Hlavní obsah
Cestování

Naučná stezka Pernštejnskými rybníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Jeden ze soustavy Pernštejnských rybníků

Když se řekne rybníkářství, vybaví se vám patrně Jakub Krčín a Třeboňsko. A jestlipak víte, že ve východních Čechách, konkrétně na Pardubicku, bylo rybníků ještě víc?

Článek

Historie chovu ryb v tomto kraji sahá až do 12. století, kdy tu byly budovány první vodní plochy. K největšímu rozmachu došlo v 15. a 16. století za vlády Pernštejnů. V 18. století bylo v zemských knihách evidováno 213 rybníků o celkové ploše více jak pět tisíc hektarů. Do současnosti se zachovala přibližně desetina a my se k některým z nich dnes vypravíme.

Projdeme se novou, před rokem otevřenou naučnou stezkou kolem Pernštejnských rybníků nedaleko městečka Lázně Bohdaneč. Ta začíná i končí v obci Neratov u obecního úřadu. A jak se sem dostanete? Nejlépe po dálnici D11 Praha – Hradec Králové, exit 68 směr Lázně Bohdaneč, Pardubice, poté na kruhovém objezdu u benzínky v Bohdanči sjedete na prvním výjezdu a po dvou kilometrech jste v cíli. (Pozor při zadávání do navigace, stejnojmenná obec se nachází ještě v Orlických horách.) Doporučuji zaparkovat na návsi u kontejnerů na tříděný odpad.

Trasa měří přibližně devět kilometrů, vede většinou po polních a lesních nezpevněných cestách s minimálním převýšením a je velmi dobře značená. Bez problémů ji zvládnou i méně zdatní turisté a děti. Pro ně je připravena zábavná šifrovací hra, sestávající ze šesti úkolů, šifer a logických úloh, která je dovede k zašifrované truhle s pokladem. Pokud všechny úkoly vyřeší správně, získají kód k jejímu otevření.

A my všichni se z informačních panelů na osmi stanovištích naučné stezky dozvíme spoustu zajímavých informací o historii i současnosti chovu ryb a na unikátních fotografiích a kresbách uvidíme, jak se na Pardubicku žilo a hospodařilo před staletími a jaká důmyslná vodní díla dokázali naši předci vybudovat. Půjdeme kolem sedmi rybníků s nevšedními názvy: Rozhrna, Skříň, Udržal, Trhoňka, Stará a Nová Jílovka a Tichý. Posledně jmenovaný rybník má opravdu příznačný název, neboť klidu si tu užijete dost a při pozorování vodních ptáků nebudete ničím rušeni. Kromě běžných druhů, jako jsou čápi, labutě, divoké husy či volavky, tu můžete spatřit i mořské orly.

Dvě odpočívadla jsou vybavena kovovými ohništi, kde si můžete opéct buřty. Suchého dřeva je v okolí dostatek, jen nezapomeňte při odchodu řádně uhasit oheň a uklidit odpadky. Nejbližší restaurace najdete v Lázních Bohdaneč, Pardubicích a obci Rohovládova Bělá. Zde doporučuji navštívit vyhlášenou cukrárnu s vynikajícími zákusky a zmrzlinou.

Ještě vás zavedu k největšímu rybníku z této soustavy, který neleží na naučné stezce. Jmenuje se Bohdanečský, jeho vodní plocha zaujímá 158 hektarů a spolu se sousedním rybníkem Matka tvoří národní přírodní rezervaci o rozloze 250 hektarů, která zahrnuje slatinné louky, lesy, křoviny a rozsáhlé rákosiny s hnízdištěm bahenního ptactva. Rybníky, které napájí uměle vytvořený Opatovický kanál, založil na počátku 16. století Vilém z Pernštejna.

Abychom se k nim dostali, vrátíme se autem zpět k čerpací stanici v Lázních Bohdaneč, kde zaparkujeme a vydáme se pěšky po staré dlážděné komunikaci doleva směrem od města. Po pár desítkách metrů narazíme na nezpevněnou cestu, odbočující doprava, která nás přibližně po pěti stech metrech dovede k ptačí pozorovatelně na břehu rybníka. A odtud můžeme nerušeně pozorovat vodní ptactvo i okolní přírodu. Pozorovatelna, připomínající strážní věž, je ze všech stran krytá a může posloužit i jako dočasné útočiště v případě nepříznivého počasí.

Tak šťastnou cestu a zdrávi došli!

Zdroje: Informační tabule naučné stezky a https://lazne.bohdanec.cz/narodni-prirodni-rezervace/d-2426

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz