Hlavní obsah
Názory a úvahy

Taky vás vytáčí telefonování spolucestujících ve veřejné dopravě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Mě fest a zakázala bych to, přestože jsem odpůrcem jakýchkoliv omezujících opatření, kterých jsem si za minulého režimu užila až až. Bohužel, někteří pasažéři si myslí, že cestují v autobusu, vlaku či tramvaji sami a podle toho se chovají.

Článek

Neberou žádné ohledy na dalších padesát lidí, sdílejících s nimi vůz a často se ještě snaží přeřvat značný hluk, který každý hromadný dopravní prostředek na českých silnicích a kolejích vydává.

Třeba jako včera. Proč musím hodinu poslouchat vedle mne sedící ženu středního věku, která si po telefonu vyřizuje soukromé finanční záležitosti? Do jejího rodinného rozpočtu mi vůbec nic není. A dáma za mnou si evidentně spletla meziměstský autobus s kanceláří a chová se jako v práci. Obvolává své klienty a rozebírá záležitosti, které rozhodně nejsou veřejné. A kdyby ti na druhém konci „drátu“ věděli, odkud právě jejich poradkyně pracuje, patrně by jí důvěrné informace, které v tu chvíli slyší minimálně tři osoby sedící okolo, nesdělili. To z hovoru chlapíka přes uličku jsem se dověděla pouze to, že jde večer s kamarády na pivo. Zkrátka chlapi jsou stručnější a věcnější i při telefonování.

Zato minulý týden ve vlaku sdílela jedna starší cestující recept na buchtu z cukety nejen se svojí kamarádkou, nýbrž i s osazenstvem celého vagónu. A jelikož cestou vypadával signál, některé pasáže opakovala dvakrát, k velké „radosti“ nás všech.

A co je vrcholem bezohlednosti? Zapnout si hlasitý odposlech! To dělají s oblibou senioři, kteří špatně slyší. Ale co je mi do toho, že sousedku Mařku zase chytil žlučník, Pepkovi našli cukrovku a v „Penáči“ neměli jogurty, co byly v letáku. Taky mě vůbec nezajímá, že mladým neschválili hypotéku a Kristýnka jde na vysokou, ani že Kubíkovi rostou zoubky a Lucinka udělala první bobek do nočníku.

Starší generace často kritizuje mládež, že je hlučná, ale viděli jste někdy děti nebo teenagery takto hlasitě a dlouho telefonovat v dopravních prostředcích a rozebírat rodinné a intimní záležitosti? Já ne. Většinou sedí tak tiše, že o nich ani nevíte. Se sluchátky na uších poslouchají muziku, učí se, chatují nebo hrají hry na mobilu. Tak si z nich vezměte příklad. Hrát si nemusíte, ale sáhodlouhé telefonní hovory si nechte na doma. Vždyť vaše soukromí nemusí znát každý. A vězte, vaši spolucestující by si rádi užili po ránu nebo po hektickém dni v práci trochu klidu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz