Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dian Fossey svůj život zasvětila studiu a ochraně goril. Stálo ji to to nejcennější - život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Francesco Ungaro, www.pexels.com

Málokdo je schopen svůj život obětovat ochraně divokých zvířat. Dian Fossey při ochraně goril přišla o to nejcennější. O svůj život. Její smrt však mnohé pomohla změnit.

Článek

Dian Fossey se narodila 16. 1. 1932 v San Franciscu v Kalifornii. Vyrůstala se svou matkou a nevlastním otcem. Už jako dítě si vytvořila velmi silný vztah ke zvířatům. Velmi ráda a aktivně jezdila na koni. Láska ke zvířatům ji přivedla k tomu, že se zapsala na pre-veterinární studium na University of California. Poté přestoupila na San Jose State College a svůj obor změnila na pracovní terapii.

Po absolvování San Jose State College v roce 1954 působila jako nemocniční stážistka. Když se přestěhovala do Louisville v Kentucky, začala v roce 1955 pracovat jako ředitelka na oddělení pracovní terapie v Kosair Cripped Children´s Hospital. Ani tady se však necítila dobře a začala pociťovat chuť cestovat. Nejvíce ji zajímala Afrika, na kterou se také zaměřila.

Když měl velmi známý archeolog Louise Leakey v roce 1966 přednášku v Louisville, Dian Fossey si na něj počkala, aby se nabídla k práci sčítání goril. Leakey souhlasil a pozval ji, aby se ujala dlouhodobé studie ohrožených goril v horském lese Rwandy. Dian Fossey s velkou radostí přijala a čekala ji tak cesta do demokratické republiky Kongo. Tam ale v té době probíhala občanská válka. Ta ji donutila uprchnout do Rwandy.

V roce 1967 založila výzkumné centrum. Její tábor Karisoke byl ve rwandském podhůří pohoří Virunga. Studovala zde gorily, a to i přesto, že neměla k tomuto výzkumu potřebné vzdělání. Nakonec se jí podařilo získat titul PH.D. v zoologii na Cambridgeské univerzitě. Chodila každý volný čas do lesa a gorily hledala. Trávila tam mnoho hodin. Když je objevila, pozorovala je a dělala si zápisky. Byla schopna rozpoznat všechny členy tlupy.

S gorilami navázala velmi úzký vztah. Jednu skupinu goril doslova adoptovala. Její velmi oblíbenou gorilou v tlupě byla gorila jménem Digit. Byl to velký samec, se kterým měla velmi zvláštní vztah. Bohužel Digita roku 1977 na Silvestra zabili pytláci. Jeho zabití bylo velmi kruté. Byla mu odřezána hlava a tlapy. Podařilo se jim zabít i další členy této tlupy.

Sama napsala, že neví, zda se z toho někdy dostane. Tento zážitek v jejím srdci zanechal ošklivou ránu. V ten okamžik se rozhodla, že ve své ochraně bude muset razantně přitvrdit. Začala pytlákům velmi intenzivně ničit pasti, které nastražili na gorily. Tím začala válka mezi Dian a pytláky. Dian například nosila masku, která připomínala čarodějnici. Tím, že tito pytláci věřili v černou magii, tak se jí opravdu báli. Když se jim podařilo jednoho z pytláků chytnout, Dian ho opravdu tvrdě vyslýchala, a dokonce mu vyhrožovala oběšením. Když při dalším incidentu dokonce unesla syna jednoho z pytláků, dostala pokutu a Rwanda ji odsoudila. Musela se vrátit do USA.

Po návratu do USA Dian chvíli vyučovala o ochraně goril. Když se situace po čase uklidnila, Dian se do Afriky vrátila. V tu dobu si africké země uvědomily, že gorily musí chránit, neboť by mohly být turisticky velmi výnosným artiklem. To se ale Dian nelíbilo. Když se to v okolí začalo hemžit turisty, začala nad jejich hlavami střílet z pistole. Byla přesvědčena, že je lidé mohou infikovat různými lidskými nemocemi. Postupně začala vyhrožovat, že světu ukáže, jak to ve Rwandě, přesněji v národních parcích, chodí. Že jsou pytláci upláceni a že je Rwanda celá prorostlá korupcí.

Její chování však znamenalo jasný ortel nad jejím životem. Doteď se může pouze spekulovat, co se vlastně stalo. Dian Fossey byla nalezena ve své chýši. Policie konstatovala, že měla roztříštěnou hlavu a na jejím těle byly stopy po mačetě. V chýši bylo vše rozházené, ale peníze nezmizely, což nevedlo k názoru, že by byla zabita pytláky, ale že to udělal někdo z jejích kolegů. Obviněn byl její asistent Wayn McGuirre. Ten však tvrdil, že Dian Fossey věděla, že ji někdo zabije a že on byl její přítel.

Dva roky před svou smrtí byla Dian vydána její kniha „Gorily v mlze“. Pod stejným názvem se roku 1988 natočil i poutavý film. Dian Fossey byla pohřbena tam, kde by si to sama přála, a to u svých oblíbených goril. Její smrt však zbytečná nebyla. V době, kdy zemřela, bylo pouhých 280 goril horských. Dnes jich je již více jak 880 jedinců.

Anketa

Znáte film nebo knihu „Gorily v mlze“?
Ano, znám filmové zpracování.
31,8 %
Ano, znám knižní zpracování.
4,5 %
Ano, znám jak filmové, tak knižní zpracování.
27,3 %
Ne, neviděl/a a nečetl/a jsem ani jedno.
36,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Zdroje:

https://www.history.com/this-day-in-history/primatologist-dian-fossey-found-murdered-in-rwanda

https://www.biography.com/scientists/dian-fossey

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/510563/zahadna-smrt-matky-goril-po-32-letech-odhalena-tihle-pry-vzali-na-ochrankyni-macetu.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dian_Fosseyov%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz