Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nesmrtelná hláška: „Zavřete oči, odcházím…“ Oldřich Nový byl poklad filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucerna film, author anonymous – Kinorevue (Czech movie magazine) Nr. 2/1941-1942, title page, Volné dílo

Herec, který si dokázal získat mnoho ženských srdcí. Vzor prvorepublikového gentlemanství a kultivovaného vystupování, to byl Oldřich Nový.

Článek

Herec, který si dokázal získat mnoho ženských srdcí. Vzor prvorepublikového gentlemanství a kultivovaného vystupování, to byl Oldřich Nový.

Sice nejsem ve věku pamětníků, ale na mnoho starých filmů se velmi ráda podívám. Velmi oblíbenými filmy jsou právě ty, kde hrál tento elegantní herec, který vnesl do filmu neuvěřitelnou noblesu. Jeho chování by mělo být vzorem pro spoustu dnešních lidí. V dnešní době už málokdy na takové chování narazíme, a je to velká škoda.

Oldřich Nový se narodil 7. srpna roku 1899 v Praze na Žižkově. Jeho otec, který pracoval jako hasič a dohlížel na bezpečnost při divadelních představeních byl ten, který svého syna přivedl k divadlu. Jeho prvním angažmá byla divadelní hra v Ostravě. Působil tam od roku 1918. O rok později odešel do angažmá Brněnského divadla.

V Brně se stal šéfem operety, kde byly nejdůležitější písně a jednotlivé komické výstupy. Nepodařilo se mu zde však prosadit to, co chtěl vyzkoušet. A to byly hlavně hudební komedie. Po mnohých neshodách to vzdal a po patnácti letech odešel do Prahy. V Praze se stal ředitelem Nového divadla.

Začal pracovat na hudební komedii „Štěstí do domu“, kde byla píseň pokračováním mluvených dialogů a zlepšení vyjádření citů. Tuto komedii uvedl v roce 1934. Plánovaných bylo deset repríz. Nakonec dosáhla neuvěřitelných 55 repríz. Pokračoval v tvorbě a jeho tituly dosahovaly okolo sto repríz. Divadlo pak dokázalo jet celou sezonu s jedním titulem.

Asi nejznámějším filmem, kde zazářil, byl „Kristián“. V této tragikomedii od Martina Friče si Oldřich Nový zahrál ženatého úředníčka Aloise Nováka. Protože žije průměrný život vedle puťky, tak si jednou měsíčně hraje v Orient baru na svůdce Kristiana. Zahrál si zde s úžasnou herečkou Natašou Gollovou a Adinou Mandlovou.

Dalším velmi známým filmem je „Eva tropí hlouposti“, kde vedle Oldřicha Nového hrála hlavní roli Nataša Gollová. Ve filmu „Dívka v modrém“ byl v hlavní roli s Lídou Baarovou a Natašou Gollovou. „Hotel modrá hvězda“ byl velmi oblíbený film, kde si zahrál po boku opět s Natašou Gollovou a Adinou Mandlovou.

Kromě svých aktivit v divadle a filmu měl i další zájmy. V roce 1956 koupil chalupu v obci Kuklík, kam rád a pravidelně jezdil. Místní lid ho zbožňoval a trávil se sousedy mnoho času. Na nic si nehrál a i když šel na pivo do místní hospody, nedával nikomu najevo, že je známý herec. V hospůdce také promítaly jeho nejslavnější filmy. Není čemu se divit, že ho milovala celá vesnice.

Jeho další vášní byla luxusní auta. I v nich na svou oblíbenou chatu rád jezdil. Nedělal to ale z důvodu, že by se chtěl chlubit. Tím, že drahá auta miloval, jiná neměl. Dle informací obyvatel v okolí jeho chalupy však dobrým řidičem rozhodně nebyl. Někteří sousedé mu pomáhali s couváním jeho vozu do dvora jeho pozemku. Bohužel svou chatu v roce 1982 prodal. Do konce života na ní však rád vzpomínal.

Byl to neuvěřitelný dříč. Při natáčení filmu „Kristián“ pracoval i šestnáct hodin denně. Následně jel třeba ještě do divadla, kde odehrál hru. Málokdo by dnes zápřah více jak 16 hodin denně zvládnul. On však prací žil. Není čemu se divit, že když musel ze dne na den přestat hrát, bylo to pro něj velmi těžké.

Jeho ženou byla umělecká fotografka Alice Wienerová, dcera zámožného ředitele pražské banky. Vzali se 11. června 1936. Protože měla Alice židovský původ, po nástupu nacismu jí hrozila deportace do koncentračního tábora. Oldřich Nový se s ní odmítal rozvést a tím její odvedení oddaloval. Přesto jednoho dne skončila v Terezíně a Oldřicha Nového deportovali do internačního tábora Osterode v Sasku. Oba to přežili, ale bohužel se u Alice projevila duševní porucha - schizofrenie.

Vlastního potomka nikdy neměli. Vychovali však adoptivní dceru Janu. Když oba manželé skončili v lágrech, o dceru se postarala rodina Vítova. Po smrti jeho ženy v roce 1967, se začal uzavírat. Nedokázal se smířit se stárnutím a zdravotními obtížemi. Nikomu nedovolil, aby ho navštívil. Jediný, kdo ho mohl vídat, byla jeho dcera, která se vrátila do Prahy. Pět dní před jeho smrtí, dovolil návštěvu Miloše Formana. Jeho dcera Jana se o něj až do jeho smrti (15. 3. 1983) starala.

Anketa

Koukáte rádi na filmy s Oldřichem Novým?
Ano, filmy s Oldřichem Novým, jsou balzámem.
0 %
Ano, byl to skvělý herec, který byl největším elegánem a gentlemanem své doby.
100 %
Ne, na staré filmy se nedívám.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

https://www.casjenprome.cz/rubrika/inspirace/osudy/odrich-novy-83-prvorepublikovy-gentleman/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Old%C5%99ich_Nov%C3%BD

https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/395878/kristian

https://www.super.cz/clanek/celebrity-zivotni-peripetie-legendarniho-gentlemana-oldricha-noveho-transport-do-lagru-i-neradostne-stari-1101948

https://www.dotyk.cz/magazin/oldrich-novy-chalupa/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-noblesni-gentleman-oldrich-novy-184630

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz