Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zvyky a pověry spojené s přestupným rokem a ještě něco navíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z vlastních a volně dostupných zdrojů - PNGEgg + photo studio for android

Stojíme na prahu nového roku. Ne, nebudu hledět do křišťálové koule a věštit, co nám přinese. Jedno je však jisté, bude přestupný.

Článek

A to proto, aby se sesynchronizoval kalendářní rok s rokem slunečním, který je o kapánek delší. Přesně má 365,24219 dnů kalendářních.

Přestupný rok byl zaveden již ve starověkém Egyptě a jelikož ho prožíváme jen jednou za čtyři roky, má v sobě cosi magického a váže se k němu spousta pověr, zvyků a tradic. Jestlipak například víte, milé dámy toužící po svazku manželském, že podle prastaré tradice pocházející z britských ostrovů, můžete 29. února požádat svého potencionálního ženicha, který se nemá k činu, o ruku? Mám dojem, že v české kotlině je všechno naopak bez ohledu na to, zda má rok 365 dnů nebo o jeden více… To byla jen taková náhlá myšlenka, která se vloudila, ale zpět k věci: V některých našich regionech bývalo ještě v první polovině minulého století zvykem, že v přestupném roce chodily o Velikonocích koledovat dívky a ženy. Mohli bychom tento obyčej opět zavést, co říkáte? Myslím, že by taková výměna rolí jednou za čtyři roky mužům prospěla víc než výměna manželek.
A jaké pověry se k přestupnému roku vážou? Například byste si neměli nosit domů nic sebraného ze země, například houby, neboť jsou prý v tomto období plné negativní energie a zaneřádili byste si s ní příbytek. No nevím, chodím na houby každý rok, teda pokud rostou a žádnou negativní energii jsem doma necítila. A že jsem na její působení hodně náchylná, cítím ji i z lidí. Však je to taky jen pověra…

Řeknete si, jak mizivá je pravděpodobnost, že se vám narodí dítě právě 29. února. Přesto je lidiček s tímto datem narození dost a mezi nimi i několik známých jmen a slavných osobností, dokonce i z Čech. 29. únor má ve svém křestní listu uveden například spisovatel a básník Josef Svatopluk Machar. Tentýž den o mnoho desítek let později se narodil herec Lukáš Homola. A také například zpívající lékař známý ze Super Star Ali Amiri, ten ovšem v Íránu. A ze světových umělců je „přestupný“ například italský hudební skladatel Giacchino Rosini.

A co praví dějiny? Událo se někdy 29. února něco významného? Samozřejmě. Například v roce 1880 se Švýcarům podařilo prokopat Gotthardský tunel o délce 15 kilometrů, což byl na tu dobu úctyhodný výkon. 29. únor si jistě dobře pamatují obyvatelé Sarajeva, neboť tohoto dne v roce 1996 skončila blokáda města, která trvala dlouhých 1425 dnů. A v Japonsku byla poslední únorový den přestupného roku 2012 dokončena tzv. Tokyo Skytrre, telekomunikační věž vysoká 634 metrů. I v naší domovině najdeme událost spjatou s tímto dnem. 29. února 1920 spatřila světlo světa první československá ústava.
Vidíte, jeden den jednou za čtyři roky a co se toho děje. Ať už věříte na pověry a dodržujete tradice či nikoliv, přeji vám, ať vám nový rok přinese to, o čem sníte a po čem toužíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz