Hlavní obsah
Názory a úvahy

Symbol Vánoc? Dotěrnej zelenej skřet z Alzy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Vánoce nepatří k mým nejoblíbenějším svátkům a v rámci zachování zdravého rozumu a správného úsudku nevlastním televizi. Jakmile přijdu někam na návštěvu, ani si nevšimnu, že tam ona magická obrazovka hraje.

Článek

Do chvíle, než z ní vyleze ten uřvanej skřet z Alzy a začne ječet na celé kolo! A že si v předvánočním období opravdu dává záležet. A co je nejhorší, má Vánoce i v létě. Ano, reklama dokonale plní svůj účel, všimne si ji opravdu každý. A kam se nám poděl něžný, tichý a skromný Ježíšek? Znechucen se vrátil do Betléma, když viděl Santu, jak leze po baráku do okna a potkal vánoční kamion s Coca-Colou. Vrátil se domů, protože se na tuhle komedii spojenou s jeho narozením už nemohl dívat. Utekl zhnusen z toho, že se oslava jeho narozenin zvrhla v bohapusté svátky obžerství, peněz a konzumu, v nákupní blázinec v narvaných obchodních centrech. Utekl, otráven pohledy na uhoněné pozemšťany, obtěžkané dárky a jídlem na vánoční stůl, jehož objem by hravě zaplnil i ten zmiňovaný kamion s Coca-Colou. Zmizel před frontovými bojovníky, kteří si v ničem nezadají s vojáky v první linii.

Tak tohle že jsou svátky klidu a míru? A kam se podělo estetické cítění lidských bytostí? Kýčovitá výzdoba, kam se člověk podívá! Zkrátka čím víc blikajících světýlek, tím víc in. V 50. letech minulého století bojoval chudák se soudruhem dědkem, který přitáhl z východu mráz, teď zase pro změnu přifrčela konkurence ze západu se sobím spřežením. Prostě o Vánocích musíte mít soby všude: na svetru, kulichu, šále, ponožkách, dokonce i spodním prádle! Taky chtěl kluk slyšet staré české koledy a místo toho mu stále dokola zní v uších „Jingle bells“ a „We wish you a merry Christmas“. Jediné, co kvituje s povděkem je, že jsme si zatím uhájili našeho českého vánočního kapra. I když už se k nám taky pomalu vtírá konkurence z moře.

A kdyby viděl, co z Vánoc zbyde! Popelnice i velkoobjemové odpadní nádoby doslova přetékají oněmi surovinami, které - promiňte mi ten výraz - pomatenci pěchovali do svých nákupních vozíků před svátky. Nakrmily by stovky bezdomovců. Občas našeho milého Ježíška ještě zahlédneme, jak se krčí v jesličkách někde na vsi a v kostele. Do nich komerce zatím nepronikla, ale kdo ví! A kampak se nám vytratily lidské hodnoty? Kde je láska k bližnímu, zdraví, nezištná pomoc druhým, pohoda a porozumění? Převálcovala je komerce: kdo víc, kdo dráž. Kdo víc vydělá, kdo víc nakoupí a kdo víc vyhodí. Ale vězte, největší a nejvzácnější lidské hodnoty vám žádný Santa nepřinese, a právě o tom by měly být pravé Vánoce: o zastavení, o setkávání, rodinné pohodě i vzpomínkách na ty, s nimiž je již nikdy neoslavíme. Předchůdcem Vánoc byly slavnosti slunovratu. A o tom to je, o slunci v každém z nás. Nikoliv o komerci, penězích a jednom zeleném skřetovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz