Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoce a zábavní pyrotechnika

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg + photo studio for android

Hojně používané slovní spojení ZÁBAVNÍ pyrotechnika je logické asi jako VÝHERNÍ automaty. Alespoň já na ní nic zábavného nevidím a už vůbec ne o svátcích klidu, míru a pohody.

Článek

Téměř od počátku adventu duní v našem maloměstě večer, co večer kanonáda. Ne, nebydlím ve východní Evropě na frontové linii, nýbrž v malém, jinak poklidném městečku v české kotlině. A „dělostřelecká“ palba je způsobena tak zvanou zábavní pyrotechnikou v rukou malých, sotva školou povinných dětí. Není divu, vždyť je dostupná doslova na každém rohu. Zrovna včera v mém oblíbeném obchůdku: mířím si to k regálu se školními potřebami a ouha, nejsou tam. Místo nich trůní ve všech policích od podlahy až ke stropu všemožné světlice, petardy, rachejtle, dýmovnice a nevím, co ještě. Odtamtud jdu do trafiky pro vánoční přání neb moje babička upřednostňuje klasiku a situace se opakuje. Hned u vstupních dveří se místo tradičního stojanu s denním tiskem skví rachejtle a dělbuchy v pestře potištěných krabicích vyrovnaných do výšky, které upoutají pozornost na první pohled. No nekupte to… Pozadu nezůstávají ani vietnamské večerky a samozřejmě tento velmi dobře prodejný artikl nesmí chybět ani na vánočních trzích. Nedivila bych se, kdyby o tento druh zboží rozšířila svůj už tak bohatý sortiment i Česká pošta! Přitom tyto rušiče klidu rozhodně nepatří do rukou dětem a měly by se prodávat jen ve specializovaných obchodech. Bohužel, kšeft je kšeft.

Díky své profesi většinu zdejších obyvatel znám. A víte, kdo tímto způsobem vyhazuje peníze do vzduchu nejvíc? Nízkopříjmoví občané, kteří pobírají sociální dávky (jen pro upřesnění, národnostní menšiny v naší obci zastoupeny nejsou). A za týden přijdou, že nemají na jídlo, protože prachy ze státní kasy a naší kapsy doslova vyhodili do luftu.
Ano, k vítání nového roku ohňostroje a bouchostroje tak nějak patří, i když mám dojem, že poslední roky není co slavit, maximálně, že jsme přežili. Ale k oslavě narození Ježíše Krista patří klid, rozjímání, pohoda, návštěva kostela či místa posledního odpočinku našich blízkých, nikoliv „přenos z válečné zóny“. Vážení bouchači, když už neberete ohled na nás, kteří si chceme užít advent a Vánoce v klidu, berte ho prosím alespoň na domácí mazlíčky. Ti mají mnohonásobně vyvinutější sluch než lidé a silné rány u nich mohou způsobit i zdravotní problémy s trvalými následky. A pokud opravdu bez toho rámusu nemůžete být, jeďte si řachat někam do polí, daleko od lidských příbytků. A na závěr vám ještě poradím, jak ušetřit: zajeďte si na Ukrajinu, tam můžete poslouchat rány ve dne v noci a zadarmo. A my ostatní budeme mít konečně tiché Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz