Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt v objetí na Titaniku: manželé Strausovi jako symbol velké lásky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Willy Stöwer, Public domain, via Wikimedia Commons

Mezi nejdojemnější scény z velkofilmu Titanic režiséra Jamese Camerona patří bezesporu scéna, ve které starší pár leží v objetí na posteli a čeká na smrt. Tento pár skutečně existoval.

Článek

Předlohou pro tuto dvojici byli manželé Isidor a Ida Strausovi, kteří se spontánně rozhodli, že pro návrat ze své dovolené v Německu zvolí jako dopravní prostředek luxusní a „nepotopitelný“ Titanic. Většinou si sice pro zámořské cesty vybírali německé lodě, cesta Titanikem se však pro ně stala velkým lákadlem. Cesta zpátky do New Yorku je stála v přepočtu na dnešní peníze cca 900 000 korun. To byla tehdy cena za luxusní kajutu první třídy. S sebou vzali také služebnou Ellen Bird a sluhu Johna Farthinga.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

manželé Strausovi

Mohli si to dovolit. Isidor Straus byl jedním z nejúspěšnějších newyorských obchodníků. Z německého emigranta se vypracoval na majitele slavného obchodního řetězce Macy's. Věnoval se také filantropii a politice. V letech 1894 až 1897 byl kongresmanem za stát New York. Se svou ženou Idou se vzali v roce 1871 a měli spolu 7 dětí. Kdykoliv musel Isidor někam odjet, nikdy nezapomněl své ženě psát dopisy.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Strausovi - svatební fotografie

Osudného dne 14. dubna 1912, kdy Titanic narazil na ledovec, oba manželé dostali nabídku, aby nastoupili do záchranného člunu. Stárnoucí Isidor odmítl vstoupit do člunu, když mladším mužům něco podobného nebylo umožněno. Zároveň viděl, že je zde ještě mnoho žen a dětí, kteří své místo ve člunu ještě neměli. Nepřišlo mu správné, aby nastoupil. Jeho žena Ida v reakci na jeho rozhodnutí odmítla nastoupit také. „Kam jdeš ty, jdu i já,“ řekla manželovi. Své místo přenechala své služebné Ellen. Oblékla ji svůj kožich se slovy, že ona už ho potřebovat nebude.

Poslední chvíle manželů Strausových možná vypadaly velmi podobně, jak je později zobrazil režisér James Cameron ve velkofilmu Titanic. Isidor a Ida byli přeživšími naposledy viděni na lehátkách, jak se drží za ruce. Pak je pohltil ledový oceán. Z cca 2200 cestujících jich přežilo jen cca 700. Ida a Isidor Strausovi byli jedni z těch lidí, pro které se Atlantský oceán stal masovým hrobem.

Foto: The New York Times, Public domain, via Wikimedia Commons

Titanik - titulní strana New York Times

Později se podařilo nalézt Isidorovo tělo. Zatímco jiní v posledních minutách svého života zachraňovali různé cennosti jako např. šperky, on měl v kapse svého kabátu fotografie svých dětí. Tělo jeho ženy Idy se nikdy nenašlo, a tak nemohli být pohřbeni spolu. Jejich rodina proto alespoň nechala nabrat vodu v místě, kde je potopen vrak Titaniku, a urnu s touto vodou umístili v mauzoleu, kde leží Isidorovo tělo. Na hrob nechali napsat: „Ani mnoho vody nemůže uhasit lásku - a ani povodně ji nemohou utopit.“ Jejich příběh se stal symbolem absolutní lásky.

Foto: KMJKWhite, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Strausovi - jejich osudy byly symbolicky propletené již datem narození. Oba se narodili 6.2 a oba zahynuli 15. 4. 1912.

Zdroje

1) https://www.denik.cz/ze_sveta/titanic-potopeni-pribehy-slavnych-pasazeru.html

2) https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/dojemny-pribeh-manzelu-strausovych-radeji-zemreli-na-potapejicim-se-titaniku-nez-aby-jeden-druheho-opustil_395255.html

3) https://www.svetzeny.cz/zabava/osobnosti/manzele-strausovi-byli-inspiraci-pro-velkou-lasku-ve-filmu-titanic-jejich-pribuzna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz