Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vždy jsem se cítila v naší zemi i metropoli bezpečně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z vlastních a volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Až do hrůzného masakru na pražské univerzitě. A nedá mi spát otázka držení střelných zbraní. Pan ministr tvrdí, že máme pro vydávání zbrojních průkazů a nákup zbraní jedny z nejpřísnějších podmínek v Evropě.

Článek

Přesto mi nejde na rozum, že si každý jedinec, který prokáže, že jeho IQ není na úrovni člověka neandrtálského a v době vydání zbrojního průkazu netrpí žádnou závažnou psychickou poruchou, může opatřit zbraně, které patří do výzbroje armády. Já bych držení zbraní civilistům zakázala úplně, s výjimkou myslivců a registrovaných sportovců – aktivních členů sportovních střeleckých klubů. Nepočítám samozřejmě profese, pro něž je zbraň pracovní nástroj, tj. policisty, vojáky a osobní strážce. Ti ovšem neútočí na bezbranné spořádané občany. Jaký paradox: Například „obyčejní“ řidiči z povolání a piloti dopravních letadel musí chodit každý rok na přezkoušení a zdravotní prohlídky, aby dostali potvrzení, že se jejich zdravotní ani psychický stav nezměnil a jsou nadále schopni vykonávat svoji profesi. A vy si můžete pořídit celý vojenský arzenál nejmodernějších zbraní a nikdo každý rok nezkoumá váš zdravotní stav, nezjišťuje, zda máte stále všech pět pohromadě a nejste se zbraní v ruce nebezpeční svému okolí. Často psychicky nemocní lidé obrátí legálně drženou zbraň proti sobě. Ano, je to hodně smutné, ale bylo to jejich svobodné rozhodnutí a nevzali život druhým tak jako šílenci, střílející kolem sebe hlava nehlava. A co si myslíte vy? Je třeba podmínky držení zbraní zpřísnit? Jistě, pokud potencionální vrah nedostane povolení k držení zbraně, opatří si ji nelegálním způsobem na černém trhu. Ano, to je pravda, protože jakmile mu jeho „temné já“ našeptá: „zabíjej“, tak bude. Ovšem už to nebude mít tak jednoduché jako když vlastní sbírku vysoce účinných zbraní, s níž by si vystačila i vojenská jednotka.

Když odchází váš potomek na přednášku na univerzitě, ani v tom nejčernějším snu vás nenapadne, že už se z ní nevrátí. Stejně tak by mě nikdy nenapadlo, že mne jako pokojného turistu obdivujícího památky v historickém centru Prahy někdo postřelí.


Tomuto hrůznému činu věnují značnou pozornost i zahraniční média a mí přátelé v cizině, kteří Prahu milují a vždy ji považovali za jednu z nejbezpečnějších metropolí na světě. Jsou šokováni i Američané, kteří jsou na pouliční přestřelky zvyklí. I když to není správné slovo, protože na bezcitné vraždění nevinných lidských bytostí se nedá zvyknout nikde na světě.
A co mne ještě v souvislosti s tímto hrůzným činem značně pobouřilo? Nenávist některých našich spoluobčanů k jiným národům. Tito zástupci živočišného druhu Homo debilis ještě před dopadením a identifikací pachatele, šířili na sociálních sítích lživé informace, že masovým vrahem je Ukrajinec. A víte vy, že Ukrajinci jsou velice mírumilovný národ, který obrátí zbraň jen proti okupantům, kteří vtrhli na jejich území? Asi ne, tak byste si měli trochu rozšířit obzory. A také mne notně vytočila reakce jakési závislačky na nakupování a dalších „hvězd“ online prostoru, které se této žalostné situaci ještě vysmívají. Lidičky, kam jsme to dospěli!? Odpovězte si sami.


Závěrem se připojuji k zástupu kondolujících s upřímnou soustrastí všem pozůstalým a s přáním, aby se nic podobného v naší domovině již nikdy neopakovalo. KLIDNÉ VÁNOCE!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz