Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jedovaté druhy se objevují i tam, kde by je člověk nečekal. Někdy ale panikařit nemusíme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wolljuergen – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27028555

Vše kolem nás se mění a příroda nám to ukazuje v celé své kráse a síle. Některé druhy jedovatých živočichů se začínají usazovat i tam, kde by je ještě nedávno člověk nečekal. Takovým příkladem je hermodice ohnivá neboli ohnivý červ.

Článek

Globální oteplování s sebou nese malé i velké změny. Přírodu v mnoha ohledech ovlivňujeme my lidé. Vše kolem si ničíme a pak se jenom divíme, co nám příroda vrací. Ta si někdy připravuje nemilá překvapení v podobě migrace některých živočichů. A když jsou ještě určitou hrozbou pro člověka, není to změna příjemná. Takovým živočichem, který se začal usazovat tam, kde by ho málokdo čekal je hermodice ohnivá, které se také říká „ohnivý červ“.

Hermodice ohnivá (Hermodice carunculata)

Je známo, že krásně barevná zvířata svým vzezřením dávají jasný signál „jsem jedovatý“, nevšímejte si mě. Ani ohnivý červ není výjimka a očekává, že si ho nikdo nebude všímat. Bohužel jeho krása by mohla někoho lákat si sáhnout. Určitě to nedělejte, ať nemusíte volat lékaře.

Tento mnohoštětinatec a také hermafrodit se většinou vyskytuje v tropických oblastech Středozemního moře či Atlantského oceánu. Díky oteplování se však nyní vyskytuje i v námi oblíbených destinacích Chorvatska a Itálie. Je to opravdu krásný živočich, připomínající housenku motýla. Jeho běžná délka je něco okolo 15 cm, ale jeho velikost může dosáhnout až dvojnásobku. A to už je pořádný kus housenky.

Její tělo se skládá z 60 -107 článků, kde má každý článek pár nožiček, kterým se říká parapodia. Ty na sobě mají chomáčky štětin. Přední část poznáme tak, že na jejím začátku je znatelný výrůstek (karankula), kterému se říká hmatový prstík. Zbarvení má hermodice různá. Od krásně červené, přes žlutou, zelenkavou, šedivou a po perlově bílou.

Ohnivý červ je všežravec a jeho hlavní složkou potravy jsou ježovky a hvězdice. Nedělá jim problém napadnout sasanky a korály. Když se někde v okolí objeví mršina, s velkou chutí si na ní pochutnají. Často se stává, že se ke břehům dostanou v rybářské lodi, která vytahuje ryby ze sítí. Na některých mrtvých rybách mohou hodovat právě hermodice. Přestože jsou to jedovatí živočichové, mají své přirozené nepřátele, kteří si na nich rádi pochutnají. Jsou to některé druhy krabů a někteří měkkýši.

Ačkoliv zprávy o výskytu tohoto živočicha mohou budit paniku, jejich jed není jedem v pravém slova smyslu. Zatím není zaznamenáno úmrtí člověka, ale mohou způsobit velmi nepříjemné kožní problémy. Pokud se vám stane, že se s tímto živočichem setkáte, určitě nepanikařte. Vyhledat lékaře se však doporučuje, aby se všechny bodlinky z kůže odstranily a nezpůsobovaly dále kožní potíže.

Zdroje:

https://www.inaturalist.org/taxa/49520-Hermodice-carunculata

https://21stoleti.cz/2024/06/20/jedovati-ohnivi-cervy-kteri-jedovati-nejsou/

https://cnn.iprima.cz/ohnivi-cervi-na-jadranu-ohrozuji-lidi-kvuli-oteplovani-more-se-necekane-rozsirili-440164

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hermodice_ohniv%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz