Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinští „jájínci“ v cizině iritují chlapy na frontě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Zatímco jedni nasazují své životy ve válce s Ruskem, druzí zastávají strategii mít se dobře a snaží se obejít své povinnosti.

Článek

Válka na Ukrajině trvá už nějaký ten pátek a logicky na frontě chybí mnoho mužů. Někteří utekli do zahraničí, jiní si „zařídili“ modrou knížku. Ukrajina je svou korupcí známá, proto není divu, že se provalila i v případě vystavování potvrzení o neschopnosti sloužit v armádě. Loni bylo chyceno tisíce lidí při braní úplatku ve výši zhruba 66 000 – 331 00 korun. Zelenskyj proto kvůli korupci propustil šéfy oblastních náborových kanceláří.

Ukrajinská vláda se rozhodla zaměřit také na bojeschopné muže, kteří se před válkou skrývají v zahraničí. Od konce dubna 2024 všechny ukrajinské konzuláty v zahraničí přestávají poskytovat své služby ukrajinským mužům, na něž se vztahuje branná povinnost. Vyřídit si mohou pouze doklady nezbytné k vycestování zpět na Ukrajinu. Je to činěno s cílem zabránit občanům Ukrajiny vyhnout se povinnosti vojenské registrace. Týká se to Ukrajinců ve věku od 18 do 60 let.

Na muže, kteří se vyhýbají svým povinnostem, lidé nahlížejí různě. Někteří je chápou a zastávají se jich. Být na jejich místě, zachovali by se totiž asi podobně. Zaznívají hlasy typu: Proč by měli bojovat, když nechtějí? Nebo poukazují na fakt, že život mají jenom jeden. Tak proč by jej měli promrhat za přelud nějakého vlastenectví? Je přeci lepší zbaběle vzít rodinu s sebou na nějakou dlouho dovolenou a přežít. Jiní zase upozorňují na fakt, že pokud někdo nepodporuje Zelenského, proč by měl nasazovat za Ukrajinu krk?

Naopak proti těmto hlasům vystupují lidé, co poukazují na to, že tito muži mají vůči své zemi povinnosti a měly by si je splnit. Kroutí hlavou nad tím, že někteří Ukrajinci dokonce demonstrují za to, aby dostali své pasy a nemuseli si je jet vyřizovat na území Ukrajiny. Správně tuší, že by se také již nemuseli vrátit.

A jak se na ony bojeschopné muže, kteří tráví svůj čas v bezpečí za hranicemi, dívají ukrajinští muži z fronty? No moc hezky ne. Dalo by se říct, že jimi dokonce opovrhují. O těch, co uprchli před mobilizací, mají to nejhorší mínění a dokonce zaznívají hlasy o odebrání ukrajinského občanství.

„Ukázali totiž, že přežití Ukrajiny je vůbec nezajímá. S masakry v Buči a Mariupolu nemají problém, protože se jich netýkají. Vlastenectví v jejich pojetí – to jsou vyšívané košile s lidovými motivy, národní hymna zpívaná při každé příležitosti, no a sociální pomoc pro uprchlíky, o níž se v zahraničí hrdě hlásí,“ myslí si 32letý Andrij. V armádě bojuje od roku 2022, kdy dostal povolávací rozkaz. Má to v hlavě srovnané tak, že dělá správnou věc. Neumí si představit, že by před mobilizací někam utekl. „Nedokázal bych s něčím takovým žít. Neznamená to však, že se spolubojovníky nemáme pocit zklamání a křivdy. My jsme totiž neváhali jít do boje, a to jsou mezi námi ranění nebo otcové s více dětmi. Ale ti, co nás měli po čase vystřídat, zkrátka uprchli a do vlasti se chtějí vrátit, až bude po válce. Neuvědomují si však, že my tu válku můžeme prohrát, proto je nezbytná pomoc každého Ukrajince.“

Jelikož se mnoho Ukrajinců snaží vyhnout se odvodům a raději se pokouší o útěk, snaží se Ukrajina nalákat dobrovolníky do armády novou kampaní. Dobrovolníkům je nabízeno právo vybrat si, v jaké roli chtějí sloužit i jak dlouho. Jde o zoufalou snahu doplnit vyčerpané jednotky. Původní vlastenecký příliv dobrovolníků bohužel už vyschl. Snahou je, aby v budoucnu dobrovolníci tvořili alespoň třetinu ukrajinských ozbrojených sil. Armáda se snaží dobrovolníky lákat také skrz peníze. Nabízený měsíční plat se v přepočtu pohybuje mezi 11 až 71 tisíci korun a nejkratší nabízená smlouva je na tři roky. Ukrajina potřebuje nejen zbraně, ale také lidi, kteří je budou používat.

Zdroje:

1) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-bojeschopnych-ukrajincu-je-v-polsku-prokazatelne-skoro-ctvrt-milionu-domu-nechteji-40470013

2) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zelenskyj-pribyva-pripadu-kdy-se-ukrajinci-pomoci-uplatku-vyhybaji-narukovani-40442117

3) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ukrajincum-v-odvodovem-veku-uz-jejich-konzulaty-v-zahranici-nepomuzou-leda-s-cestou-domu-40468953

4) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-jemnejsi-naborova-kampan-ukrajina-laka-dobrovolniky-na-moznost-vyberu-40468970

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz