Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pořizujeme si koťátko. Na co vše je třeba myslet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Jelínková

Příchod nového kočičího člena rodiny je vždy velkou událostí. Důkladně vybíráte vše, co malé koťátko potřebuje a nemůžete se dočkat, až přijde ten okamžik.

Článek

Příchod nového kočičího člena rodiny je vždy velkou událostí. Důkladně vybíráte vše, co malé koťátko potřebuje a nemůžete se dočkat, až přijde ten okamžik.

Už výběr samotné kočičky není snadná volba. Chcete kočičku čistokrevnou nebo pojedete do útulku a pomůžete tak zachránit život? Pokud zvolíte kočičku čistokrevnou a od chovatele, určitě vybírejte dobře. Většina dobře socializovaných zvířat se při vaší návštěvě nebude nikde schovávat. Koťátka budou zvídavá, nechají se pohladit. Někdy je třeba pochopitelně chvilku počkat. Přece jen vás kočičky neznají. Všímejte si, jak se chovatel ke svým zvířatům chová a jak je to i obráceně. Koukejte na zdravotní stav kočiček. Pokud je u některých plemen vyžadováno testování zvířat, měl by vám chovatel ukázat testy. Pokud se zdá vše v pořádku, není důvod si koťátko nekoupit. Většinou si koťátko rezervujete s daným datem odběru.

Než si miláčka přivezete domů, je třeba se důkladně připravit. Určitě doporučuji vyhledat specializovanou prodejnu, kde vám s výběrem poradí. Rady do počátku by vám měl poskytnout i chovatel. Zkusím vám popsat, na co určitě nezapomenout.

Jako první je určitě třeba mít připravené krmení. Dobrý chovatel by vám s koťátkem měl dát základní malou výbavičku. Její obsah by měl být tvořen krmivem, na které je koťátko zvyklé. Dále nějakou konzervou či kapsičkou a hračkou. Vy rozhodně nemusíte pokračovat s krmivem, které vám dal chovatel s sebou. Můžete si vybrat i jiné kvalitní krmivo. Vždy je ale nutné krmiva postupně přimíchávat, aby to pro zažívání bylo co nejšetrnější. Vybírejte opravdu kvalitní krmiva, kde nebude na prvním místě obilovina. Kočka je přece jen masožravec. Co se týče granulek, koťátko by nemělo být omezováno v množství potravy, pokud je zdravé. Granule jsou tedy kočce k dispozici neustále. Konzervy, paštiky, kapsičky či syrové maso je podáváno v menších dávkách 2-3× denně. Vždy je ale třeba množství stravy upravovat dle věku a kondice zvířete. Co se týče granulek, doporučuji mít vždy připravené ještě jedno jiné krmivo pro případ, že kočička původní krmivo odmítne (někdy se při změně prostředí, čímž může být přechod do nového domova, stane, že kočička začne odmítat dosavadní krmivo).

Další, co budete nutně potřebovat, je kočičí toaleta, lopatka na vybírání hrudek a stelivo do toalety. Určitě vybírejte vhodnou toaletu, aby vám do ní koťátko bez problémů vlezlo. Někteří chovatelé mají naučená koťátka jak na otevřenou, tak i na krytou toaletu. Je vhodné mít toalety dvě. Může se vám stát, že vaše kočička bude velmi čistotná a v okamžiku znečištění toalety do ní znovu nepůjde. Ušetříte si pak případnou nehodu mimo toaletu. Volte vždy co největší, aby se v ní kočka dobře otočila a mohla hrabat. Stelivo můžete vybrat silikagelové, bentonitové nebo další různé přírodní podestýlky (třeba kukuřičné). Tady je třeba si vyzkoušet, co bude vaší kočce i vám vyhovovat. Lopatky doporučuji z pevného materiálu, aby nedocházelo k jejich praskání.

Nyní je třeba se zaměřit na hračky a škrabadla. Pokud chcete mít spokojenou šelmičku, musí mít s čím si hrát a kde brousit drápky. Co se týče hraček, nabídka je velmi pestrá a zde se meze nekladou. U škrabadla vybírejte co možná nejkvalitnější. Koukejte na průměr sloupků a stabilitu základny (zejména pokud budete mít kočku velkého plemene, např. mainskou mývalí). Délka sloupků je také důležitá. Kočka se potřebuje při škrábání opravdu natáhnout. Škrabadla se dají pořídit v mnoha barvách a designech.

V neposlední řadě je třeba různých doplňků jako je třeba maltózová pasta, která napomáhá trávit chlupy, které kočka svým důkladným čištěním spolyká. Dobré je mít při ruce vždy probiotika v případě zažívacích obtíží. Na péči o srst zvolte vhodný kartáč a česejte svého mazlíčka pravidelně i v rámci zvyknutí si na běžnou péči. Čištění zubů u koček je také nesmírně důležité a nemělo by být podceňováno, především u plemen se sklonem k zánětům dásní. U pamlsků je třeba hodně zkoušet, než najdete to, co bude vaše kočička milovat. I když bude kočička používat škrabadlo, nedochází zde ke zkracování drápů, ale pouze k jejich ostření. Je tedy většinou potřeba, kočičce drápky stříhat.

Přeji šťastnou ruku při výběru nového kamaráda, ať už od chovatele nebo z různých útulků či kočičích depozit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz