Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč u nás není zakázán prodej energetických nápojů dětem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů: PNGEgg + photo studio for android

Já bych ho zakázala okamžitě, neboť tyto kofeinové bomby se značnou příměsí chemie a obrovským množstvím cukru jsou pro dětský organismus velice nebezpečné a mohou dětem způsobit celoživotní zdravotní problémy.

Článek

Jejich pravidelnou konzumací se dostávají do bludného kruhu: nadměrné množství kofeinu jim nedovolí usnout nebo je jejich spánek nekvalitní, takže ve výsledku působí rádoby povzbuzující prostředky naprosto opačně. Jelikož jsou děti po probdělé noci unavené, co myslíte, že udělají, aby přežily ve škole? Koupí si další plechovku drogy obalené v cukru, aby si dobily baterky. Učitelé bohužel jen tiše přihlížejí, protože chybí příslušná legislativa, která by prodej a konzumaci těchto drinků dětem zakázala.

Ty tam jsou doby Coca-Coly a chipsů, už ani klasický vyprošťovák Red Bull neletí, současným hitem je podstatně silnější americký „Prime“, který znají všechny děti školou povinné, počínaje prvňáčky a většina z nich tento ne zrovna levný životabudič pravidelně popíjí. Přitom v řadě evropských zemí platí zákaz prodeje a konzumace energetických nápojů dětmi a mladistvými již léta. Průkopníkem v tomto směru byla Litva, která přijala příslušný zákon již v roce 2014, následována Velkou Británií a dalšími severskými zeměmi. Děti a mladiství si tyto drinky nekoupí ani v Polsku, Slovinsku a části Španělska. Nejsilnější z této kategorie, již zmiňovaný Prime, neprodají dětem v Dánsku či Nizozemsku.

Občas se stavím za kamarádkou – prodavačkou v malém obchůdku s potravinami v těsném sousedství prvního stupně základní školy, tj. 1. až 5. třída a nevěřícně zírám: Mrňata, co sotva unesou školní batoh, po příchodu do prodejny okamžitě sáhnou po tom největším svinstvu, neboť masivní reklamní kampaň, která na ně číhá v online prostoru na sociálních sítích, samozřejmě o škodlivosti tohoto produktu mlčí, naopak hýří superlativy. Mimochodem, v televizi ji neuvidíte. A jelikož dětičky sjíždějí sociální sítě neustále, nemohou se nechat mezi svými spolužáky a kamarády zahanbit, musí tento „zázrak“ alespoň ochutnat. Byla jsem svědkem situace, kdy se prodavačka marně snažila jednu maminku s malým synem od koupě odradit. A víte, co jí ona mladá dáma řekla? „Kluk by jinak ve škole usnul!“ Chápete to? Já ne!

Když jsme u té reklamy, už léta mi nejde na rozum toto: Reklama na cigarety je zakázaná, na alkohol nikoliv. A už jste někdy viděli, že by kuřák po vytahnutí několika cigaret zmlátil ženu, vyloupil obchod nebo zabil člověka v autě? Že ne. A po konzumaci alkoholu se to děje často. Kvůli něčí opilosti přijdou o život nevinní lidé, zatímco kuřák ubližuje jedině sobě. A reklamu na energetické nápoje bych zakázala taky, všude. Vždyť kupříkladu zmiňovaný životabudič Prime není žádná americká limonáda, dokonce i Red Bull je proti němu slabý odvar. Jedno balení tohoto nápoje obsahuje 200 miligramů kofeinu, což je dvakrát víc než Red Bull, šestkrát víc než Coca-Cola a čtyřikrát víc než šálek silného espressa. A to dětem nedáte. Ono jim totiž na rozdíl od přeslazených povzbuzovačů ani nechutná.

Za mého mládí žádné energetické nápoje neexistovaly a Coca-Cola byla drahá. Však jsme taky žádné podpůrné prostředky nepotřebovali, energie jsme měli na rozdávání. Jak je to možné? Jednoduše: neseděli jsme od rána do večera na zadku zavřeni mezi čtyřmi stěnami a nezírali na magické obrazovky a displeje. Pohybovali jsme se na čerstvém vzduchu, sportovali a energii čerpali ze slunce a z přírody. Ono to věčné bezcílné scrollování po displeji vybíjí baterky nejen mobilů, i ty naše. Ale existuje spousta zdravějších možností, jak je dobít.

A co vy? Jste taky pro zákaz nebo byste tento problém řešili jinak?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz