Hlavní obsah
Lidé a společnost

Romy Schneiderová: Dramatická smrt syna, alkohol, drogy a sebevražda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Romy Schneiderová v roce 1973

V životě herečky se střídala láska a smrt, štěstí se smutkem. A také spousta mužů, kteří ji připravili většinou jen zklamání. Tu největší tragédii svého života, smrt syna Davida, už neměla sílu přežít.

Článek

Byl krásný den 5. července 1981 a malý David si vyjel na kole. V Saint-Germain-en-Laye, na venkovském předměstí Paříže, žádný velký provoz nebyl, tak proč ne? Den před tím přivezl Davida sem, ke svým rodičům, Daniel Biasini, druhý manžel Romy Schneiderové. Vlastně už bývalý manžel, protože začátkem roku se s ním herečka rozvedla. Ale čtrnáctiletý David ho měl rád a měl rád i jeho rodiče, které bral jako dědečka a babičku… Vlastní prarodiče ze strany otce, producenta a režiséra Harryho Meyena, neměl. Zemřeli v koncentračním táboře za 2. světové války a Meyen trpěl celý život depresemi z útrap, které si v koncentráku prožil. V roce 1979 spáchal sebevraždu. S jeho smrtí se David nedokázal vypořádat.

Objel pár ulic, ale když se vrátil domů, zahradní branka byla zavřená. Buď se nemohl dozvonit, anebo nechtěl prarodiče rušit, a tak vyšplhal na plot, aby ho přelezl. To, co dělal už tolikrát, mělo ale tentokrát fatální následky. Smekla se mu noha, ztratil rovnováhu a stehnem se nabodl na ozdobnou kovovou špici plotu. A další tragická smůla byla, že hrot projel hlavní stehenní tepnou. Než se objevila pomoc a přijela záchranka, ztratil spoustu krve. Smrtelnému zranění podlehl zanedlouho v nemocnici.

Při zprávě o smrti syna se Romy nervově zhroutila. A další brutální ránu jí zasadila jeho fotografie z márnice, kam pronikli paparazzi, a která se druhý den objevila v tisku.

Život herečky se po smrti milovaného dítěte změnil v černou můru. O čtyřletou dceru Sarah, jejímž otcem byl o 11 let mladší Biasini, dříve tajemník herečky, nezvládla péči, a tak se o ni zatím postarali Biasiniho rodiče. Smutek a zoufalství ze ztráty syna zaháněla alkoholem a prášky. Vyčítala si, že se synovi víc nevěnovala, ale cítila se zodpovědná i za smrt jeho otce Harryho Meyena. I když s ním měla peklo. Žárlil na ni nejen jako na úspěšnou herečku, ale i jako na ženu, která měla kolem sebe neustále spoustu obdivovatelů. Jejich manželské drama vyvrcholilo, když točila film Bazén v roce 1969, kde měla s Delonem několik postelových scén. Meyen to nedokázal vydýchat. V roce 1975 následoval rozvod a nechutné soudy o majetek. Pak už přišel jeho strmý pád do drogové závislosti. V dubnu 1979 se ve svém bytě v Hamburku oběsil a Romy si vyčítala, že mu v jeho depresích nezůstala na blízku. Po rozvodu se totiž spolu se synem odstěhovala z Hamburku do Paříže.

Teď ale potřebovala sama pomocnou ruku a chápající zázemí. Po jejím boku se po rozvodu s Bissinim objevil poslední muž jejího života, o devět let mladší, 33letý producent Laurent Pétin. Seznámil je filmový režisér Claude Berri, se kterým spolupracoval. Podle magazínu Gala, měla herečka v té době roztočený film Poutnice ze Sans-Souci režiséra Jacquese Rouffia, ale kvůli nejrůznějším zdravotním indispozicím, především psychického rázu, ho stále nebyla schopná dokončit. Aby se dala zdravotně do pořádku, odjela do přímořského sanatoria v Quiberonu v Bretani. Ale jejím životním pohromám nebyl konec. V květnu musela podstoupit operaci nádoru na ledvině. Byla na dně. Ale byl to právě její přítel Laurent Pétin, po jehož boku prý našla herečka sílu se znovu zvednout a svůj poslední film dokončit, uvádí magazín Gala. Pak se uzavřela do sebe. Nechtěla nikoho vidět, toužila na svět kolem sebe zapomenout a utlumit bolest ze ztráty syna. Pomocníky jí při tom byly barbituráty, nejrůznější opiáty a alkohol.

V dubnu 1982 šel film, odehrávající se v Berlíně v roce 1933, do kin. Věnování, které tvůrci uvedli na jeho závěr na přání hlavní protagonistky, bylo více než dojemné: Davidovi a jeho otci….

O měsíc později, 29. května 1982, našel herečku přítel Laurent v jejím pařížském bytě na rue Barbet-de-Jouy, mrtvou. Oficální verze úmrtí 43leté Schneiderové byl infarkt. Ale u jejího těla ležely barbituráty, které nejspíš zapíjela alkoholem, konkrétně červeným vínem, to bylo rozlité kolem. „Zemřela přirozenou smrtí,“ zopakoval policejní verzi hereččin přítel Laurent Pétin magazínu Gala. Její bývalý milenec Alain Delon měl ale jiný názor. Byl přesvědčený, že šlo o sebevraždu.

Bylo možné tragédii zabránit? Podle magazínu Femme actuelle, telefonovala ještě pár hodin před smrtí svému kadeřníkovi, aby k ní přišel. Měl ale pracovní povinnosti, a tak se omluvil. Kdyby vyslyšel její prosbu, třeba by vše dopadlo jinak. A byl příčinou hereččina úmrtí skutečně infarkt? To se můžeme jen domnívat, stejně jako se domnívala francouzská policie. Dodnes je její smrt předmětem nejrůznějších spekulací. Policie totiž nenařídila soudní pitvu.

Podle bývalého hereččina milence Alaina Delona, Romy umřít chtěla. „Věděl jsem, že postupně spěje k tomuhle rozhodnutí. Že dělá všechno pro to, aby se zničila. Nikdy se nesmířila s Davidovou smrtí. A už to také nebyla Romy, jak jsme ji znali. Chtěla za každou cenu umřít, a kdyby nevyšel tenhle způsob, našla by si jiný,“ prohlásil smutně Delon po smrti své bývalé snoubenky, kterou opustil po pětileté love story. „Věděl jsem to, ale také jsem věděl, že nemám šanci jí v tom zabránit!“ řekl pro Femme actuelle.

Po smrti Romy nechal převézt ostatky Davida do její hrobky v Boissy-sans-Avoir.

Za roli Elsy ve filmu Poutnice ze Sans-Souci byla Romy Schneiderová posmrtně nominovaná na Cézara.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz