Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Schelinger – předčasná smrt, která je dodnes opředená tajemnem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: soukromá sbírka Milana Schelingera, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Už řadu let je Jiří Schelinger součástí hudebního nebe, kde zpívá ptákům a zvlášť holubům. Charismatický rocker s nezaměnitelným hlasem tento svět opustil za zvláštních okolností v pouhých 30 letech.

Článek

Jeho hudbu zná snad skoro každý. Kdo by neznal např.: Holubí dům; Což takhle dát si špenát; René, já a Rudolf; Šípkovou Růženku nebo Jahody mražený. Už před rozjezdem své hudební kariery se projevoval jako rebel. V srpnu 1968 byl Schelinger spolu s bývalými spolužáky ze základky zadržen kvůli podezření z účasti na podvodu. Po Nuslích s kamarády totiž vylepoval plakáty s nápisy jako „Okupanti, táhněte“, „Moskva – 2000 km“ nebo „Tavarišči šmitěc“. V zadržovací vazbě se pokusil o demonstrativní sebevraždu. Doufal, že se tak domů dostane dřív. Tímto činem si vysloužil pobyt v Bohnicích, ale také modrou knížku. Po propuštění z léčebny se stal krátce kulisákem v divadle. Pak následovalo účinkování v různých kapelách. Jeho prvním velkým hitem se stal v roce 1972 „Holubí dům“ od skladatelů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. V roce 1973 přešel do skupiny Františka Ringo Čecha. Album Hrr na ně, které v roce 1977 nahrál s Čechem a jeho skupinou, je považováno za první hardrockovou českou desku.

Rebelská povaha se odrážela v jeho soukromém životě. Byl dvakrát ženatý. Ze zástupu fanynek si mohl hojně vybírat. Ostatně tak si vybral svou druhou manželku Jitku, která si jednoho dne k němu přišla pro autogram, a on se ji suverénně zeptal, zda by se s ním nechtěla později vidět, ale že nemá volný byt. Tou dobou byl mimochodem ženatý. Tehdy ji přišel dost drzý. Tak se mu rozhodla pomstít: „Řekla jsem mu, že pro něj tedy přijedu autem, a když už jsem ho viděla, jak se ke mně žene a rozráží dav fanynek, tak jsem neváhala, zařadila jedničku a ujela jsem mu. V zadním zrcátku jsem ho ještě pozorovala a v duchu se smála, jakej je to blbec.“ Nakonec mu ale přeci jen podlehla: „Vrátila jsem se tehdy na tu Malou scénu po dost dlouhé době a on tam pořád seděl na té lavičce. Když jsem se ho zeptala, co tam dělá, odpověděl, že čeká na mě. V tu chvíli to poprvé zajiskřilo.“ Jejich vztah přerostl v manželství, nicméně se nakonec rozvedli. Přesto dál žili spolu.

Foto: soukromý archiv Milana Schelingera, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Jiří Schelinger se svou druhou manželkou Jitkou na svatbě

V roce 1981 odjel zpěvák do Bratislavy natočit píseň Což takhle dát si špenát. Po práci, 13. dubna, si vyšel do ulic Bratislavy, kde před vinárnou potkal na svou bývalou přítelkyni s novým přítelem. Posíleni alkoholem se vydali ke Starému mostu, kde se k nim přidali další 2 mladíci. Muži se začali hecovat ke skoku z mostu do Dunaje. Jeden se svlékl a skočil. Schelinger vzápětí oblečen skočil také. Bohužel na rozdíl od druhého muže již nevyplaval. Jeho tělo bylo nalezeno až 7. května 1981 u osady Bodíky ve značném stupni rozkladu.

A jak na osudný den vzpomínala jeho druhá žena Jitka? „Jirka měl ten den domluvený kšeft na Slovensku. Jeho bratrovi ani mně dodnes sice není jasné, proč bez kapely, ale natáčel tam ten den Televizní klub mladých. Měla jsem jet s ním, ale dostala jsem chřipku. Čekala jsem ho za dva dny doma, jenže Jirka se nevracel. Do oken ložnice nám tu noc svítila lampa a náhle přestala. Nejsem blázen, ale tehdy se mi to zdálo jako znamení, že se něco stalo.“

Zpěvákovi fanoušci včetně jeho bratra Milana projevili pochybnosti kolem zpěvákovy smrti. Proč by do vody skákal zcela oblečený? Podezřelá se jevila i snaha VB případ co nejrychleji uzavřít. Nespunktovala jeho smrt StB? Vznikaly dokonce i teorie typu, že šlo vlastně o sebevraždu, protože se nešťastně zamiloval do Ivy Janžurové. Nebo že chtěl svou smrt nafingovat, aby mohl emigrovat. Někteří měli pochybnosti, zda mrtvé tělo patřilo opravdu známému rockerovi. Jeho bratr Milan, který měl roky o jeho smrti pochybnosti, tvrdil, že se mu po letech dostala do rukou pitevní zpráva, dle které tehdy nalezené tělo patřilo někomu úplně jinému. Tělo popsané ve zprávě totiž neodpovídalo tělu jeho bratra. „Délka těla lišící se o pět centimetrů, nezvětšené krční mandle, které tam ale nebyly, protože je měl brácha vyndaný někdy v deseti letech, barva očí naprosto odlišná.“ Roky zastával názor, že Jiřího ve skutečnosti vylovili až někde v Maďarsku, kde odpočívá jako „neznámý muž“. Po letech se mu dostal do rukou utajovaný spis včetně fotografií. Na základě tohoto spisu svůj názor o identitě nalezeného mrtvého muže změnil. Tělo nejspíš skutečně patřilo slavnému rockerovi.

Podle zpěvákovy manželky Jitky šlo nejspíš o nešťastnou náhodu. „Řeknu to tak, jak to je – Jirka kouřil dost marihuanu. Mám pocit, že než se to stalo, tak byl zřejmě dost zkouřený.“ Občas potřeboval nějaké povzbuzení a odreagovat se od tlaku těch koncertů a vystoupení a ten osudný večer se nejspíše nesl v tomto duchu.

Příčiny jeho skoku z bratislavského mostu do Dunaje jsou dodnes zahaleny rouškou záhad a spekulací. Mohla to být sebevražda? Nebo chtěl svou smrt předstírat, aby mohl emigrovat? Nebo prostě jen nerozvážnost, která se vymkla z rukou. Podle jeho bratra prý rád lezl po obrubníku na Karlově mostě a se švagrem šplhal po kominických lávkách, aby viděl na hvězdy. Ať to bylo toho osudného večera jakkoliv, dnes už se na hvězdné nebe může dívat z první řady.

Zdroje:

1) https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/55544/jiri-schelinger-ocima-exmanzelky-jitky-jak-to-bylo-s-jeho-smrti.html

2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Schelinger

3) https://g.cz/zabila-jiriho-schelingera-stb-nebo-nestastna-laska-predcasna-smrt-rockove-legendy-zustava-neobjasnena/

4) https://www.tyden.cz/rubriky/lide/ceske-celebrity/bratr-jiriho-schelingera-popsal-nesrovnalosti-z-pitevni-zpravy_266900.html

5) https://www.dotyk.cz/magazin/jiri-schelinger-smrt-20190819.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz