Hlavní obsah
Zdraví

Blecha psí, ta na člověka nejde. Věta, která není zcela pravdivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: GDJ, www.pixabay.com

Velmi známá hláška „To je blecha psí, ta na člověka nejde“, není zcela pravdivou hláškou. I takový malý parazit, jako je blecha, může člověka pěkně potrápit.

Článek

Blechy nemusí řešit pouze majitelé mazlíčků. Někdy stačí pouhá návštěva zablešeného mazlíčka a problém je na světě. Co blecha je a jak se jí účinně zbavit?

Blecha obecná

Jedná se o bezkřídlý hmyz o velikosti 2-8 mm a její zbarvení se pohybuje v rozmezí hnědé až černé barvy. Je to nejrozšířenější lidský parazit. Ještě více rozšířená je blecha kočičí a psí. Blecha je známá tím, že je přenašečem různých onemocnění, a mnoha lidem nahání přímo husí kůži. Blechy jsou známé tím, že jsou jedny z nejlepších skokanů. Při své velikosti dokáží překonat vzdálenost i 35 cm. Když vezmeme v potaz její velikost, překoná vzdálenost mnohonásobně větší, než je ona sama.

Tento ektoparazit si ke své hostině vybírá teplokrevné živočichy, kterým saje krev. Tím, že po bodnutí vpustí trochu slin do rány oběti, tak právě v tento moment může dojít k přenosu a nákaze. Po štípnutí se objevují malé červené fleky, které jsou velmi svědivé. Většinou však po několika dnech zmizí. Místa by se měla vždy ošetřit látkou, která napomáhá zamezit svědění. Právě škrábání vytvoří ideální podmínky pro vytvoření zánětu.

Rozmnožování

Aby se blecha mohla rozmnožovat, potřebuje obě pohlaví. Obě pohlaví se velmi dobře najdou podle čichu. Páření pak nastává přímo v kožichu živočicha a jejich další metamorfóza je dokonalá. Samice, která je oplodněná, naklade vajíčka přímo do srsti, kde za pár hodin doschnou a následně odpadnou někam do prostředí. Tam se z nich následně vylíhnou larvičky, které už jsou vybavené kousacím ústrojím. Výkaly dospělců, které obsahují poměrně dost zaschlé krve, slouží larvám jako potrava. Larva se musí svléknout celkem třikrát, než se přemění v kokon, ze kterého se následně vylíhnou dospělci.

A přesně toto bývá problém mnohých majitelů mazlíčků. Své zvíře vykoupou v antiparazitním šamponu nebo použijí třeba sprej a myslí si, že mají vyřešeno. A ono to tak i vypadá. Srst domácího mazlíčka je čistá, po blechách ani památka. Jenže přesně v tento moment se právě z kukly vylíhla dospělá blecha. Co blecha, mraky blech. A ty jen čekají, až okolo mazlíček projde. A koloběh se opakuje. Dospělci si dopřávají hody a následně se začnou v srsti opět rozmnožovat.

Někdy trvá, než si majitelé všimnou, že mají zvíře zablešené. A tady může nastat problém. Pokud se blech v prostředí rozmnoží opravdu mnoho, nepohrdnou ani člověkem. Nevybírají si ho primárně, ale lidská krev jim poslouží stejně jako krev jiného teplokrevného živočicha. Pokud se vám toto stane, není to ideální situace. Blech už může být v prostředí opravdu hodně. To si nikdo z nás nepřeje. Měla jsem možnost mluvit s jednou dámou, která z toho byla naprosto zoufalá.

Paní měla rodinu, velký dům, a na fotkách mi ukazovala jejich interiér, který byl opravdu nádherný. Měla tam také hodně koberečků a kožešin. Právě tyto doplňky mohly být ideálním místem pro dokončení vývoje a zrodu dospělců. Doma měla dva menší pejsky. Nikam s nimi nechodila, a tak byla velmi překvapená, že mají blechy. Ani žádná návštěva dalšího chlupáče neproběhla. Najednou přišla řeč na to, že se jí na zahrádce usadila rodinka ježků. A záhada byla vyřešena. Jak asi všichni ví, ježek má na sobě blech poměrně dost a zvířata, která se s ním setkají, si nějakou tu blechu v kožichu odnést mohou.

Co přenáší blecha za nemoci

Je všeobecně známé, že blechy již v minulosti stály za přenosem moru. Právě tato nemoc stála za úmrtím mnohé populace. Další takovou nemocí, která měla na svědomí miliony mrtvých, byl skvrnitý tyfus. Co je také velmi známým faktem je to, že blechy jsou přenašeči tasemnice. Proto se také u domácích mazlíčků doporučuje zároveň s odblešením provést také odčervení. Blechy také stojí za přenosem tularémie. Proto není radno zablešení podceňovat.

Likvidace blech

Likvidace blech není úplně snadná a je potřeba ji udělat pořádně, aby se problém neustále neopakoval. Jedna z možností je, že si nakoupíte různé přípravky. Ty určené na zvířata použijete na zvířata a ty, co jsou určené na prostředí, aplikujete ve své domácnosti, všude tam, kde by se vajíčka mohla držet. Pokud by ani toto nepomohlo, bude třeba se obrátit na firmu, která vám s tímto problémem velmi úspěšně pomůže. Vhodnější však než nutnost deratizace je prevence. V dnešní době se dají zakoupit přípravky, které pomáhají blechy udržet od kožichu vašeho miláčka co možná nejdále.

Pamatujte, že i když najdete v kožichu svého mazlíčka pouhou jednu blechu, tak nikdy není jedna a rozhodně není sama. Někde v prostředí číhají její kolegyně, které si brousí sosák na trochu krve. A svým životním skokem se do kožíšku dostanou opravdu spolehlivě a snadno.

Anketa

Máte zkušenost s tímto ektoparazitem?
Ano, bohužel mám a bylo těžké se jich zbavit.
25,4 %
Ano, mám, ale naštěstí jsem se jich rychle zbavil/a.
50,8 %
Ne, a jsem rád/a, je to odporný tvor.
23,8 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Zdroje:

https://living.iprima.cz/bydleni/i-psi-blechy-miluji-lidskou-krev-jak-se-jich-zbavit-kdyz-se-u-vas-ubytovaly

https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/riney-canine-health-center/health-info/fleas

https://vetallia.cz/blechy-blesky-blesi-cirkus-v-kozichu/

https://www.prostezdravi.cz/blechy-na-cloveku-jake-nemoci-prenaseji/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz