Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rostou houby a v Čechách vypuklo davové šílenství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Včera jsem potkala kamaráda, milovníka přírody a vášnivého houbaře. Hned jsem vyzvídala, zda byl v lese a kolik toho našel. A co mi odpověděl? „Teď do lesa nepáchnu, počkám si na první mrazíky“. Tahle odpověď se vám asi zdá poněkud nelogická, že?

Článek

Mně ne, mám to totiž taky tak. Přitom by se dalo říct, že les je mým druhým domovem. Trávím v něm téměř každou volnou chvilku i víkend po celý rok. Ve společenství stromů si užívám klidu, pohody, úžasně si vyčistím hlavu, medituji a poslouchám při tom zpět ptáků nebo křupání sněhu pod nohama.

Ale jakmile začne tohle houbařské běsnění, do lesa nevkročím, protože vše, čeho si tam běžně užívám, jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Místo toho se zjeví auta zaparkovaná mezi stromy a sváteční návštěvníci, to jest houbaři, kteří se často v lese vůbec neumí chovat. Zanechají po sobě spoušť, o hluku, bez něhož asi nemohou existovat, ani nemluvě. A to psychicky nedávám.

Nechápu, proč musíte rozkopat všechny houby, o nichž se domníváte, že jsou to prašivky. Někdo jiný je třeba sbírá. A taky lámat větve a ničit vše, co vám přijde do cesty.

A proč na sebe musíte pořád halekat, neřku-li řvát? Uvědomte si, že rušíte zvěř, která je v lese doma. Vy jen na návštěvě, tak se podle toho chovejte. Dokonce jsem kdysi potkala dámu, která tvrdila, že v lese křičí proto, aby odlákala divočáky, kterých se bojí. A víte, co se říká? Kdo se bojí, nesmí do lesa, tak proč tam lezete?

Ne, teď vážně. Divočáci nejsou šelmy, aby vás napadli a rozhodně na vás nejsou zvědaví. Za více jak 50 let, co se pohybuji v přírodě, jsem pouze jednou jedinkrát zahlédla bachyni s mladými. Ovšem z dálky a nikoliv mezi stromy, nýbrž při přecházení silnice. Podstatně větší pravděpodobnost, že se s divokými prasaty či jinou zvěří setkáte nebo dokonce srazíte, máte v autě, zejména ve večerních, nočních a brzkých ranních hodinách.

A ještě něco pro řidiče. Jestlipak víte, že do lesa je zakázán vjezd všem motorovým vozidlům? Zákaz vyplývá přímo ze zákona, tudíž nemusí být vyznačen příslušnou dopravní značkou. Tento delikt se vám může sakra prodražit. Podle paragrafu 54, odst. 2, písmeno c) novely zákona č. 289/1995 platné od 1. 1. 2024, můžete ve správním řízení vyfasovat pokutu až 100 tisíc korun!

Že si do lesa vezmete svačinu, je naprosto normální, ale její pozůstatky si zase odvezte zpátky. PET lahví a plechovek od nápojů najdete v lese víc než hub.

Dost bylo moralizování, jdu na houby. Ano, do parku. Tam totiž rostou taky a je tam božský klid. Ale kam přesně neprozradím, protože by tam už nebyl. A do lesa se vypravím, až někdo napíše na Facebook, že už nerostou. Pak se tam vrátí ticho a skalní houbaři, kteří najdou své úlovky i pod sněhem.

Zdroj informací - Zákon o lesích: //www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-289

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz