Hlavní obsah
Lidé a společnost

Holka s náklaďákem, Lesní vrah a vrah z FF – mstitelé, kteří šokovali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Pomsta je stará jako lidstvo samo. Najdou se bohužel extrémní případy, kdy se člověk do svých pocitů křivd uzavře natolik, že spáchá ve jménu pomsty něco zrůdného.

Článek

Olga Hepnarová – holka s náklaďákem

Případ 22leté Olgy Hepnarové, masové vražedkyně, jež na počátku 70. let najela nákladním vozem do lidí čekajících na tramvaj, je symbolem pomsty vůči společnosti jako takové. Výsledkem jejího činu bylo 8 mrtvých a 12 zraněných lidí. Byla odsouzena k trestu smrti.

Foto: Veronika Zoubková (foto z knihy - CÍLEK, Roman. Olga Hepnarová: zabíjela, protože neuměla žít)

místo tragédie, kde nákladní vůz najel do lidí

Její zloba vůči lidem v ní zrála několik let. Dle svých slov byla otloukánkem, který celý život zažíval příkoří a to nejen v emočně chladné rodině, ale i ve škole a později také v zaměstnání. V hlavě se jí rodily různé scénáře, jak svou pomstu na společnosti vykonat. Nejprve uvažovala o podkopání kolejí, které by způsobilo vykolejení vlaku. Další variantou bylo užití třaskaviny na frekventovaném místě. Fascinovala ji představa, ve které řídí nacpaný autobus a zřítí se s ním do příkopu. „…Zaujala mne myšlenka, že bych se mohla nějak dostat ke střelné zbrani. Jako první bych zastřelila rodiče a sestru, pak bych se eventuálně vydala do ulic a způsobila s tou pistolí masakr. Částečně i z těchto důvodů jsem také chodila na střelecký výcvik v organizaci Svazarmu v Praze 4. Posléze jsem však došla k závěru, že zbraň by se mi jen velmi těžko podařilo pokoutně získat…,“ vypověděla před lety Hepnarová.

Foto: Veronika Zoubková (foto z knihy - CÍLEK, Roman. Olga Hepnarová: zabíjela, protože neuměla žít)

Olga Hepnarová

David Kozák – vrah z FF UK

Nemohu si pomoci, ale její myšlenka na pořízení zbraně a spáchání masakru mi nápadně připomíná konání vraha z Filozofické fakulty, 24letého Davida Kozáka. Případ z konce roku 2023. Dotyčný student se naučil střílet, obstaral si zbrojní pas, pořídil zbraně a plánoval pomstu vůči společnosti. Nejprve zastřelil v Klánovickém lese náhodného kolemjdoucího - otce i s kojencem v kočárku. O několik dní později zabil doma svého otce a vydal se vraždit do Prahy na Filozofickou fakultu. V Praze zastřelil 14 lidí, než jej policie zneškodnila. Později se ukázalo, že projevoval zájem o masové vrahy. Zajímal se o Anderse Breivika a také např. o Viktora Kalivodu, známého jako Lesního vraha.

Viktor Kalivoda - Lesní vrah

Lesní vrah, 28letý Viktor Kalivoda, dne 13.10. 2005 zastřelil v lese na Brněnsku postarší pár, který si šel do lesa pro dříví na topení. O tři dny později zastřelil na Kladensku 44letého podnikatele. Osudným se mu stalo venčení psa. Oběti nic nespojovalo, byli jen ve špatný čas na špatném místě. Během pár dní byl vrah dopaden. Plánoval další vraždy. Stejně jako Hepnarová i on byl samotářský, uzavřený, nadprůměrně inteligentní a i on byl synem lékařky. Studoval na VŠ, ale školu nedokončil. Pracoval dokonce u policie a následně jako řidič tramvaje. Ani na tomto pracovišti však nevydržel. Odstěhoval se do bytu svého otce a žil ze svých úspor. Měl za sebou úspěšnou účast ve vědomostní soutěži „Chcete být milionářem?“ a vyhraných 320 tisíc použil na nákup 2 pistolí a střeliva.

K vraždám se přiznal, motiv nebyl dlouho znám. Až když byl ve vězení, začal se zmiňovat o své múze, Olze Hepnarové: „Ta myšlenka se mi prostě usídlila v hlavě a nechtěla pryč. Znovu jsem si o ní přečetl tu knížku od Cílka a měl jsem pocit, že jsem jí pořád blíž a blíž. Dokázal jsem si představit, jak jí muselo být, jak musela být zoufalá a ztracená. Já se tak taky cítil, i když z jiných důvodů. Začal jsem mít pocit, že bych jí měl nějak pomoci. A jak jinak, než že dokončím, co ona začala. V té knížce se píše, že Olga chtěla pokračovat v jízdě po chodníku a snad i zabočit za roh, ale zapomněla přeřadit. Čili chtěla těch lidí zabít víc. Tak já je zabiju za ni.“ Stejně jako Hepnarová nespolupracoval s obhájcem, neprojevoval lítost a byl při výslechu apatický. Rovněž i u něj nebyla zjištěna duševní porucha.

Své matce z vazby napsal dopis, v němž se zmiňuje o Olze a své sebevraždě: „Jsem konečně tam, kde jsem chtěl být. Jsem schopen spáchat sebevraždu. Je možné, že jsem si kvůli tomu stvořil Olgu a zabil tři lidi.“

Poprvé začal uvažovat o své sebevraždě v době, kdy se rozešel se svou dívkou. Ale zabít se nedokázal. Svou agresi otočil vůči ostatním. Jeden čas přemýšlel nad tím, že popraví cestující ve vagonu metra. Občas cestoval metrem s pistolí schovanou za novinami. Útok si ale rozmyslel. Nakonec si jako místo svých poprav vybral les, kde zastřelil 3 náhodné kolemjdoucí.

Dne 16. dubna 2006 byl za své činy odsouzen na doživotí. Po 5 letech za mřížemi, v roce 2010, spáchal sebevraždu. Údajně se podřezal. Dokončil to, k čemu se tak dlouho odhodlával.

I Olga Hepnarová měla sebevražedné myšlenky, ale na život si nesáhla, protože by pak dle svých slov neměla žádné posluchače. „Podobné věci si zasvěcenci nemohou nechávat jen pro sebe. Takových potencionálních vrahů, jako jsem já, je víc, nemají ale odvahu to udělat. Chci, aby se projevil větší zájem o lidi mého druhu,“ vypověděla tehdy Hepnarová. Myslela tím jedince, kteří se nějakým způsobem liší, zažívají dlouhodobě neúspěchy a ponížení. Jedince, co nesnáší přetvářky, jsou uzavření a málokdo jim rozumí. Myslím si, že zklamaných jedinců, co mají obdobné nahlížení na svět jako uvedení vrazi, je povícero. Doufám, že naleznou jiné východisko z bludiště svých problémů a nesklouznou k brutálním činům. A také doufám, že společnost přestane produkovat nešťastné, špatně zařazující se frustrované jedince.

Zdroje:

1) CÍLEK, Roman. Olga Hepnarová: zabíjela, protože neuměla žít. V Praze: Nakladatelství XYZ, 2010. ISBN 978-80-7388-338-6.

2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kalivoda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz