Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Umělá inteligence nám záchod nespraví aneb řemeslník nad zlato

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Každý občas potřebujeme doma zlaté české ručičky, aby nám něco opravily, vyměnily nebo zažehnaly havárii. Ne všichni je máme a sehnat je, toť úkol vpravdě nadlidský.

Článek

A není divu, neboť desetitisíce šikovných, ale notně otrávených řemeslníků pověsilo během několika posledních let svoji živnost na hřebík. Upřímně řečeno, vůbec se jejich rozhodnutí nedivím. Neustále se zvyšující povinné odvody státu, buzerace, papírování a v neposlední řadě povinné zavedení datových schránek pro všechny podnikající osoby odradí i ty největší vytrvalce. A tak místo toho, aby přes den dělali svoje řemeslo a po večerech se utápěli v papírech a číslech či si platili sekretářku, jdou raději makat do montovny. Na tři směny, ale s čistou hlavou a pravidelnou mzdou. Samozřejmě, je jich tam škoda, ale to naše zákonodárce vůbec nezajímá a ještě jim přitvrdí!

Senioři si stále stěžují na nízké důchody a slyšeli jste někdy stěžovat si třeba instalatéra nebo elektrikáře? Těžko, naopak zákazníci si často stěžují na ně a mnohdy neprávem. Že jsou čím dál tím dražší? Ano, ono je totiž dražší všechno, tak je to logické. A co myslíte, že těm vašim topenářům, podlahářům či truhlářům zbyde po odečtení všech pravidelných desátků do děravé státní kasy, nákladů na dopravu a materiál? Oči pro pláč. A to se od pradávna tvrdilo, že řemeslo má zlaté dno. Hm, dnes značně prorezlé.

Ti nejšikovnější a nejodvážnější jdou za lepším do ciziny, jelikož tam jsou zlaté české ručičky stále ceněné, žádané a náležitě ohodnocené. A nikdo jim tam peníze nezávidí!

A co mladí? Ti většinou nechtějí makat rukama. Pokud možno cosi řídit od počítače a nejlépe z pohodlí své postele. Jeden příklad za všechny: V sousedním městě bylo více jak padesát let strojírenské a stavební učiliště s tolik potřebnými obory. Pro nezájem žáků bylo zrušeno. A co myslíte, že je v několika obrovských budovách nyní? Ubytovna pro dělníky z Asie, těch máme dost. Pravda, znám pár výjimek, šikovných mladých hochů, kteří se úspěšně živí rukama. Většinou pocházejí z rodin, kde se řemeslo dědí z generace na generaci a otcové si vychovávají své nástupce. Jsou však vzácnější než sníh v rovníkové Africe. A naskýtá se otázka, jak dlouho je to bude bavit, než taky vezmou roha, když jim stát hází klacky pod nohy.

A bude hůř! Umělá inteligence mi nespraví pračku, nepostaví plot, nevykope studnu ani nezrenovuje byt. Maximálně tak vyluxuje a poseká zahradu, na což žádného odborníka nepotřebuji. Kdo ví, třeba se mladá generace dočká umělých instaletérů, plynařů či tesařů. A pokud ne, vrátíme se patrně zpátky do středověku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz