Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč nesnášíte ukrajinské uprchlíky a svádíte na ně všechny zločiny? Vždyť je vůbec neznáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Tak se český národ zase předvedl, co se týče rasové nesnášenlivosti, v plné zbroji. Asi tušíte, na koho mířím. Ano, na dezinformátory, kteří se vyrojili jako houby po dešti prakticky zároveň s prvními informacemi o incidentu v domažlické škole.

Článek

A okamžitě začali šířit na sociálních sítích své výmysly, že dívka, která napadla nožem své spolužáky a jejíž čin byl kvalifikován jako pokus o vraždu, byla Ukrajinka. A co je opravdu s podivem, že tuto ničím nepodloženou informaci vypustila do éteru i televizní zpravodajská stanice CNN Prima NEWS. Je trestuhodné, aby profesionální reportéři a žurnalisté šířili zprávy, které nemají ověřené z příslušných zdrojů, zvlášť, když se jedná o takové závažné a citlivé téma.

Přestože ještě týž den tuto nepravdivou informaci policie dementovala a potvrdila, že třináctiletá pachatelka nebyla cizinka, tento výmysl chorých mozků se dál šířil jako lavina po síti a žil si vlastním životem v online prostoru. A bohužel, dodnes se najdou lidé, kteří mu věří.

Ostatně, nestalo se to poprvé. Všichni máme v živé paměti hrůzný masakr na Karlově univerzitě v závěru loňského roku. Ještě dříve, než si pachatel vzal život, šířili naši „uvědomělí“ spoluobčané, z velké části podporováni Ruskem, nepravdivé zvěsti, že se jedná o občana Ukrajiny.

Nechápu, kde se ta nevraživost a nenávist vůči tomuto mírumilovnému národu bere. Můžete mi říct, komu z vás osobně ukrajinští uprchlíci ublížili? Vždyť jste je před dvěma lety většinou vítali s otevřenou náručí! Myslíte, že se za tu dobu změnili? Kdepak, ta změna nastala u vás! Závidíte jim sociální dávky, o jejichž výši také kolují internetem nesmysly? Drtivá většina přišedších pracuje a tudíž odvádí daně. A kam? No přece do našeho státního rozpočtu. A taky tu nakupuje, chodí do restaurací, platí za služby, což je další plus pro naši ekonomiku. Nemusíte být studovaní národohospodáři, na to, abyste si spočítali, že Ukrajinci žijící u nás, jsou pro naši ekonomiku přínosem, vám stačí základka.

Taky by tu bez dělníků z východu nestál jediný nový dům, neměl by kdo uklízet v nemocnicích, dělat pokojské v hotelích či raubířinu v montovnách, protože za nuznou mzdu těchto nádeníků a nádenic, by našinec takové podřadné práce nedělal a asi by ani nevstal z postele.

A jestli si myslíte, že příslušníci tohoto národa, jímž opovrhujete, včera slezli ze stromů, hluboce se mýlíte. Kdopak myslíte, že stvořil komunikační aplikaci WhatsApp, kterou zajisté používáte? Jan Kum, programátor ukrajinského původu. A tvůrcem známé platební platformy PayPal je Max Levčin, rodák z Kyjeva. Sportovním fanouškům jistě nemusím představovat legendárního fotbalového útočníka Andreje Ševčenka či tenisovou hvězdu Elinu Svitolinovou. A tak bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho.

Mimochodem, digitalizaci státní správy, která u nás stále značně pokulhává, můžeme Ukrajině jen tiše závidět. A třeba takový vrcholný management Českých drah a České pošty, by mohl jet do této válkou těžce zkoušené země na zkušenou. Vlaky tam totiž jezdí přesně a poštovní zásilky vždy dorazí včas ke svým adresátům, dokonce i na frontu.

Opravdu nechápu, o co vám, šiřitelům nenávisti vůči ukrajinským uprchlíkům, jde. Ano, nemusíte příslušníky tohoto národa se silným vlasteneckým cítěním milovat jako já, ale buďte tak hodní a nechte je na pokoji. Vidíte u nich snad nějaké negativní emoce vůči nám? Těžko. Oni si velice váží naší pomoci a mají nás rádi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz