Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Smil italský: úžasná bylinka. Svojí vůní připomíná kari nebo maggi a dokáže krásně provonět místnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By (c) 2005 Zubro - image by myself, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=434206

Procházíte zahradnictví a v tom ucítíte neuvěřitelně příjemnou vůni. Začnete pátrat po pachateli tohoto intenzivního, ale velmi příjemného aroma. Chodíte kolem bylinek a najednou narazíte na smil italský.

Článek

Pokaždé, když navštívím zahradnictví, ucítím tuto velmi příjemnou vůni. Nikdy jsem tomu nevěnovala větší pozornost. Nevěděla jsem proč, ale vždy jsem při této vůni začala pociťovat chuť na nějaké jídlo. Většinou polévku nebo kari směs s rýží. Jednoho dne mi manžel tuto bylinku přivezl domů s tím, že to je to, co mi tak vonělo. Ta vůně je tak příjemná, že jsem neustále chodila okolo a nasávala.

Smil italský (Helichrysum italicum)

Jedná se o léčivou bylinku, které se také říká kari nebo maggi bylina. Ač jeho název může navádět, že pochází z Itálie, není tomu tak. Rostlina pochází z Turecka a hojně se jí daří po celém Středomoří. Nalézt ji můžeme ve volné přírodě v Malajsii či částečně v Asii. Daří se jí v kamenité, suché nebo písčité půdě. Mohou se dorůstat až 60 centimetrů a do šíře klidně i 90 cm. Květy má tato bylinka žluté a zajímavostí je, že i po natrhání si uchovávají barvu. I z toho důvodu je často najdeme sušené v mnoha dekoracích. Svoji stříbřitou barvou jsou dokonalou ozdobou.

Mnoho lidí si smil plete s rozmarýnem nebo levandulí, které svým vzhledem často připomíná. Velmi často se tato aromatická bylinka používá jako koření při vaření. Ne nadarmo se jí říká maggi. Je velmi vhodnou bylinkou pro dochucení polévek či masa. Někdo ho používá při přípravě masa na grilování jako přísada do marinády. Pokud se vám jeho vůně líbí, můžete pěstovat na zahrádce. Když bude kvést a přijde déšť, může se jeho vůně linout celou zahradou. Bylinka zvládá i zimní období. Pokud přijdou větší mrazy pod mínus 17 °C, je dobré k ní přihrnout třeba mulčovací kůru. Pokud ji pěstujete v květináči, tak ji snadno přemístíte do chladnější části domu.

Smil italský dokáže mnohem víc, než jen dochucovat pokrmy či být pouhou dekorací. Dokáže pomáhat při různých zdravotních potížích. Pokud trpíte například bronchitidou, je dobré si smil přidávat do inhalací. Díky jeho protizánětlivým účinkům pomáhá při léčbě jizev nebo hematomů. Ženám může pomoci v období cyklu, kdy pomáhá tlumit menstruační bolesti. Pomáhá při očistě jater a ledvin nebo se přidává do koupelových či masážních tinktur.

Pokud používáte smil i jiným způsobem, pochlubte se do komentářů.

Anketa

Také vám tak úžasně smil italský voní? Používáte ho v kuchyni nebo jiným způsobem?
Ano, voní úžasně a používám ho i v kuchyni.
59,2 %
Ano, nádherně voní a používám jak v kuchyni, tak jiným způsobem.
5 %
Vůbec bylinu ani její vůni neznám.
35,8 %
Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Zdroje:

https://www.ceskestavby.cz/clanky/pisecna-protez-neboli-smil-ozdobi-zahradu-a-pomaha-jatrum-zlucniku-i-ledvinam-27421.html

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7669-bylinky/27510-smil-italsky/

https://www.ireceptar.cz/zahrada/smil-italsky-maggi-30000529.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw_ZC2BhAQEiwAXSgClvEfT6ZiHzeZQO47KzUOUkcqEW1CSXtD12LnpBo22UGn5m2qi7gF1hoCp4kQAvD_BwE

https://en.wikipedia.org/wiki/Helichrysum_italicum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz