Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

O svatém Valentýnu a taky trochu o komerci, MDŽ a slavení na povel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Sotva jsme se vzpamatovali z vánočních reklam, sobích spřežení a Santa Clausů, začal na nás útočit svatý Valentýn a vnucovat nám, že musíme být všichni zamilovaní.

Článek

Importovaný svátek obchodníků, zejména květinářů, růžových reklam a rudých růží, se k nám přistěhoval po sametové revoluci z okolních evropských zemí, jak se dříve říkalo, západního bloku. I ve Wikipedii se dočtete, že jsme ho převzali zejména z komerčních důvodů. Něco na tom asi bude, kytky totiž v zimě na odbyt moc nejdou a ani restaurace v tomto období zrovna nepraskají ve švech. Tak co kdybychom tomu trochu pomohli….
Jsem pamětnicí dávných bujarých firemních večírků a oslav Mezinárodního dne žen, ovadlých rudých karafiátů, bonboniér a opilých kolegů. Ano, také oslavy na povel, takže nic nového pod sluncem v kotlině české. A svátkem lásky byl tehdy 1. máj. Bohužel, sešel se v jeden den se Svátkem práce a oslavy nejvroucnějších citů byly převálcovány prvomájovými průvody, alegorickými vozy a komunistickými hesly. Přesto jsme si náš lásky čas, který opěvoval již Karel Hynek Mácha, nenechali vzít. A nepotřebovali jsme k tomu žádnou dotěrnou reklamu, megalomanské kytice ani jiné drahé dary. Stačil nám polibek pod rozkvetlou třešní, láskyplné vyznání partnera vyryté do kůry stromu (ochránci přírody snad prominou) či srdíčko z papíru od dětí. Nebyl to pouze svátek zamilovaných, ale lásky jako takové: lásky k partnerovi, k dětem, k rodičům…. A mnozí ho upřednostňujeme dodnes.
A vůbec, na co nějaké svátky? Vždyť laskavě, mile a pozorně bychom se ke svým blízkým a svému okolí měli chovat stále, po celý život a bez reklam. Nikoliv na povel a pár dnů v roce. A milovat bychom měli především sebe, protože kdo nemiluje sebe, nemiluje ani ostatní. Lásku a náklonnost můžeme vyjádřit i beze slov a dary nahradit činy.
Znám ve svém okolí ženy, které zmasírované reklamou ze všech stran, očekávaly, že se jejich partner bude na Valentýna chovat jako čerstvě zamilovaný puberťák. Přestože ho léta znají a vědí, že je skoupý na slovo a své city navenek neprojevuje. Pak byly značně zklamané a bezdůvodně naštvané na chlapa, který je opravdu miluje, jen to nedává najevo.
Nebo opačný případ: Manžel na svoji drahou polovičku ve svátek zamilovaných nezapomněl, ale druhý den přišel opět pozdě večer z hospody a zřízený pod obraz, přestože jí včera slíbil, že už se alkoholu ani nedotkne.
Opravdové lásky na planetě Zemi povážlivě ubývá. A žádný svátek to nezmění, jen my sami. Tak ať už slavíte svatého Valentýna, 1. máj nebo vůbec nic, pamatujte: Nemusíte všechny lidi milovat, stačí, když je přestanete nenávidět!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz