Hlavní obsah
Finance

Proč si naši senioři věčně stěžují na nízké důchody?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Denně poslouchám a čtu, jací jsou naši senioři chudáci a jejich důchody almužny. Tak se na ně pojďme podívat podrobněji.

Článek

Na webu Úřadu práce a stránkách agentur, zabývajících se zprostředkováním zaměstnání, jsem našla pár inzerátů, nabízejících volné pracovní pozice. Zvolila jsem zlatou střední cestu, to jest nabídky pro středoškoláky ve východních Čechách. A zajímala mne především výše platů. Podotýkám, všechno jsou místa pro uchazeče s praxí, nikoliv absolventy, a jedná se o plný pracovní úvazek 40 hodin týdně:

Pracovník/pracovnice podatelny, Krajský soud – mzda 18 900 až 25 290 Kč
Administrativní pracovnice, pardubická pobočka pražské s.r.o. – 22 000 až 27 000 Kč
Referent prodeje, obchodní společnost Pardubice – 25 000 Kč
Sekretář/sekretářka katedry univerzity – 21 300 Kč
Pracovnice přepážky, infocentrum – 22 000 Kč
Recepční kosmetického salónu – 23 500 Kč
Operátor zákaznické linky, ČEZ – 22 000 až 26 000 Kč
Obsluha casina – 25 000 Kč
Pracovník obchodního provozu, prodavač, pokladní Tesco – 26 000 Kč

A jaká že je výše důchodů? To vím z práce za poštovní přepážkou: přibližně od 20 000 Kč nahoru, maximální neznám, neboť důchodci s vysokými příjmy si nechodí pro penzi v hotovosti na poštu. Ovšem pozor! Uvedené platy jsou hrubé, tudíž si z nich odečtěte pár tisíc na odvody státu – zdravotní, sociální pojištění a daň z příjmu. Pak bude srovnání objektivní. Překvapeni, že?

Jistě, teď namítnete, že jsou i vyšší platy. Ano, ale také vyšší důchody. Mimochodem, když se rozhlédneme kolem sebe, nic nenasvědčuje tomu, že by naši senioři byli žebráci. Stačí se kupříkladu podívat do některého ze supermarketů, nejlépe v akční dny.

A rekreaci si taky dopřejí. Často jezdím na wellness pobyty, výhradně do čtyřhvězdičkových hotelů a dobrých 80 % klientely tvoří právě hosté důchodového věku. A zástupce této generace v hojné míře potkáte i v přímořských letoviscích, zejména mimo sezónu.
Podstatně hůř jsou na tom například matky samoživitelky. Ty si často nemohou dovolit ani dovolenou u nás, neboť musí zaopatřit děti, nemají žádné slevy na jízdném, vstupném ani jiné výhody.

Už slyším hlasy vzbouřenců, že ze mne mluví závist. Kdepak, já si pobyt u moře dovolit můžu, ale nechápu, na co si stále stěžujete. Vždyť ani mladí nemají dnes na růžích ustláno a slyšíte je nadávat? Vy jste za svých mladých let měli jistou práci (kdo za totáče nepracoval, skončil ve vězení pro příživnictví), bydlení, novomanželské bezúročné půjčky… A dnešní absolventi si vydělají sotva na nájem, natož, aby dosáhli na hypotéku, mnozí váhají, zda si vůbec pořídit děti a nestěžují si. Ono by jim to stejně nebylo nic platné.

Na závěr se podíváme do ciziny, konkrétně do Německa, jedné z nejvyspělejších zemí Evropy. A budeme chvíli počítat. Tamější průměrný důchod činí 1 500 € a průměrný plat přibližně 4 000 €, tj. 2,6× více než důchod. A nevím, že by si tamější důchodci stěžovali.

Ono to totiž není o penězích, ale o vnitřním nastavení a jsou jedinci, kteří budou naříkat stále, i kdyby měli příjmy arabského šejka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz