Hlavní obsah
Finance

Být pendler, mám díky německým přídavkům na děti 25 tis. měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

S velkou oblibou se srovnávají české a německé důchody. A co se takhle podívat na srovnání české a německé prorodinné politiky? Je to tristní.

Článek

S manželem dlouhodobě doplácíme na to, že neobcházíme pravidla. Už jen to, že jsme měli svatbu a nevyužíváme některých výhod našeho sociálního systému, je možná na pováženou. Žijeme v paneláku, máme 4  malé děti. Snažíme se žít skromně, nemáme dluhy.

Často jezdívám MHD. Jednou mi cestu pokazila jedna seniorka, která když mě viděla s mými ratolestmi, opovržlivě si nás prohlédla a pak pěkně hlasitě utrousila ke své kamarádce: „Teda, 4 děti, to máš 300 000 za jedno dítě!“. Bylo mi to nepříjemné. Vážně si někdo myslí, že si děti dělám pro peníze? Žiji v Čechách, takže pro peníze si děti opravdu nedělám. Zkuste si těch 300 000 vydělit 36 měsíci, tedy dobu, po kterou je rodičovský příspěvek nejčastěji čerpán. Vyjde vám 8333,- měsíčně. Zkuste z toho živit 4 děti. Opravdu to není žádné terno. Náš rodinný rozpočet táhne hlavně manželův plat.

Je pravda, že pokud čtvrtletní příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima, může rodina požádat o přídavky na děti. Konkrétně, pro nás by tato výše přídavku činila celkem 5460,- měsíčně. Nicméně při dnešních cenách, při výdajích, jaké taková rodina má, to opět až takové terno není.

A víte, jak je to v Německu? Stačí, že jeden z rodičů pracuje v Německu a už má nárok na přídavky na děti, bez ohledu na výši příjmu. Zbytek rodiny může klidně žít v domovské zemi. Přídavky na děti (Kindergeld) jsou určeny pro výchovu a výživu dětí/dítěte a jsou považovány za jedny z nejdůležitějších příspěvků. Výše dětských přídavků je v částce 250 € měsíčně na každé dítě. V našem případě by to bylo cca 25 tisíc měsíčně za 4 děti. A k tomu ještě německý plat. Když si to postavíte na misky vah, tak 5460 a 25 000 je opravdu trochu nepoměr. Náklady na život v Německu nejsou pětinásobné. Navíc v Německu nemusíte řešit výši příjmu a ušetříte si tak pravidelnou čtvrtletní byrokracii.

Když pak v jednom obchodě slyším rozhovor prodavačky s její známou o tom, jak její vnučka s přítelem pracuje v Rakousku a tady si platí hypotéku na domeček, připadám si jako hlupák. Proč to nedělám jako ostatní a nejsem turista? Neprovozuji turistiku za prací v Německu či Rakousku, neprovozuju turistiku za levnějšími potravinami v Polsku a ani neprovozuju spádovou turistiku, kterou někteří rodiče řeší, když chtějí své dítko umístit na vybranou základní školu. Dočasně změní dítěti trvalé bydliště a obejdou tak pravidla. Obecně jsme velmi vynalézavý národ, co se týká obcházení pravidel.

Možná proto je zde nedostatek pracovníků, protože ti chytří pracují za kopečky. Nicméně pokud by to tak dělali všichni, tak nám ráno nikdo nepřiveze rohlíky k snídani a nikdo nevyveze popelnice.

Proč já tu vlastně ještě jsem? Někteří zde zadarmo vystudují např. medicínu a pak jedou vydělávat do Velké Británie. Občas mám opravdu pocit, že tato země není pro mladé. Podpora mladých lidí a rodin nejsou pro politiky zajímavým tématem. Porodnost klesá, populace stárne a my na to jen rezignovaně koukáme. Přijali jsme fakt, že dětí se rodí čím dál míň, ale co to zkusit nějak zvrátit? Místo toho vláda hází rodinám klacky pod nohy. Zkrátil se rodičák, do toho je stále nedostatek školek, není dořešené slibované sousedské hlídaní a zrušilo se školkovné. K tomu jsme na předposledním místě v Evropě stran nedostupnosti bydlení. Máme tu rozdělenou společnost a v této atmosféře mluvíme o mezigenerační solidaritě. Někdo by to měl už sakra řešit, a ne jen kvůli blížícím se volbám a vidině svého korýtka.

Anketa

Je podpora mladých lidí a rodin dostatečná?
ano
13,6 %
ne
86,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz