Hlavní obsah

Vyhodí nás bezdůvodně z práce a bude to v souladu se zákonem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Ano, je to možné, pokud naši zákonodárci schválí návrh novely Zákoníku práce. Pak budou zaměstnavatelé všemocní a zaměstnanci bezmocní.

Článek

Tuto inovaci nazývají naši ministři rozvolněním vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem pro vytvoření moderního trhu práce, jak se nechal slyšet náš nejvyšší finančník.
Vážení ústavní činitelé, věčně se oháníte Evropskou unií, tak byste měli metodu „co je unijní, je nejlepší“, aplikovat i v oblasti pracovního práva. V žádné zemi EU totiž takový nesmyslný paragraf, který by umožňoval zaměstnavateli dát pracovníkovi výpověď bez udání důvodu, nenajdete. Ve všech vyspělých zemích si kvalitních zaměstnanců váží a na flákače jsou jiné paragrafy. A my se budeme bát, že když se náš šéf špatně vyspí nebo pohádá s manželkou, vybije si zlost na nás a dá nám výpověď. A ještě ke všemu pouze s jednoměsíční výpovědní dobou.
Za „totáče“ jsme museli držet pusu a krok a vypadá, že se doba vrací. Vyslovíme nahlas svůj názor, který nebude šéfstvu po chuti nebo si zrovna nesedneme s novým vedením a máme padáka. Můžeme v práci trhat rekordy, mít zkušeností na rozdávání a nebude to nic platné. A co teprv vy, kdož máte malé děti, které přece jen čas od času chytí ve školce nějakého vira a musíte s nimi pobýt pár dnů doma. Nemáte hlídací babičku, máte výpověď. Dnes vás za omluvenou absenci nikdo nevyhodí, jelikož je to komplikované, ale pak se v práci dlouho neohřejete. A my, 50+ na tom nebudeme o nic líp. Firma dá přednost mladým, nezkušeným, protože pracovní síla „absolvent“ ji vyjde podstatně levněji a do ničeho nemluví, protože neví, jak to chodí jinde.
Bohužel, i dnes existují firmy a dokonce státní, kde se zastavil čas v hluboké totalitě a setkáte se tu s praktikami připomínajícími nechvalně proslulou STB. Z jedné takové mám bohaté zkušenosti. Díky „donašečům zaručeně pravdivých informací“, se tu v případě schválení tohoto nesmyslného paragrafu Zákoníku práce, nestihnete ani zabydlet.
Namítnete, vždyť stále platí staré české přísloví: „Kdo chce psa bít, hůl si najde“. Jistě, pokud se vrchnosti znelíbíte, vždy si najde způsob, jak se vás zbavit. Ovšem není to zas až tak jednoduché a máte možnost domáhat se neplatnosti rozvázání pracovního poměru soudní cestou. A v mnoha případech bývá spor vyřešen ku prospěchu zaměstnance. Bohužel, bude-li výpověď ze strany zaměstnavatele bez udání důvodu uzákoněna, nemáte šanci rozhodnutí vašeho chlebodárce zvrátit. Můžete si jedině tak stěžovat u sousedů nebo jít pracovat do ciziny, kde si zlatých českých ručiček a mozků stále váží.
Jaká pozitiva proklamované rozvolnění trhu práce přinese naší společnosti? To se ptám vás, páni ministři. A odpovím vám sama: Další výdaje ze státní kasy a naší kapsy na podpory v nezaměstnanosti pro lidi, kteří se tímto způsobem ocitnou na dlažbě. Opět návrh zákona, který naprosto odporuje zdravému rozumu. A není divu, vždyť co je u nás ještě zdravé?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz