Hlavní obsah
Bydlení

Brečíme nad nedostupností bydlení, ale co mají říkat chudáci Slováci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dostupnost bydlení se zhoršuje napříč celou Evropou. Česko je v dostupnosti bydlení na předposledním místě. Předběhlo nás Slovensko, kde je v poměru ke mzdám bydlení nejdražší.

Článek

Dlouhodobě se poukazuje na to, že vlastní bydlení je pro mnoho Čechů vzhledem k jejich příjmům nedosažitelné. Mnozí mladí lidé raději žijí u rodičů, než aby platili předražený nájem. Je to jen výmluva, která má zakrýt jejich pohodlnost? Přeci jen servis maminky je příjemný. Nebo jsou ty pronájmy a byty opravdu tak předražené?

Nedávno ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil chystanou reformu sociálních dávek. Nově se má např. zavést majetkový test, kdy se bude nově řešit stav konta žadatele o dávky a také se bude posuzovat i vlastnictví nemovitostí. Dle Jurečky totiž není přípustné, aby žadatel o dávky vlastnil několik nemovitostí, ze kterých by mohl mít díky pronájmu příjem. Pokud se tak běžně děje, že o dávky žádá někdo, kdo má povícero nemovitostí, opravdu jsme na tom tak špatně? Je vlastní bydlení opravdu tak nedostupné? Dle průzkumů čísla hovoří jasně. Hůře už je na tom v Evropě jen Slovensko.

Na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních potřebují Slováci více než čtrnáct ročních platů, u nás je ke koupi stejného bytu potřeba 13,3 průměrného hrubého ročního platu. Byty na Slovensku v porovnání s námi vycházejí na nižší peníze, nicméně na Slovensku mají nižší platy. Úroveň příjmu je jednou z hlavních příčin rekordní nedostupnosti. Svou roli hraje i nízká výstavba. V Bratislavě by bylo potřeba stavět dvakrát až třikrát více bytů, než se v současnosti staví. V důsledku nedostupnosti bydlení žije více jak 50% lidé ve věku do 26 let u rodičů. V poslední době sice byty začaly zlevňovat, ale i tak jsou stále pro většinu Slováků těžko dosažitelné.

U nás je vidět obdobný trend jako na Slovensku. Bývala to právě naše země, která byla na posledním místě v dostupnosti vlastního bydlení. Poptávka po nových bytech výrazně převyšuje nabídku, a to až dvojnásobně. Stejně jako na Slovensku také my se potýkáme s pomalou výstavbou bytů. Klesají také počty stavebních povolení. Nedostatečná nabídka bytů pohání jejich ceny nahoru.

Na trh s bydlením měly vliv i vysoké úrokové sazby u hypoték. Úrokové sazby však začaly pozvolna klesat, dá se tedy očekávat oživení realitního trhu, což ale může vést k dalšímu růstu cen nemovitostí.

V porovnání se západní Evropou, jsou u nás ceny bytů relativně nízké. Naše kupní síla je ale malá díky nízkým hrubým příjmům. Drahé vlastní bydlení se odrazilo na zvýšené poptávce po nájemním bydlení. Nabídka opět převyšuje poptávku. Což mělo vliv na zvýšení nájemného.

Anketa

Co je hlavní příčinou nedostupnosti bydlení?
Pomalá výstavba / zdlouhavé vyřizování stavebního povolení
21,7 %
Vysoké úrokové sazby hypoték
3,5 %
Nízké příjmy
18,8 %
Přemrštěné cenové nároky ze strany prodávajících
47,9 %
Vykupování nemovitostí investory
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 637 čtenářů.

Jak se zdá, se Slovenskem máme stále mnoho společného, dokonce i problémy s dostupností bydlení. Také u nás mnoho mladých lidí žije u rodičů. Své vlastní bydlení si mladí nemohou dovolit. Což se pak odráží i v jejich ochotě zakládat rodiny. Nemůžeme se pak divit, že porodnost klesá. Poslední dobou se mluví o nutnosti důchodové reformy, o tom že naše populace stárne. Na tento negativní demografický trend rezignovaně koukáme a nikdo s tím nic nedělá. Politika, která by se zaměřovala na mladé, na podporu jejich bydlení, a tedy i na podporu rodin, není populární.

Na jedné straně tu máme lidi, kteří jsou finančními okolnostmi nuceni žít u rodičů, nebo si platit drahé nájemné a na druhé straně se tu potýkáme s tím, že jsou lidé, kteří vlastní i více nemovitostí. Nebo jsou lidé, žijící si nad své poměry ve velkých prostorách a nechávají si svůj životní standart dotovat sociálními dávkami v podobě příspěvku na bydlení. Ačkoliv své nemovitosti někteří mají problém utáhnout, nehodlají se jich vzdát. Jsme velmi zatížení na vlastnictví nemovitostí, které vnímáme jako investici, ne jako prostor k žití. I tento trend přispívá k nedostatku bydlení a nebylo by od věci se nad tím zamyslet.

Anketa

Do čeho je podle vás nejlepší investovat?
Akcie / dluhopisy
20 %
Zlato
6,8 %
Nemovitosti
69 %
Bitcoin
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz