Hlavní obsah
Cestování

Už máte toho vedra dost? Tak pojeďte se mnou na výlet a zchladíte se

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Středověký stříbrný důl v Kutné Hoře

Ne, nevezmu vás na exkurzi do mrazíren, i když by to také nebylo marné, nýbrž dolů do dolu. Podíváme se, jak se ve středověku kutalo stříbro a kde jinde, než v Kutné Hoře, královském městě s bohatou historií.

Článek

Důl je totiž součástí druhého prohlídkového okruhu tamějšího Muzea stříbra na Hrádku. Nejprve si prohlédneme repliku důlního díla s technickým vybavením, původní velký těžní stroj na koňský pohon, tzv. trejv, autentické středověké důlní dílo a navštívíme havířskou osadu sestávající z replik srubů, koryt na promývání rudy, nístějové pece, nebo stoupy na drcení stříbrné rudy.

A poté nás čeká to hlavní. Vyfasujeme helmu s hornickou svítilnou, nezbytnou halenu s kápí, takzvanou perkytli a spustíme se do části původního středověkého dolu ze 14. století. Těžní věž ani důlní výtah jako v Ostravě tu nenajdeme, půjdeme po svých, což znamená, že zdoláme 169 schodů a ocitneme se v hloubce 35 metrů pod zemským povrchem a teplotě 12°C. Budeme procházet úzkou štolou tvořenou křemennými a rulovými valouny. V nadloží ruly najdeme usazené horniny obsahující vápenec, proto se tu setkáme s podobnými jevy jako v krasových jeskyních, s krápníky.

Středověcí horníci pracovali ručně, s hornickými kladívky, želízkem a mlátkem. Stopy po práci se želízky jsou patrny na mnoha místech stěn i stropu štoly. Kromě toho jsou na stěnách vysekány četné drobné výklenky, do kterých horníci vkládali hornické kahany, neboť ve středověku neměli o elektřině a bateriích ani ponětí.

Procházka důlní štolou o délce 250 metrů s podrobným a poutavým výkladem průvodce, je opravdu jedinečný zážitek. Ale nic pro klaustrofobiky, jelikož nejnižší místo má pouze 120 cm a nejužší 40 cm. Rovněž není povolen vstup dětem do 6 let a starším pouze v doprovodu dospělých osob. Pokud se ve stísněných prostorách necítíte dobře, dejte raději přednost nadzemní expozici, která je také velice zajímavá.

Na povrchu můžete absolvovat první prohlídkový okruh nazvaný „Město stříbra“, který vás seznámí s historií královského města a jeho vývojem až do současnosti. Celé muzeum včetně dolu je otevřeno denně kromě pondělí od dubna až do konce listopadu. Za první prohlídkový okruh zaplatíte 90 Kč, děti, studenti, senioři 60 Kč a expozici si projdete bez průvodce. Vstupné na druhý okruh včetně podzemních prostor činí 160 Kč, děti, studenti, senioři zaplatí 120 Kč a prohlídka s průvodcem trvá 90 minut. Vchod do muzea je z pěší zóny, tudíž zanechte svá vozidla na některém z blízkých parkovišť.

Ve městě najdete nepřeberné množství dalších památek, které nestihnete prohlédnou za jediný den. Dnes se na ně podíváme zběžně, podrobněji se jim budu věnovat někdy příště.

Jestli taky milujete rozhledny jako já, doporučuji navštívit jednu z nich. A sice kamennou věž na vrchu zvaném Kaňk, která je součástí výletní restaurace Havířská bouda. Rozhledna je vysoká 30 m a byla vybudována v roce 2013 z masivního kamenného kyklopského zdiva. Na její vrchol vystoupáte po 144 schodech, případně můžete využít i výtah. Ocitnete se na kryté vyhlídkové terase s kavárnou a restaurací, kde se vám otevře nádherný výhled na město i široké okolí a zároveň se můžete občerstvit.

Jednou z nejvýznamnějších pamětihodností je bezesporu chrám svaté Barbory, pětilodní pozdně gotická stavba, známá milovníkům památek po celém světě. Katedrála je otevřená celoročně každý den, kromě 24.12. a můžete volit mezi prohlídkou s průvodcem či individuální. Ve městě najdete ještě několik významných kostelů a za návštěvu stojí též Vlašský dvůr - někdejší královský palác a mincovna a také Jezuitská kolej s přilehlými zahradami.

A v nedalekém Sedlci stojí jedna z nejnavštěvovanějších památek v naší republice, gotický dvoupodlažní kostel Všech svatých ze 14. století s proslulou kostnicí. Přestože nyní prochází rekonstrukcí, je pro návštěvníky otevřen.

Šťastnou cestu a užijte si zbytek prázdnin!

Zdroj informací: Osobní návštěva + Webové stránky České muzeum stříbra

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz