Hlavní obsah
Věda

Když nás zasáhne blesk z čistého nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frank Cone, Pexels.com

Velmi malá pravděpodobnost, avšak může se stát kdekoliv a komukoliv. Bouřky jsou fascinující, ale zároveň může být tento přírodní živel velmi krutý.

Článek

Bouřky vznikají při silné vertikální labilitě atmosféry, kdy dochází k rychlému poklesu teploty vzduchu a zároveň je vysoká vlhkost. Bouřky jsou nejčastější koncem jara a během letních dnů, kdy se intenzivně ohřívá zemský povrch.

Intenzita bouřky se pohybuje v širokém rozmezí, jen s několika výboji a ne dlouho trvajícími srážkami až po bouřky velmi intenzivní, doprovázené ničivými jevy (hlavně blesky) a značnými srážkami. Při bouřce není stoprocentně bezpečné žádné místo. Jsou místa, kde je poměrně bezpečné bouřku přečkat. A jsou místa, kde by člověk v bouřce rozhodně být neměl a považují se za riziková.

Jako relativně bezpečná místa se zpravidla uvádí železobetonové budovy, kamenné nebo zděné budovy, automobily s plechovou uzavřenou karosérií. Za rizikové je považováno při bouřce plavat nebo být na lodi. Pohybovat se v přírodě na vyvýšené ploše nebo na vrcholcích hor. Schovávat se pod vzrostlé stromy není taktéž rozumné. Nebezpečné jsou stožáry a sloupy veřejného osvětlení. Rizikových situací je poměrně velké množství.

Blesky jsou vlastně elektrické výboje. Blesk si hledá vždy nejsnadnější, nejvodivější cestu k zemi. Většinou tak zasáhne nejvyšší bod v přírodě nebo jiné vodivé objekty. Není to však podmínka. Dráha blesku se může vychýlit a změnit tak svoji cestu. Nejnebezpečnější situace nastává, pokud slyšíme i hřmění. Čím kratší doba mezi hřměním a bleskem je, tím je riziko větší.

Pokud jste v přírodě ve skupině, je dobré se rozdělit a nebýt v kontaktu s další osobou. Nejbezpečnější je ukrýt se někde v údolí a ideálně tam, ke nedojde k přívalu vody. Za bezpečnou dobu, kdy můžete z úkrytu vylézt, se považuje dvacet až třicet minut po posledním blesku nebo hřmění. Počítejte také s tím, že bouře se mohou vracet stejnou trasou, do místa vzniku.

Zasažení bleskem je jiné než zasažení elektrickým proudem. Kůže způsobuje jistý odpor a díky tomu blesk tělu předá menší množství energie, než právě zmíněný zásah elektrickým proudem. Ten totiž může po povrchu těla (tělo je vodič) proudit.

Pokud je při zásahu bleskem poskytnuta rychle první pomoc, je prognóza velmi příznivá. Většinou se jedná o omráčení zasažené osoby. Zasažené osoby mohou přechodně pociťovat problémy různého charakteru, jako je hluchota, slepota, neschopnost se pohybovat. Bohužel i přes dobré prognózy dojde ročně po celém světě po zasažení bleskem k úmrtí několika tisíců lidí. Většinou je to způsobeno náhlou srdeční zástavou nebo pneumotoraxem (vzduch v pleurální dutině).

První pomoc můžeme poskytnout tím, že okamžitě zavoláme lékařkou pomoc. Pokud to situace dovolí, přesunout zasaženého na bezpečné místo (pokud nedýchá, tak ihned zahájit umělé dýchání). Důležité je zajistit průchodnost dýchacích cest. V případě potřeby zahájit nepřímou srdeční masáž. Postiženého se snažíme oživovat až do příjezdu odborné pomoci.

Anketa

Bojíte se bouřky a zásahu bleskem?
Ano, mám strach a vždy se schovám.
69 %
Ne, není důvod se bát
31 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Zdroje:

https://www.hzscr.cz/clanek/jak-se-chovat-behem-bourky-a-jak-ochranit-obydli-pred-uderem-blesku.aspx

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/sivs/bourky.html

https://www.ordinace.cz/clanek/poraneni-elektrickym-proudem-zasazeni-bleskem/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bou%C5%99ka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz