Hlavní obsah

Houby: Přírodní dar, který je prospěšný lidskému organismu. Pozor však na jejich správné zpracování.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adege, www.pixabay.com

Příroda nabízí mnohé dary a houby jsou určitě jedním z nich. Nejen jejich konzumace prospívá lidskému organismu. Již při samotné procházce lesem je naše tělo vystaveno pozitivnímu vlivu.

Článek

Náš národ patří k těm největším, co se sběru hub a jejich konzumace týče. Je to taková dá se říci tradice. Když se vyskytnou ideální podmínky pro růst hub, vydávají se rodiny nebo jednotlivci do lesů a snaží se přírodní poklad najít. Již samotná procházka blahodárně působí na lidský organismus. Lidské tělo se protáhne, pořádně prokrví a ještě u toho dýcháte příjemný lesní vzduch. A když se při procházce podaří najít houby, můžete si z nich připravit dobré a hlavně zdravé pokrmy. Čím přispívají houby našemu organismu? Pojďme se na to podívat.

Houby (Fungi, Mycetalia)

Jedná se o velmi početnou skupinu organismů, kterou čítá 150 000 doposud popsaných druhů. V naší republice je to zhruba 10 000 druhů. Jsou to mnohobuněčné i jednobuněčné organismy, které si nejsou schopny vytvářet organické látky. Dle získávání živin rozlišujeme houby na příživné (parazitické) či hniložijné (saprofytické). Známé jsou také houby, které mohou škodit jak člověku, tak jiným rostlinám i dřevinám. Člověku mohou způsobit různá onemocnění.

Existuje ale mnoho druhů hub, které jsou jedlé a lidskému organismu velmi prospěšné. Houby obsahují vysoké množství vody a je třeba s tím počítat již při jejich sběru. Není vhodné houby sbírat do plastových tašek. Do lesa si vždy vyberte vhodnější nádobu na jejich ukládání. Nejvhodnější nádobou je proutěný koš nebo třeba známá síťovaná taška. Houby se nám v nich nezapaří. Protože existuje nespočet jedovatých druhů, je vhodné s sebou na jejich sběr vzít někoho zkušeného, použít aplikace na rozpoznávání hub nebo si o nich jednoduše načíst více informací.

Houby jsou skvělým zdrojem hlavně nerozpustné vlákniny, což je velmi prospěšné našim střevům. Vláknina v nich obsažená velmi pomáhá růstu takzvaných prospěšných bakterií a celkově peristaltice střev. Díky obsahu beta-glukanu pomáhají podporovat imunitní systém. Celkově jsou beta-glukany opomíjeným pomocníkem a jejich účinky mnoho lidí ani nezná. Například taková hlíva ústřičná je skvělým druhem houby, která obsahuje látky, které napomáhají v boji s infekcemi a pomáhá posilovat imunitu. Lidé, kteří bojují s vyšší hladinou škodlivého cholesterolu LDL nebo cukrovkou, by se měli zaměřit na konzumaci hub, a to především velmi známého druhu Shiitake. Díky obsažené látce eritadenine pomáhá houba ke snížení rizika onemocnění srdce.

Lesní houby jsou skvělým zdrojem minerálních látek jako je třeba železo, fosfor, vápník nebo hořčík. Díky obsahu vitamínu D jsou skvělou volbou v zimních měsících, kdy tolik nesvítí sluníčko a lidský organismus ho nemá dostatek. Díky nim si doplníte i potřebné vitamíny skupiny B a provitamín A. Houby si s klidným svědomím může dát i vegan. Lidé, kteří se snaží zredukovat váhu, by si měli do svého jídelníčku houby rozhodně zařadit. Nemají totiž žádné kalorie a obsahují minimum tuku.

Houby lze používat mnoha způsoby. Asi nejčastěji si lidé z hub připravují smaženici nebo řízky. Dají se však použít i čerstvé, a to jako přísada do polévek nebo omáček. Když chceme mít připravené houby po celý rok, nejlepším způsobem je si je usušit. Na to dobře poslouží sušička na ovoce, síť nebo klasická trouba. Pokud však budeme sušit v troubě, je třeba dodržet správný postup. Houby musí být dokonale vysušené.

Při sušení je dobré zafixovat dvířka trouby tak, aby byla lehce pootevřená a vlhkost mohla odcházet pryč. Nesprávně vysušené houby mohou být zdrojem plísní a pro lidské tělo nebezpečné. Správné postupy se dají najít na internetu. Někdo za velkou lahůdku pokládá houby naložené v octovém nálevu. Houby lze i uskladnit v mrazáku. Tam je ale potřeba je předem ideálně chvilku vařit ve vodě, která je mírně osolená. Pak houby vydrží mnohem déle. Syrové houby z mrazáku je vhodné spotřebovat do měsíce.

Ať už máte rádi houby na jakýkoliv způsob, vždy se ujistěte, že si připravujete houby jedlé. Otrava z hub není příjemná a může být i velmi nebezpečná.

Anketa

Zdroje:

https://www.jimejinak.cz/lesni-houby-a-jejich-vliv-na-zdravi/

https://www.houbio.cz/post/medicinalnihouby

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/houby-zdravi-siitake-hliva-hadovka.A190912_211756_zdravi_abr

https://www.kardiochirurgie.cz/novinky/houby-nasemu-zdravi-prospivaji-srdci-obzvlast-658

https://cs.wikipedia.org/wiki/Houby

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz