Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doba sbírková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Máme za sebou nelehké období. Dobu covidu vystřídala doba, kdy se svět snaží vypořádat s ruskou agresí. Ze sdělovacích prostředků se neustále linou nepříjemné zprávy o trpících na Ukrajině ale nově také o trpících v Gaze.

Článek

Tento rok byl plný tragických zpráv, které měly vliv na veřejné mínění. Jistě si všichni pamatují např. na konflikt v Brně, kdy v červnu 2023 poblíž tramvajové zastávky Ukrajinec zabil nožem mladého Roma. Následovala vlna dezinformací a romské protesty. Romové se obávali o svou bezpečnost. Zde se ukázala ohromná síla sociálních sítí a medií, která o události informovala.

Na konci června lidmi otřásla tragédie, kdy jedna maminka se dvěma malými dětmi skočila do Macochy. U vyhlídky zůstal opuštěný kočárek. V různých diskuzích lidé reagovali vůči dotyčné mamince velmi negativně. Bez znalosti podrobnějších informací ji označovali za zrůdu a někteří vymýšleli i teorie o příčinách. Média pak přišly s teorií o poporodní depresi a diskuze utichly.

Lidé jakoby neviděli světlo na konci tunelu a v potřebě aspoň nějakých dobrých zpráv se v září rozhodli pomoci Martínkovi se vzácnou genetickou poruchou. Na jeho léčbu byla založena dobročinná sbírka. Bylo potřeba vybrat 100 milionů, a nakonec se podařilo vybrat přes 150 milionů. Ukázalo se, jak se lidé v zájmu dobré věci dokáží spojit. Mnozí konečně zažili ten příjemný pocit, že „zázraky“ se dějí. I zde měla velký vliv média. Jméno Martínka bylo skloňováno napříč různými sdělovacími prostředky.

Dalším lidem potřebující pomoc vytryskla naděje a také založili sbírky. Někteří měli štěstí, že zaujali média a jejich sbírka se dostala k lidem a bylo jim pomoženo. Vzniklo mnoho sbírek na různých portálech, ale jen ty se zajímavým příběhem, či příběhem se kterým se lidé nějakým způsobem dokáží ztotožnit, uspěli. U viditelných hendikepů často stačí fotka, která řekne více, než hromada slov. Velkou roli hrají i sociální sítě. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, jak je v případě sbírky důležité mít svou velkou sociální síť, či přátelé, kteří sbírku šíří dál. Pokud ale dlouhodobě vlivem hendikepu vašeho dítěte žijete v sociální izolaci, s nadějí se můžete rozloučit.

Ohromná vlna solidarity lidí se znova ukazuje u sbírek, jež běží na podporu obětí masového vraha, který 21. 12. 2023 střílel na Filosofické fakultě UK v Praze a dle policie zřejmě i v Klánovickém lese.

V součtu již bylo vybráno několik desítek milionů. Lidé vnímají, že se to mohlo stát komukoliv z nás. Svou roli možná hraje i to, že se tato otřesná událost stala těsně před Vánoci. Hodně lidí má osobní zkušenost se ztrátou někoho blízkého, a tak se dokáží vcítit do pozůstalých a chtějí jim pomoci jít dál.

Je úžasné, jak lidé dokáží pomoci. Vnímám však určitý sklon k extrémům. Ačkoliv je u některých sbírek již naplněn finanční cíl, sbírka se neukončí a lidé posílají peníze dál. Stavíme se do role soudců a určujeme, kdo si pomoc zaslouží a kdo ne. V tomto roce bylo hodně tragických událostí. Je hodně rodin, kterým nebylo pomoženo. Někdo by mi jistě odvětil, že ne všem se dá pomoci. To možná ne. Kdybychom ale nereagovali jen na extrémní situace, nepomáhali, jen když nám to nadiktují média, více koukali kolem sebe místo do mobilů, pomáhali i drobnými skutky lidem kolem nás, možná by pak svět byl o trochu lepším místem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz