Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povinná solidarita v podobě migračního paktu. Bezpečnostní riziko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Daniel Schludi)

Migrantů přibývá. EU se potýká s problémem, kam s nimi. Na stole je migrační pakt, který řeší vzájemnou solidaritu členských zemí EU.

Článek

Do Evropy se hrne čím dál tím více cizinců. V loňském roce se počet žadatelů o azyl v zemích EU meziročně zvýšil o 18 procent. Mezi žadateli o azyl jsou nejvíce zastoupeni Syřané a Afghánci. Dále to jsou Turci a nově stoupá počet Palestinců. Migranti míří nejčastěji do Německa, které však s narůstajícím počtem migrantů hlásí problém. Dle statistik má migrace negativní dopad na bezpečnostní situaci v zemi. V Německu vzrůstá kriminalita cizinců.

Od vypuknutí migrační krize v roce 2015 se EU s přívalem migrantů snaží nějak popasovat. Není dlouhodobě udržitelné, aby největší nápor migrantů musely řešit země na hranici EU. Jsou tedy snahy reformovat migrační systém EU.

Zástupci členských států Evropské unie se shodli na konečné podobě migračního balíčku. Češi se při hlasování zdrželi. Proti migračnímu balíčku vystupovaly zejména Maďarsko a Polsko. V dubnu by tento migrační pakt měl formálně schválit ještě Evropský parlament. Dle schváleného mechanismu by zemím, které jsou přetížené migračním tlakem, měly pomoci ostatní státy EU. Měly by být 3 možnosti pomoci. Buď ostatní státy převezmou část migrantů, nebo pomohou finančně či materiálně.

Mezi českými politiky tento evropský migrační pakt vyvolal rozruch. Například podle Andreje Babiše migrační pakt vůbec neřeší ochranu hranic Evropské unie. Migrační pakt je dle předsedy ANO výpalným za migranty a umožní přerozdělování ilegálních migrantů z Asie a Afriky s odlišnou mentalitou a kulturou. Staví se proti povinné solidaritě, která má dle něj pouze zamaskovat uprchlické kvóty. Ministr vnitra Vít Rakušan vyzdvihuje, že se nás díky ukrajinským migrantům, které u nás máme, v současnosti migrační pakt vlastně netýká. Byla totiž vyjednána výjimka z povinnosti finančně pomáhat přetíženým jihoevropským státům pro ty země, které jsou zásadním způsobem dotčeny jiným typem migrace. Odpadá nám tak i povinnost přijímat migranty z jiných částí světa. Prozatím. Podle Okamury představuje migrační pakt riziko do budoucna a mělo se o něm hlasovat v referendu.

Co se stane, pokud země odmítne na svém území migranty a raději finančně vypomůže přetíženým zemím EU? Pokud to tak udělají všichni, kam migranty umístíme? EU přeci není nafukovací? Přerozdělování žádostí migrantů o azyl může představovat problém. S vysokým počtem migrantů se samozřejmě zvyšuje i bezpečnostní riziko. Z islamistických uprchlíku mnoho lidí radost prostě nemá. Lidé mají strach. Německo má s migranty negativní zkušenosti. Má nás utěšovat to, že všichni chtějí do Německa, takže se nás to netýká? Nebo že díky vysokému počtu Ukrajinců na našem území to přeci nyní řešit nemusíme? A co až se Ukrajinci vrátí zpět? Musíme spoléhat na to, že se jich většina zde usadí? Kdo myslí na budoucnost?

Anketa

Představuje podle vás migrační pakt bezpečnostní riziko?
ano
91,7 %
ne
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Nedivím se, že toto téma vzbuzuje rozruch mezi politiky ale také mezi občany. Chápu, že je potřeba situaci nějak řešit a nelze, aby ten největší nápor migrace řešily jen některé země. Součástí migračního balíčku jsou i kroky, které by měly zefektivnit vracení neúspěšných žadatelů o azyl, a také kroky k lepší kontrole migrantů v Evropě. Ne na vše je nutné dívat se tak kriticky. Je však třeba problém migrace řešit ještě komplexněji a migraci řešit i mimo hranice Evropské unie.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz