí ty její kazím…. A co je vlastně normální? Musím nutně žít s chlapem, protože je to normální? Musím mít děti, protože to je normální? Musím slavit Vánoce, protože je to normální? Kde je ta norma? Žádná neexistuje, hranice si stanovujeme my sami a každý je máme jinde. Normalita je abstraktní pojem a subjektivní dojem. Pro někoho je normální chodit v zimě v kraťasech, jiný se do nich nesvlékne ani v létě a je to pro něj taky normální. Pro někoho je normální jít deset kilometrů pěšky, druhý jede autem i do trafiky přes ulici a považuje to za naprosto normální. Někdo vytáhne denně dvacku cigaret, pro jiného je normální nekouřit.
Když se zeptáte mistra Googla, co je normální, vyplivne vám tuto definici: „Normální je to, co umožňuje optimální fungování jedince či skupiny ve společnosti. Normalita je v tomto pojetí takový stav, kdy systém plní svoji funkci.“ A přestane snad fungovat společnost kvůli tomu, že neslavím nějaké svátky? Přestane systém plnit svoji funkci proto, že chodím v zimě v tričku? A přestane se točit Země proto, že mám modrý vlasy? Ne, tak vidíte! To znamená, že je vše v normálu.
Vážení, i když budeme dělat to, co většina lidí okolo nás, nikdy to nebude „normální“, pokud to pro nás nebude smysluplné. I když se budeme chovat jako většina, nikdy to nebude „normální“, pokud nebudeme šťastni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz