Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč to Nerudové vyšlo a nevyšlo z pohledu voliče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karkanoid1991, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Máme zvolené europoslance, další volby za námi, můžeme si oddechnout. Někdo cítí zklamání, někdo překvapení, někdo dokonce velkou radost.

Článek

Nejvíce hlasů získalo hnutí ANO, což vzhledem k předvolebním průzkumům tolik nepřekvapilo. ANO získalo 26 procent, a tak si vysloužilo sedm mandátů. Největším překvapením byla vysoká účast, která činila přes 36 procent voličů, a také volební výsledek koalice Motoristé a Přísaha. Nevládní koalice, která překvapivě dosáhla dvouciferného výsledku (10,3% voličů), nepříjemně zaskočila Starosty a osobnosti pro Evropu s lídryní Danuší Nerudovou. Ty volilo 8,7 % voličů, a tak nedosáhli plánovaného dvouciferného výsledku.

Starostové si oproti minulému volebnímu období polepšili o jeden mandát, nicméně od voleb měli vyšší očekávání. Spoléhali hlavně na osobnost Danuše Nerudové, která paradoxně straně spíše uškodila. Díky konfrontaci s Filipem Turkem (Motorista), kdy se v předvolební debatě silně vyhraňovala vůči tomuto kandidátovi, osočovala jej z podpory nacismu a vytahovala na něj jeho různé staré výroky, si moc sympatií nezískala. Některé své příznivce dokonce zklamala. Troufám si i říci, že svým přístupem mnoho lidí vyburcovala, aby šlo volit. Nicméně ne ji, ale právě Filipa Turka. Vyburcovala naštvané lidi, kteří mají už dost antikampaní. Lidi, kteří se možná ani o volby vůbec nezajímali, nicméně na poslední chvíli se přeci jen rozhodli jít hodit protestní hlas. Někteří z nich koalici Motoristů a Přísahy nešli volit kvůli jejich volebnímu programu, ale rozhodli se na základě svých emocí. Nejsem odborníkem na politická témata, ale troufám si říci, že za vysokou účastí těchto voleb stojí právě tito voliči. Lidé, kteří ani původně k volbám jít nechtěli.

Anketa

Přispěla Nerudová svým vystupováním k volebnímu úspěchu Motoristů a Přísahy?
ano
93,8 %
ne
6,2 %
Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Po vyhlášení výsledků voleb Nerudová reagovala tak, že vymezováním se vůči Turkovi rozhodně chybu neudělala. „Já jsem tři čtvrtě roku čelila na sociálních sítí nájezdu jeho zfanatizovaných fanoušků, kteří byli skutečně sprostí, hulvátští a vyhrožovali. Lituji, že jsme to udělali tak pozdě, protože my jsme měli daleko dřív odhalit, kdo je on skutečně zač a jakou má minulost,“ uvedla.

Tímto postojem si však opět body moc nezíská. Působí jako někdo, kdo není schopný sebereflexe. Na někoho to může působit až arogantně. Jedná emotivně, nevytváří si potřebný nadhled. Takové jednání do vrcholné politiky nepatří.

Nicméně neúspěch STAN neleží jen na bedrech paní Nerudové, která se i tak nakonec stane europoslankyní. Této straně velmi uškodila kauza Dozimetr a také osobnost Víta Rakušana. Tohoto pána jsem občas potkávala na chodbách gymnázia, kde působil jako učitel a já tou dobou studovala. Působil celkem sympaticky, tudíž při volbách do Poslanecké sněmovny, kdy se jeho strana spojila s Piráty, říkala jsem si, že je to někdo, kdo by v té vládě klidně mohl být. To, jak se Starostové po volbách zachovali vůči Pirátům, byla velká podpásovka. A čím více jsem jednání toho pána sledovala, tím více jsem z něj byla zklamaná. Zahlédla jsem jej v nedávné superdebatě, kde ve svém závěrečném výstupu působil jako afektovaný prodejce vysavačů. Nezapomenul povzbudit voliče, ať se nebojí kroužkovat. A tak jsem šla volit, ač jsem to původně neplánovala, a kroužkovala. Ale rozhodně ne ve prospěch STAN.

V eurovolbách překvapivě solidně obstály nevládní strany a lidé tak k současné vládě vyslali jasný signál, že si přejí změnu. Uvidíme, zda tato společenská nálada vydrží i do příštích parlamentních voleb.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz