Hlavní obsah
Názory a úvahy

V mládí jsme spořili na auto a na byt, dnes na zubaře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Tedy, pokud máme to štěstí a zatím nám neodešel do důchodu nebo do ciziny. Až se tak stane, přejdeme patrně na tekutou stravu nebo si budeme tisknout zuby na 3D tiskárně a fixovat vteřinovým lepidlem, jaké seženeme u pokladny v každé večerce.

Článek

Zubaři jsou totiž poslední desetiletí nedostatkovým artiklem.

To bylo trochu odlehčení na úvod, teď vážně a zpátky do historie. Kdysi dávno za „totáče“ jsme stávali fronty na banány a pomeranče, maso na svíčkovou, jízdní kola i náhradní díly na auto. Po revoluci se frontoví bojovníci přesunuli před sportovní haly a předprodeje vstupenek na světoznámé rockové kapely nebo jiné hvězdy šoubyznysu. A ve 20. letech 21. století mnozí bivakují od nočních hodin před nově otevíranou stomatologickou ordinací.

Dnes, když si všechno můžeme zařídit online? Ano, protože pod náporem zájemců totálně zkolaboval server hned v první minutě možné registrace. A v jiném městě při otevírání tolik žádané ordinace, online registraci raději ani nespustili a jinou možnost, než osobní návštěvu potencionální pacienti neměli. Moje kamarádka si kvůli tomu vzala v práci volno. Zbytečně, už se na ni nedostalo.

Nabízí se otázka: Proč je nedostatek zrovna stomatologů? Nechápu, vždyť je to prestižní, perspektivní profese, jelikož dosud nikdo nevymyslel žádný preparát či způsob, jak si zachovat bez potřebných zákroků zdravý chrup až do smrti. Pravděpodobně většina absolventů tohoto oboru odchází za lepším příštím do ciziny. Popravdě řečeno, ani se jim nedivím.

Praktického lékaře si mohu vybírat z desítek v okolí, stejně tak očního nebo gynekologa. Zubaře buď nenajdu vůbec nebo jsem nucena za ním jezdit šílenou dálku do jiného kraje. A možnost volby z hlediska kvality a ceny, je myšlenka z oblasti sci-fi.

Možná namítnete, stejně jako jeden velice známý majitel prestižní stomatologické kliniky, že je zubařů dost. Ano, ovšem ne pro většinu z nás, to jest takzvané střední vrstvy, které dnes počítají každou korunu. Volné kapacity najdeme totiž právě na takovýchto soukromých klinikách, kde běžné ošetření vyjde na desetitisíce. Tady vás vezmou bez čekání, a ještě se vám budou klanět.

Jedno staré české přísloví praví: Bez peněz do hospody nelez. Já bych ho přizpůsobila současnosti: Bez peněz k zubaři nelez. A mám na mysli i běžnou ordinaci.

Patrně mi dáte zapravdu, zvlášť, máte-li děti, kterým bohužel nevyrostl dokonalý chrup a potřebují rovnátka. Za tuto vadu nemohou a ani sebedokonalejší péčí ji neovlivní! Pro zajímavost uvádím náklady na jedno dítě: aplikace klasika 50 000 Kč, neviditelná 100 000 Kč. O čekací době a shánění ortodontisty ani nemluvě. Toto jsou průměrné ceny, jinak se mohou vyšplhat až na 150 000 Kč. Plus další platby za pravidelné návštěvy v ordinaci. Samozřejmě zdravotní pojišťovny tyto úkony ani materiál nehradí.

O cenách pevných zubních náhrad raději pomlčím. Myslím, že v dnešní době nikdo nechce „klapačky“ jako za časů našich prapředků, ale patrně mnozí nebudou mít na výběr. Nabízí se nějaké řešení? Asi prodám byt, auto, budeme bydlet v zahradním domku a chodit pěšky, zato se budu pyšnit běloskvoucím věčným chrupem z prestižní stomatologické kliniky a děti rovnátky, která nebudou vidět.

V žádném případě nejsem zastáncem minulého režimu a doufám, že už totalitní vládu nikdy nezažiju, ale lékařská péče byla u nás před „sametem“ na vysoké úrovni a dostupná všem. A tak by tomu mělo být vždy a v každé vyspělé zemi. Co vy na to, kompetentní pánové a dámy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz