Hlavní obsah
Cestování

Putování po našich nejstarších hospodách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Hamerská krčma, jedna z nejstarších hospod v Čechách

Dnešní tip na výlet se bude líbit zejména pánům, neboť se společně vypravíme na turné po českých a moravských hospodách. A ne ledajakých, rovnou těch nejstarších. A budete se divit, kolik staletí jsou v provozu.

Článek

Tu úplně nejstarší, Jaškovskou krčmu, najdeme ve Slezsku v obci Horní Těrlicko na břehu Těrlické přehrady. První písemná zmínka o krčmě na takzvané Jantarové stezce, pochází z roku 1268, ale ve skutečnosti je ještě starší, pouze to nikdo nezaznamenal. Je zapsaná v České knize rekordů jako nejstarší hospoda na našem území, která nepřetržitě od svého vzniku slouží svému účelu.

Hlavní výčep a starý portál přežily i ničivý požár v 17. století. K tomu byly postupně přistavovány další části a do dnešních dnů se dochovala přibližná podoba z roku 1691. Hospoda sestává z několika sálů a salónků, jejichž neobvyklé názvy přímo vybízejí k nevšednímu zážitku: Hraběcí sněm, Veselá chasa, Hladoví zbrojnoši, Rytíři krále a Mönnichova rozhledna. Posledně jmenovaný nabízí nádherný výhled na přehradu. A nesmíme opomenout venkovní Ohnivou terasu, která je zastřešená a zasklená, tudíž poskytuje příjemné posezení i v případě nepříznivého počasí. Sály a salónky jsou stylově zařízeny replikami středověkého nábytku a opravdu umně vyzdobeny výjevy panovníků při středověkém hodování. Najednou se tu může nasytit a napojit až 250 hladových a žíznivých poutníků a 60 z nich i složit hlavu v převážně dvoulůžkových komnatách.

O sto let mladší krčmu U Krále Brabantského můžeme navštívit v naší matičce stověžaté, na Malé Straně. Jedná se o nejstarší pražskou hospodu, opředenou mnoha bájemi a legendami, která funguje od roku 1375. Má za sebou velice bohatou historii. Popíjeli zde rudolfínští alchymisté, kat Mydlář, ale také Wolfgang Amadeus Mozart nebo Jaroslav Hašek. Chcete-li zažít středověkou atmosféru na vlastní kůži, vidět kejklíře, šermíře, fakíry i žebráky, vřele doporučuji k návštěvě. Posilníte se středověkými specialitami připravenými na otevřeném ohni, které se jedí rukama. Ovšem připravte se na poněkud drsnější středověkou mluvu.

V Praze ještě na chvíli zůstaneme, dokonce ve stejné čtvrti a zavítáme do pivovaru a vyhlášené restaurace U Fleků. První písemná zmínka o něm se datuje do roku 1499 a je jedním z mála pivovarů ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let. S nástupem komunismu byl podnik znárodněn a původní majitelé (rodina Brtníků) jej získali zpět po pádu režimu v roce 1991.

Atmosféru starobylého domu podtrhuje výzdoba i stylové zařízení hostinských místností a všech sálů. Od nejproslulejšího a osobitého sálu Akademie, kde se v minulém století scházely známé postavy české kultury, přes Václavku s barevnými vitrážemi až po Rytířský sál, upravený a zařízený v romantickém duchu. Všechny dohromady včetně venkovní zahrádky pojmou najednou přibližně 1 100 hostů. Co dodat? Opravdu tu na vás dýchne staropražská atmosféra, byť za novopražské ceny, s čímž se v samotném centru metropole tak nějak počítá. Ale pivo, přímo od pramene, tu má opravdu říz.

U dobrého piva se i dobře sedí, ale my zvedneme svá pozadí a vyrazíme na Českomoravskou vrchovinu, konkrétně do malebné vesničky Svobodné Hamry pět kilometrů od Hlinska. Zde stojí již od roku 1613 Hamerská krčma a stejně jako předchozí šenky, i ona od té doby stále slouží svému účelu. A dokonce se tu natáčelo i několik českých pohádek. Hospůdka, opravdu jako z pohádky, je kulturní památkou a součástí Souboru lidových staveb Vysočina. Restauraci s dobovými pokrmy sice nezdobí Michelinské hvězdy, zato se tady pořádně nadlábnete. Kuchař a šenkýř tu na vás čekají od pátku do neděle. A budete-li se cítit unaveni, můžete spočinout v jednom ze šesti stylově zařízených útulných pokojíčků jako v chaloupce u babičky. Ale nebojte, nebudete se mýt v lavoru a chodit do kadibudky, každý pokoj má koupelnu i toaletu. A ještě něco: Bude v něm takové ticho, že se až budete bát.

O rok mladší než Hamerská krčma, je hostinec U Dvou slunců, opět na pražské Malé Straně. Svůj název získal podobně jako většina domů v Nerudovce podle domovního znamení. Nejslavnějším obyvatelem domu, jak už napovídá název ulice, v níž ho najdete, byl Jan Neruda. Rád sem také zašel bývalý prezident Václav Havel, ještě dlouho předtím, než se stal hlavou státu i potom. A další šenky, nálevny a hospůdky? Tak ty jsou proti těmto úplné mladice.

Zbývá jen popřát: Řízné pivo, správnou pěnu a šťastnou cestu, nejlépe vlakem!

Zdroj informací: https://www.patriotmagazin.cz/nesmrtelne-hospody-nejstarsi-hospoda-ceska-jaskovska-krcma-prezila-zbojniky-i-tricetiletou-valku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz