Hlavní obsah
Nakupování

Samoobslužné pokladny - ano či ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Na toto téma se již drahnou dobu vedou bouřlivé diskuze, v nichž odpůrci pokladen typu „napípej si sám“, argumentují tím, že berou lidem práci. Vážení, to není práce hodna myslícího tvora, ale otročina do zblbnutí.

Článek

Vím, o čem mluvím, respektive píšu, neboť jsem kdysi chodila na brigádu za kasu do Tesca.

V počátcích průmyslové revoluce také lidé rozbíjeli stroje, které jim braly práci a kde bychom dnes byli bez ní? Odpovězte si sami. Patrně bychom prali na valše (pro neznalé – vlnitý kus plechu, na němž se „valchovalo“ prádlo v neckách), jezdili koňských povozem, látky tkali doma na stavu a z nich si sami šili oblečení jehlou a nití. Pole bychom obdělávali ruchadlem bratranců Veverkových a párem volů. A taky psali husím brkem na pergamen a k tomu si svítili loučí, v lepším případě svíčkou. Zkrátka, pokrok nezastavíš. A to je dobře.

Další argument, který jsem nedávno zaslechla od jednoho postaršího pána: „Když jsem v obchodě, tak mě tam musí obsloužit!“ Hm, zajímavé. A třeba u benzínky se úplně v pohodě a bez remcání obsloužíte sám a vůbec vám to nepřipadá divné, že? Schválně, zkuste příště říct čerpadlářce, ať vám natankuje, benzínka je přece taky obchod. A jsem zvědavá, jak pochodíte.

A třeba kafe v nápojovém automatu jste si nikdy nekoupil? Taky vás u něj nikdo neobslouží a považujete to za naprostou samozřejmost. Dnes dokonce zmizely i toaletářky na veřejných WC a byly nahrazeny turnikety. A v tomto případě nemáte možnost volby, jedině, že byste šli za roh znečišťovat životní prostředí.

Já osobně si raději vystojím frontu na samoobslužnou pokladnu, než abych se u té klasické musela dívat na znuděné, otrávené, kyselé ksichty pokladních. Popravdě řečeno, vůbec se jim nedivím, já bych se na jejich místě taky neusmívala. Naopak, některé zákazníky bych nejraději vynesla v zubech. Vážení, ona pokladní nemůže za to, že jste nesehnali zboží z letáku, že zase zdražili cukr a už vůbec ne za to, že jste se zrovna špatně vyspali. A když musí být sběrnou nádobou na vaši negativní energii, rozhodně nebude hýřit dobrou náladou.

A samoobslužné pokladně je to fuk, ta vám zboží napípá, i když jí budete sebevíc nadávat. Ale to není ono, že? Stroji si přece nebudete stěžovat, že vám rychlejší zákaznice vyfoukla před nosem poslední jogurty ve slevě, že bůček je příliš tučný a sůl málo slaná. Stroj vám neodpoví na otázku, proč ve Zlámané Lhotě mají levnější mouku ani když mu budete mávat před nosem, pardon, před displejem, akčním letákem. Prostě to nemá ty správný grády, co?

A co prodejny úplně bez obsluhy? Podle mne prima nápad, zvláště pro lidi, kteří pracují dlouho do večera nebo po nocích cestují. Teda, do té doby, než koumáci přijdou na to, jak odejít bez placení. Pamatujte, český člověk přijde na všechno! Řekla bych, že tahle novinka skvěle supluje vietnamské večerky, neboť ty se přizpůsobily českému stylu života a v osm večer mají padla.

Takže za mne, samoobslužné pokladny a prodejny bez obsluhy rozhodně ANO!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz