Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak nám napadnul sníh a na silnicích to kolabuje. Silničáři za to nemohou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unkowgayle, www.pixabay.com

Silnice a dálnice jsou pod sněhem, ale na silničáře se zlobit nemůžeme.

Článek

Na zasněžených a neupravených cestách se jezdí opravdu špatně. Ten, kdo si nemůže dovolit pořídit ty nejlepší zimní pneumatiky, se musí spokojit s průměrem. Je sice dostačující, ale i tak to může pěkně klouzat.

Jako první, kdo je na ráně, když se kloužeme po vozovce, jsou silničáři. Na někoho se přece nadávat musí. Jsou to ale opravdu oni, kdo za nesjízdnost komunikací může? Nemohou. Jsou to zaměstnanci, kteří pouze plní zadané úkoly.

Z dispečinku jim nahlásí přesné trasy, které je potřeba projet, odklidit sníh a případně použít sůl či jiný materiál. I kdyby sebevíc chtěli, nemůžou jet uklízet jiné silnice. Pokud nám někdo v zaměstnání zadá práci, nemůžeme si ji udělat jak chceme nebo udělat úplně jinou.

Je to zase jenom o špatném rozhodnutí. Někdo nakoupil málo vozů. Někdo nechce přijmout zaměstnance. Vždyť by to šlo řešit pouze sezónní brigádou. Zájemců by jistě bylo dost. Spokojenost by byla na více stranách. Jednak by bylo více uklizených cest a někdo by dostal práci a mohl si tak vydělat peníze.

Za nesprávné rozhodnutí většina běžných lidí nese odpovědnost. Pokud se nevlastním zapříčiněním nabouráte, odnesete to jenom vy. Někdo by mohl namítat, že od toho je havarijní pojištění. Ano, je. Nicméně ne každý si může dovolit mít takové pojištění, které by zahrnovalo vše. A dalším problémem je, že i když pojedete třicítkou, tak to stejně nakonec bude vaše chyba, protože se nepřizpůsobila jízda k povrchu vozovky.

Tak by bylo asi nejlepší, když napadne sníh, aby nikdo nevyjížděl. Spousta řidičů se snaží jezdit opatrně a ohleduplně. Když vám to ale uklouzne a auto se stane neovladatelným, nezmůžete nic. Existují školy, kde vás mohou naučit, jak se v takové situaci chovat. Bohužel se ale nedají simulovat všechny situace, do kterých se můžete dostat.

Já osobně patřím mezi řidičky, které jsou velmi dobře vyježděné. Řídím již 21 let bez nehody. Nicméně jednou se mi stalo, a to kvůli navátému sněhu na neupravené silnici, že se auto stalo neovladatelným. Je to celkem nepříjemný pocit bezmoci. Naštěstí jsem na silnici byla sama a tak se nestalo nic vážného. Když se ale něco podobného stane v provozu a nedej bože na dálnici, může se stát opravdové neštěstí.

Na zimu je třeba se vždy připravit a nespoléhat na čisté a sjízdné silnice. Uspořte si finance na lepší pneumatiky. Není to spása, ale rozhodně to pomůže, aby byl vůz více stabilní. Nepanikařte, když to bude klouzat. A hlavně přizpůsobte svoji rychlost. Pokud jsou za vámi auta, která spěchají, nechte je opatrně předjet, ale sami sebe nikdy kvůli nim neohrožujte.

Anketa

Bojíte se jezdit po neupravených silnicích ?
Ano, vždy se snažím jezdit opatrně.
33,3 %
Ne, jezdím úplně normálně.
0 %
Ano, pokud nemusím, nevyjíždím.
8,3 %
Ne, bojím se spíš ostatních bezohledných řidičů.
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz