Hlavní obsah
Lidé a společnost

U silných depresí a bolestí bez šance na zlepšení lidé často volí eutanázii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivan Samkov, www.pexels.com

Dlouhodobé, nekončící a vyčerpávající deprese nebo nevyléčitelné onemocnění ovlivňuje život člověka, který toto utrpení prožívá. Někteří se proto uchylují k největšímu rozhodnutí svého života-eutanázii.

Článek

Pro jednoho nepochopitelné, pro nemocného jediné řešení. Je to ale rozhodnutí jednotlivce, který je schopen se právně rozhodovat sám za sebe a je nutné takové rozhodnutí respektovat.

Deprese nejsou v dnešní době nic jedinečného. Trpí jimi velké množství obyvatel a u každého můžou mít různou sílu a dopad na komfort života. Pokud se dají usměrnit léčbou, může žít nemocný celkem normální život. Pokud ale léčba nezabírá, pacient může a většinou prožívá něco, čemu zdravý člověk jen těžko porozumí. Život takového člověka musí být noční můrou. Žít ve strachu, panice a na pokraji vyčerpání, to není něco, co by si člověk přál.

Někdo se proto rozhodne, že takový život žít nechce. Nechce takové stavy zažívat a když nemá ze života radost, vidí jen jedinou možnost. Naštěstí v některých zemích existuje možnost legální eutanázie a člověk, který je svéprávný, se tak může dobrovolně rozhodnout a svůj život ukončit. Určitě k takovému rozhodnutí nedojde z minuty na minutu nebo ze dne na den. A když k němu dojde, vidí to opravdu jako jedinou možnost.

Je pochopitelné, že rodina a jeho okolí se většinou, i když marně, snaží takové rozhodnutí zmařit. Nechtějí přijít o svoji milovanou osobu a není jim co vyčítat. Kdo by to chtěl? Problém ale je, že se většinou nedokáží vcítit do nemocného. Co prožívá, a že i když se tak rozhodl, má většinou obrovský strach. Jediné, co je možné, je smířit se s takovým rozhodnutím a být pro nemocného maximální oporou.

Určitě každý z nás zažil nebo minimálně slyšel o někom, kdo onemocněl a pomalu umíral v bolestech nebo pod vlivem tak silných léků, že ani nevěděl, kde a kdo je. Je to důstojné? Měl by člověk takto trpět, když vlastně nemusí? Problém většinou je, že těžce nemocný člověk už třeba není schopen se sám rozhodovat nebo prostě nemá finance na to, aby si zaplatil důstojný odchod, který není levnou záležitostí.

Kdyby ale takový člověk tu možnost měl, věřím, že by to udělal. Ležíte v nemocnici, kolem sebe přístroje a nemůžete se bez pomoci přetočit. Máte proleženiny a bolesti. Léky na tišení bolestí moc nefungují a vidina na zlepšení nulová. Do nemocnice sice občas přijde návštěva, ale jinak je tam celé dny člověk sám. To je depresivní samo o sobě. A nemusí to nutně být jenom lidé „ležáci“, ale i ti, co mají deprese, na které již léky nezabírají, a jejich stav se bude jen a jen zhoršovat.

Jsou lidé, kteří kvitují hospic. Pokud si ale někdy vyslechnete někoho, kdo tam svoji milovanou osobu má, tak najednou pochopíte, že to není vždy pěkné místo. Určitě jsou výjimky, kde to funguje skvěle a pacienti mají skvělou péči, ale také bohužel je stále mnoho míst, kde je péče příšerná a lidé tam umírají v šílených podmínkách. To by asi někdo pro svého milovaného přece nechtěl.

Eutanázie vzbuzuje různé emoce. Někdo ji zavrhuje, někdo jí fandí. Zatím však není zcela dostupná všem, kdo by ji využil a měl by na to díky svému zdravotnímu stavu jasné právo. za sebe si myslím, že by ji měla mít možnost každá země. Vždyť takový pacient stejně musí lékařsky prokázat, že se jeho stav již nikdy nezlepší a jeho život je zcela nekomfortní. Proč ji tedy nezavede i naše země pro své občany a za lepších podmínek, než mají současné země, kde je eutanázie povolena? Vždyť i u nás jsou lidé, kteří trpí a nemohou důstojně odejít.

Anketa

Měla by být možnost eutanázie i v ČR?
Ano, rozhodně měla a spousta těžce nemocných by ji ocenila.
85,6 %
Ne, nesouhlasím, aby u nás byla povolena.
5,6 %
Ano, za jistých a přísných podmínek by měla být dostupná i v ČR.
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 521 čtenářů.

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/ps19/paliativni_pece/web/pages/08_10_asistovana_smrt.html

https://www.novinky.cz/tag/eutanazie-29932

https://www.denik.cz/zdravi/eutanazie-v-cesku.html

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/als-nemoc-umirani-smrt-eutanazie-svycarsko-dignitas-paliativni-hospicova-pece-v_2106161451_ako

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-mlada-a-fyzicky-zdrava-nizozemka-jde-na-eutanazii-kvuli-depresim-40466663#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz