Hlavní obsah
Lidé a společnost

Státníci a jejich dvojníci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Žije, nežije a kolik jich vlastně je? Tyto otázky týkající se současného ruského diktátora přetřásají světová média již několik měsíců.

Článek

Přenechme téma Putinových dvoj či trojníků novinářům a konspirativním teoretikům a vypravme se hledat dvojníky státníků dál do světa a do historie.
Nejprve vás pozvu do Karibiku. Nikoliv na dovolenou, nýbrž na Kubu pár desítek let nazpět v čase, kdy této výspě socialismu na dalekém západě vládl rukou neochvějnou Fidel Castro. Patrně světový rekordman v počtu dvojníků, přesné číslo není známo, uvádí se několik desítek. Ale muselo jich být opravdu hodně, neboť za jeho bezmála padesátiletou kariéru komunistického vládce (1959–2006) na něj bylo spácháno 638 atentátů. Ze všech vyvázl bez jediného škrábnutí a zemřel pokojně přirozenou smrtí ve věku 90 let.
Pouhých 165 kilometrů dělí dva světy - Kubu od americké Floridy. Samozřejmě i v zemi neomezených možností mají prezidenti své dvojníky, například takový George Bush dokonce jednoho z nich, Stevena Bridgese, pozval na společnou večeři s novináři, k velkému překvapení všech přítomných. Jak vidno, v Americe žádné tajnosti se „záskoky“ nedělají.
A hurá na další kontinent: do Asie a nechvalně proslulé Severní Koreje. Současný vůdce tamějšího poslušného lidu Kim Čong Un rovněž disponuje několika svými kopiemi, neboť mít svého dvojníka patří k image každého správného diktátora. Jeho předchůdce Kim Čong Il například poslal „své druhé já“ na setkání s tehdejším americkým prezidentem Billem Clintonem, aby s ním tři hodiny rokovalo. Tato rošáda se ovšem příliš nezdařila, neboť falešný vůdce vypadal na rozdíl od pravého příliš zdravě. V Asii ještě chvíli zůstaneme, pouze se přesuneme trochu západněji. A sice do Iráku, kde více než dvě desetiletí vládl Saddám Husajn. Na veřejnosti se objevoval ve třech „verzích“, které od sebe rozeznali jen odborníci. Dokonce se spekulovalo, že ho jeden z dublérů zastoupil i na jeho vlastní popravě.
A pokračujeme dál na západ, abychom tuto dvojníkovou cestu kolem světa zakončili opět v Evropě a podívali se na dubléry dvou nejkrutějších diktátorů. (Toho třetího jsem zmínila v úvodu.) Pojďme tedy do Ruska, respektive SSSR v období let 1922–1952, kdy mu vládl Josif Vissarionovič Džugašvili alias Stalin. O jeho početných dvojnících se dodnes vyprávějí legendy. První z nich, původní profesí účetní Jevsej Lubnickij skončil po Stalinově smrti „za zásluhy“ v Gulagu na dálném východě a do svého skonu nesměl asijskou část tehdejšího impéria opustit. Zemřel v roce 1981. V pořadí čtvrtý náhradník komunistického diktátora Felix Dadajev z Dagestánu chránil své tajemství celých 55 let. Ani jeho vlastní rodina nevěděla, čím se ve skutečnosti živí. Po smrti svého pána, respektive soudruha, se vrátil ke své původní profesi, to jest herectví a žije dodnes! V březnu letošního roku mu bylo 100 let.
To z dvojníků následujícího krutovládce nežije nikdo. A o kom že je řeč? O říšském kancléři a vůdci nacistického Německa Adolfu Hitlerovi, který také disponoval svými kopiemi, o nichž bohužel není příliš mnoho známo. Až na jednoho: Gustava Wellera, který pěkně zamotal hlavu historikům i lovcům senzací, neboť je zvěčněn na posmrtné fotografii místo samotného führera. Tento snímek podnítil spekulace o samotném Hitlerově skonu 30. dubna 1945, kdy se dle historických pramenů zastřelil ve svém bunkru v Berlíně. Konspirologové naopak rozvíjejí teorie, že dva dny před svým údajným skonem uprchl do Jižní Ameriky a lovci záhad dodnes pořádají výpravy po stopách jeho údajného útěku a hledají důkazy.
A co v naší české kotlině? Vyskytovali se tu vrcholní představitelé také ve vícero exemplářích? Co myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz