Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pět nejnebezpečnějších zvířat naší planety. Víte, která to jsou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Scholty1970, www.pixabay.com

Nejnebezpečnější zvíře nemusí být jen to největší a nejsilnější. I malý tvor dokáže usmrtit snadno a rychle. V článku si představíme pět nejnebezpečnějších zvířat planety.

Článek

Na některá nejnebezpečnější zvířata můžeme narazit i v zajetí. Ač má někdo pocit, že ho zvíře miluje a neublíží mu, pořád se jedná o divoké zvíře, které může kdykoliv zaútočit a je třeba si to uvědomit. A pokud nemáte zkušenosti a nepoznáte varovné signály, k takovým zvířatům není radno se přibližovat. Pořadí není dle největších zabijáků. Takových je mnohem více a žebříček by se dal stavět mnoha způsoby.

1. Komár

Komárovití (Culicidae) patří do čeledě dvoukřídlého hmyzu. Na světě existuje přes 3500 druhů komárů. V naší republice žije přibližně 40-50 druhů komárů ze 6 rodů. Nejvýznamnější jsou komáři rodu Culex, Aedes, Anopheles a Ochlerotatus. Malý tvor, který nepřímo zabíjí po celém světě miliony lidí. Píši nepřímo, neboť samotným důvodem úmrtí není komár jako takový, ale nemoci, které může přenášet.

Foto: Jimmy Chan, www.pexels.com

komár

Nejznámější choroby přenášené komárem jsou malárie, encefalitida, horečka dengue a Zika, žlutá krvácivá zimnice a někdy i lymeská borrelióza. Za přenos chorob jsme vděčni komáří samici, která saje krev, aby mohla díky získaným proteinům klást vajíčka. Samečci se živí květinovým nektarem. Ochranu před komáry není radno podceňovat. Používejte sítě do oken a účinné repelenty. Nákaza se může týkat každého z nás.

2. Hadi

Jedovatých hadů žije na světě přibližně 410 druhů, což je jen malá část ze všech druhů hadů na světě, kterých je zhruba 2800. Většina z nich žije v Austrálii, ale mnoho druhů najdeme i v Evropě. Ročně usmrtí zhruba na 100 000 lidí. Což není vůbec malé číslo.

V naší republice máme jediného jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Většinou se snaží lidem vyhnout a útočí pouze v případě, že se cítí ohrožena. Její jed je opravdu účinný, nicméně se dost často stává, že při uštknutí použije jedu velmi málo nebo dokonce vůbec.

Foto: Anil Sharma, www.pexels.com

kobra

Nejjedovatější hadi jsou například vodnáři, žijící v moři. Ze suchozemských hadů je to pak taipan, kobra královská, korálovcovití a zmijovití. Nejnebezpečnější druh jedu je ten, co obsahuje neurotoxiny, které způsobují selhání nervového systému. Ochromí svalstvo a kvůli tomu se pak oběť není schopna nadechnout.

Pokud se vám stane, že vás uštkne had (zmije), zkuste nepanikařit a zpomalte své tělo. Tím se jed bude vstřebávat pomaleji a máte šanci na záchranu. Přivolejte si pomoc a informujte je, co se stalo a hada zkuste popsat. Ránu si vydezinfikujte a sterilně zakryjte. Pokud máte možnost, ránu chlaďte. V nemocnici se o vás již postarají.

3. Hroch

Kdo by si pomyslel, že hroch, který se většinu času povaluje, spí nebo se válí v bahně, je jedno z nejnebezpečnějších zvířat planety. Hroch většinou zaútočí i zcela bezdůvodně na lidi na břehu či na lodě ve vodě. V Africe mu padne za oběť více jak 1000 lidí za rok. Hroši klamou tělem a i při své velikosti a váze dokáží běžet rychlostí asi 7m/s, což je činí opravdu rychlým útočníkem.

Foto: Balazs Simon, www.pexels.com

hroch

4. Medvěd

Medvědi jsou jedni z nejnebezpečnějších zvířat planety. Roztomilý méďa, který působí tak nevinně. I když útoků těchto šelem není co do čísla moc, pokud už k útoku dojde, jedná se většinou o útok fatální. Jejich síla je enormní. Jsou to zvířata, která mají ráda svůj klid a pokud se cítí v ohrožení, jsou schopna velmi rychle zaútočit. Nejnebezpečnější je matka s mláďaty, která své potomky chrání za cenu vlastního života. O to víc je nebezpečná. O medvědech jsem psala v článku , kde se můžete o tomto nebezpečném zvířeti dozvědět více informací.

Foto: Brett Sayles, www.pexels.com

medvěd

5. Štír

Tento malý nenápadný tvoreček si připisuje více jak 5000 lidských úmrtí za rok. Je to taková hříčka přírody. Dokáže vydržet bez potravy i rok. Přežije velmi vysoké teploty, a to i 55° C i zmrazení. Dokáží přežít radioaktivitu, kterou by sám člověk nepřežil.

Všechny druhy štírů jsou jedovaté. Většinou se jedná o jed neurotoxin, který složením proteinů, sodných a draselných iontů působí na nervový systém. Tím svoji kořist paralyzuje a usmrcuje. Pro lidi je většinou relativně neškodný, pokud se nejedná o smrtelně nebezpečné jedince, jako je například štír z čeledi Buthidae.

Foto: Sharath G., www.pexels.com

štír

Nejbolestivější bodnutí způsobuje štír smrtonoš, který je jedním z nejvíce útočných štírů. V severní Africe má na svědomí největší počet úmrtí štír tlustorepý. Jako u všech štírů, je tělo zakončeno jedovým bodcem. Většina štírů je nebezpečná hlavně pro děti, starší a nemocné lidi. Zdravý člověk má šanci jedové bodnuté přežít. Jed nepůsobí okamžitě, ale smrt může nastat i několik hodin či dní po bodnutí.

Všechna zvířata dokáží být nebezpečná. Je potřeba znát základní pravidla, jak se chovat v určitých situacích. U každého nebezpečného zvířete je to jinak a pokud se chystáte do nějaké lokality, kde se nebezpečná zvířata vyskytují, je dobré si předem přečíst dostupné informace. Jak se říká, vždy je lepší být připraven.

Anketa

Když jedete navštívit destinaci, kde se vyskytují nebezpečná zvířata, nastudujete si předem informace?
Ano, vždy si předem přečtu, co za nebezpečná zvířata mohu potkat.
33,3 %
Ne, určitě se s takovým zvířetem nesetkám.
0 %
Ne, nikdy jsem nad tím nepřemýšlel/a.
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

https://www.pasti.cz/blog/vrazedny-komar-nejzajimavejsi-fakta-o-komarech/

https://www.ikoktejl.cz/lide-a-priroda/nejnebezpecnejsi-zvirata-sveta-a-kde-zijou/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kom%C3%A1rovit%C3%AD

https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/co-delat-kdyz-vas-ustkne-had-radi-horska-sluzba

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jedovat%C3%AD_hadi

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hroch_oboj%C5%BEiveln%C3%BD

http://web.quick.cz/mkorinek/terarium/zvirata/stir_tlustorepy.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%AD%C5%99i

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz