Hlavní obsah
Krása a fitness

Chcete zhubnout? Mýty o hubnutí, kterým byste měli přestat věřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

10 nejčastějších mýtů, kvůli kterým nehubnete. Věříte jim?

Článek

„Jím zdravě, málo, cvičím, tak proč sakra nehubnu?“ Zdá se vám to povědomé? Internet je přehlcen informacemi a triky zaručujícími snadné a rychlé hubnutí, ale ne vždy jsou pravdivé. Nesprávně zvolený postup pak nejenže nefunguje, ale navíc vám může způsobit další zdravotní problémy. Pojďme se podívat na největší mýty spojené s hubnutím a ujasnit si, jakých chyb se vyvarovat:

Mýtus č. 1: Abyste zhubli, musíte držet speciální dietu

Ať už vám samozvaní odborníci tvrdí cokoliv, jediným zaručeným klíčem k hubnutí je kalorický deficit. Abych vám to trochu přiblížila, představte si, že naše tělo funguje jako misky vah (viz obrázek níže). K tomu, abychom mohli žít a vše šlapalo tak, jak má, potřebujeme přijímat energii, kterou najdeme v jídle a někdy i v pití. Když dlouhodobě přijímáme více energie, než vydáváme, začne se tato přebytečná energie ukládat do zásob a my začneme na váze přibírat a tloustnout. Pokud průměrně jíme tolik energie, kolik jí vydáváme, budeme si váhu držet a nebudeme přibírat, ani hubnout. A konečně, v případě, že jíme průměrně menší množství energie, než jí vydáváme, začneme na hmotnosti ztrácet a budeme hubnout.

Foto: Zdroj: Denmark-Wahnefried et al., 2012

Váha energetické bilance (Denmark-Wahnefried et al., 2012)

Mýtus č. 2: Návod na hubnutí je pro každého stejný

Ať se nám to líbí nebo ne, pokud jde o hubnutí, nezačínáme všichni na stejné startovní čáře. Každý z nás má jiné geny, tělesnou konstituci, životní styl, metabolismus… A proto to, co fungovalo vaší kamarádce, nemusí nutně fungovat pro vás.

Univerzální diety a jídelníčky, které lze za nemalé peníze koupit na internetu, nejsou tak nic jiného než marketingový tah a hazard z vaším zdravím. Pokud to s hubnutím myslíte vážně, vždy svůj záměr konzultujte s odborníkem.

Mýtus č. 3: To, co sníte, musíte také spálit

Určitě jste už někdy viděli obrázky, které ukazují, jak dlouho musíte jet na kole, abyste spálili jednu housku, jak dlouho lézt po horách, abyste spálili řízek a jak dlouho luxovat, abyste spálili porci hranolek. Jiné obrázky to zase ukazují z opačné strany, ale princip je stejný: abyste si zasloužili jednu tatranku, musíte uplavat třicet bazénů, apod.

Všechny tyto rady ale zamlčují skutečnost, že naše tělo spaluje i v případě, že nic - a tím myslím opravdu nic - neděláme. Jak je vidět na obrázku výš, velkou část energie, kterou za den spálíme, má na svědomí bazální metabolismus. Ten se podílí na celkovém energetickém výdeji z 60-75 % a představuje nejnižší nutnou dávku energie, která zajišťuje chod důležitých orgánových soustav, udržení tělesné teploty, srdeční práce, nastartování mozkové činnosti a zajišťující dýchání. Jednoduše energie, kterou potřebujeme na pokrytí základních (bazálních) denních potřeb našeho organismu. A právě bazální metabolismus je často tajemstvím toho, proč někteří lidé můžou sníst cokoliv a nikdy nepřiberou, a další tloustnou už když se na dort jen podívají. Ovlivňuje ho řada faktorů jako je věk, hmotnost, výška, genetika nebo naše stravovací návyky, všemožné diety, které jsme v minulosti vyzkoušeli, či stres.

Mýtus č. 4: Nesmíte jíst zakázané potraviny

Kdybych to velmi zjednodušila, neexistují žádné zakázané potraviny. Pokud budete snídat koblihy, obědvat guláš se šesti a k večeři si dáte řízek, jestli vaše tělo za den spálí víc energie než přijme, budete hubnout. Princip je pořád stejný.

Pokud vám ale jde i o to, abyste byli zdraví a měli dostatek energie, nezanedbatelným faktorem úspěchu je pestrá, správně poskládaná a minimálně zpracovaná strava, kde jsou zastoupeny všechny makroživiny a mikroživiny. Každá z nich totiž plní v organismu svou specifickou úlohu, a když budete koukat jen na kalorie, můžete se dostat do velkých zdravotních problémů.

Mýtus č. 5: Číslo na váze je nejlepším ukazatelem zdraví

Číslo na váze a z něj vycházející index tělesné hmotnosti BMI je zpravidla jen nicneříkající číslo. Každý jsme jinak vysoký, s jinou tělesnou konstitucí (svaly váží víc než tuky) a nelze proto stanovit žádné univerzální číslo, kolik by měl zdravý člověk vážit. Důležité je, jak jste na tom zdravotně, jak se cítíte a kolik máte energie.

Pokud chcete sledovat svůj progres, místo informací z klasické váhy používejte výsledky z měření inBody, které vám navíc změří, kolik máte v těle vody a kde konkrétně jste zredukovali tělesný tuk nebo nabrali svalovou hmotu.

Mýtus č. 6: Nesmíte jíst po páté hodině večer

Jeden z nejčastějších mýtů a zároveň naprostý nesmysl. Tělo neví, kolik je hodin, a rozhodně vás za večeři nepotrestá tím, že si ji celou uloží do tukových zásob. Pokud chodíte spát kolem půlnoci a přes den jste jedli rozumně, není žádný důvod, proč byste se nemohli po páté večerní navečeřet. Vhodná je kombinace bílkovin (maso, vejce), kvalitních sacharidů a zeleniny tři až dvě hodiny před tím, než si jdete lehnout.

Mýtus č. 7: Pokud chcete zhubnout, musíte vynechat pečivo

Jak už bylo řečeno, pokud chcete hubnout, vydané energie musí být více než té přijaté. V této rovnici neexistují žádné potraviny, po kterých se přibírá nebo hubne. Vše je o kvantitě. Toto platí i o pečivu, které i v době, kdy se snažíte hubnout, svoje místo v jídelníčku mít může. Vybírejte ho ale s rozumem: raději než po bílém rohlíku sáhněte po kvalitním žitném nebo celozrnném (ne vícezrnném nebo cereálním, to je opět jen marketingový trik). Mají sice stejně energie jako klasické pečivo, ale obsahují více zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky a vláknina, díky které se budete cítit déle sytí. Což se při hubnutí obzvlášť hodí.

Mýtus č. 8: Při hubnutí musíte mít hlad

Myšlenka, že čím větší hlad, tím efektivnější hubnutí, je nebezpečný nesmysl. Z krátkodobého hlediska možná shodíte nějaké to kilo rychleji než zdravou cestou, ale pak se tělo na hladovění a příliš nízký kalorický příjem přizpůsobí celou řadou adaptačních mechanismů (klesne produkce hormonů štítné žlázy, sníží se bazální metabolismus…) a dojde k šetření tukových zásob, což hubnutí naopak zpomalí, ne-li úplně zastaví. Ve výsledku tak budete mít nejen hlad, ale budete se cítit unavení, nebudete mít energii na fyzické aktivity a dostanete se do začarovaného kruhu neustálého omezování a přibírání.

Pokud chcete trvale a udržitelně zhubnout, jediným řešením je nutričně vyvážený jídelníček s mírným kalorickým deficitem v kombinaci s pravidelnou pohybovou aktivitou.

Mýtus č. 9: Lepek je nepřítel hubnutí

Velkým trendem posledních let je bezlepková dieta. Její propagátoři tvrdí, že se jedná o zázračný způsob stravování, který vyléčí všechny naše neduhy, ale pravdou je, pokud při bezlepkové dietě nevybíráte skutečně vhodné potraviny a nehledíte na váš celkový kalorický příjem, dodáváte tělu naopak mnohem více tuků a energie, než by tomu bylo při běžné stravě. Proto většina lidí po odstranění lepku ani nezhubne.

Navíc byste si měli uvědomit, že se u bezlepkové diety vystavujete riziku sníženého příjmu vlákniny, některých důležitých vitamínů a minerálních látek, zejména pak vitamínů skupiny B, což může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Pokud netrpíte celiakií, není jediný důvod lepek z jídelníčku vynechávat.

Mýtus č. 10: Po zdravém jídle se netloustne

Ani potravin, které jsou označované jako zdravé, nemůžete sníst neomezené množství, protože kalorického nadbytku můžete docílit i nekontrolovaným pojídáním „zdravých“ potravin. (Typicky třeba ořechy a oříšková másla, rostlinné oleje nebo ovoce). Pouhý přechod na zdravý jídelníček tedy nemusí automaticky znamenat hubnutí, pokud pořád přijímáte více energie než vydáváte.

S jakými dalšími mýty o hubnutí jste se setkali? Pokud to s redukcí váhy myslíte vážně, přečtěte si i článek o tom, jak zhubnout zdravě a bez hladovění:

Zdroje:

https://www.institutmodernivyzivy.cz

https://aktin.cz

https://www.nehladu.cz

https://nutrim.cz/blog/vyziva/bezlepkova-dieta-hubnuti-rizika-bezlepkove-diety/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz