Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je považován za nejnebezpečnějšího žraloka a vyskytuje se i v řekách. Řeč je o žraloku bělavém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Pterantula, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2242657

Velmi známý film Čelisti a jeho další pokračování v lidech ukotvilo, že nejnebezpečnějším žralokem oceánů je velký bílý žralok. Možná to bylo jeho velikostí, která sváděla k tomu ho brát jako nejděsivějšího predátora. Existuje však horší agresor.

Článek

Čím dál častěji čteme o případech útoku žraloka na člověka. Asi každý si vždy jako prvního vybaví velkého bílého žraloka, známého jako lidožravého. V mnohém tomu přispěla série filmů „Čelisti“, kdy byl za hlavního zabijáckého představitele vybrán velký bílý žralok. Je ale známo, že za většinou útoků na lidi stojí jiní žraloci. Jedním z nich je žralok bělavý, známý také pod názvem žralok býčí. Je jedním z nejagresivnějších žraloků.

Žralok bělavý (Carcharhinus leucas)

Tato paryba je známa také pod názvem žralok býčí. Patří do čeledi modrounovitých. Tento druh žraloka se vyskytuje jak v Indickém, tak Tichém oceánu. Největší část populace tohoto žraloka žije u pobřeží Austrálie. Tento druh, na rozdíl od ostatních, dokáže značnou dobu trávit a žít ve sladkých vodách řek. Jeho výskyt byl zaznamenán v Amazonce, Mississippi, v indické řece Ganze či ve sladkém jezeře Nikaragua. Celkově jsou schopni se vzdálit od ústí moře i 4000 km.

I když se jedná o mohutného a velkého žraloka, jeho délka se pohybuje okolo 3,5 metru. Bezpochyby jsou i jedinci, kteří mají tuto hranici překonanou. Váhově se pohybuje od zhruba 90-300 kg. Zbarvení horní části těla je šedé a spodní části bílé. Takové zbarvení je ideální jako maskování při lovu. Jeho nejběžnější potravou jsou ryby, jiní žraloci, želvy, bohužel i delfíni, a dokonce i savci žijící na pevnině. Pochopitelně nepohrdne ani mršinou, pokud na ni narazí.

Jsou to žraloci, kteří jsou silně agresivní a teritoriální. Nebojí se napadnout i člověka, a to i přesto, že není v jeho jídelníčku. Patří mezi velmi rychlé a obratné lovce a při vzrušení se zakousnou do všeho. Žralok většinou právě kousnutím zkouší, zda se předmět či živý tvor v jeho blízkosti nedá sežrat. V tichosti si plave v hloubce maximálně do 150 metrů. Nejčastěji ho však můžeme pozorovat v hloubce do 30 metrů i méně. Velmi rád se pohybuje v těsné blízkosti pobřeží.

Do sladkých vod se žraloci vydávají hlavně kvůli rozmnožování. Předpokládá se, že se jedná o jistou strategii pro lepší přežití a zlepšení kondice mladých žraloků. Samice jsou březí něco okolo jednoho roku a rodí živá mláďata. Porodit může klidně až 13 mláďat, která jsou zhruba 70 cm dlouhá. Jak se říká, nejsilnější vyhraje, mláďata na sobě provozují kanibalismus a dravější a silnější požerou ty slabší. Pohlavní dospělosti dosahují okolo 10. roku života.

Když vstupujeme do domova žraloka, ať už za účelem koupele, vodních sportů či potápění, je třeba počítat s tím, že na žraloka můžeme narazit. Pokud nepřijde útok nečekaně, vždy se snažte nepanikařit a nedělat prudké či trhavé pohyby, které by mohly připomínat zraněné zvíře. Snažte se být ke žralokům vždy otočeni tak, ať na ně vidíte a pomalu se pokuste dostat do bezpečí. Nicméně je třeba říct, že k útokům opravdu nedochází každý den, dokonce ani každý týden. Mnohdy žraloci plavou v těsné blízkosti plavců, kteří o nich ani nevědí a k žádnému útoku nedojde.

Žraloci jsou neustále ilegálně loveni kvůli jejich masu a ploutvím. Upravené a zpracované ploutve jsou brány jako afrodiziakum. Někdy jsou loveni jen pro zábavu nebo ze strachu. Tvorové, kteří jsou na naší planetě miliony let, si ale zaslouží jistou ochranu. Jsou důležitou součástí oceánského života a pomáhají udržovat biologickou rovnováhu.

Anketa

Troufáte si u moře plavat dál od pobřeží nebo se bojíte toho, co hlubší voda ukrývá?
Ne, držím se u pobřeží a plavu maximálně tam, kde ještě dosáhnu na dno.
75,9 %
Ano, neřeším, pokud se má něco stát, tak se to stane.
18,5 %
Ne, netroufám, už jsem u pobřeží žraloka viděl/a.
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1565 čtenářů.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/priroda/nejnebezpecnejsi-zralok-sveta-372792

https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/facts/bull-shark

https://www.zraloci.cz/main/zshow.php?id=102

https://zoom.iprima.cz/priroda/utok-zraloka-425873

https://en.wikipedia.org/wiki/Bull_shark

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDralok_b%C4%9Blav%C3%BD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz