Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zoufalost ukrajinských mužů v ČR graduje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ukrajina se potýká s nedostatkem mužů v armádě. A tak se ukrajinská vláda rozhodla jednat: Už žádné pasy pro bojeschopné muže v zahraničí.

Článek

Od 24. 4. 2024 platí, že muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Výjimku mají lidé s povolením k překročení hranic a lidé se zdravotním postižením. Od tohoto kroku si vláda slibuje návrat statisíců mužů, kteří žijí a pracují v zahraničí a kteří tak zoufale chybí na frontě.

Mnoho mužů se tak ocitlo v nezáviděníhodné situaci. Ukrajinské úřady v Česku odmítají vydávat pasy. Ti, kterým vypršela platnost pasu, se musí potýkat s problémem, že jim hrozí ztráta zaměstnání i bankovních účtů. Bez platného pasu nemohou ani cestovat. Tento problém se týká i těch, kteří přišli dávno před ruskou agresí. Ti, kteří jsou zde déle než 5 let, musí řešit prodloužení platnosti pasu, což znamená, že musí jet osobně danou záležitost vyřizovat na území Ukrajiny. Česku tak reálně hrozí velký odliv ukrajinských pracovníků. V Česku je podle statistik ministerstva zahraničních věcí asi 94 tisíc ukrajinských mužů v branném věku. Ti, kteří se vrátí pro pasy, riskují, že nebudou moci vycestovat zpátky. Mohli by být totiž obratem odvedeni. Mluvčí cizinecké policie Josef Urban uvedl, že v případě, že policie zadrží Ukrajince bez platného dokladu, bude mu hrozit pokuta ve výši až 5 000 korun a vyhoštění.

Ukrajinský ministr na sociální síti uvedl: „Pokud si někdo myslí, že zatímco jeden bojuje daleko na frontě a riskuje za tento stát život, a druhý zůstává v zahraničí, ale využívá služeb tohoto státu, tak takhle to nefunguje.“ Podle něj pobyt v zahraničí nezbavuje občana povinností vůči jeho vlasti. Snahou je nastavit spravedlivé opatření k obnovení férového přístupu k mužům v branném věku na Ukrajině i v zahraničí.

Ukrajincům v zahraničí nejsou od konce dubna prodlužovány jejich pasy. Maďarsko na tuto situaci reaguje po svém. Odmítá vydat Ukrajince, kterých se týká branná povinnost. Vicepremiér Zsolt Semjén uvedl: „Nezkoumáme, zda se jich týká branná povinnost, nebo nikoliv. Na základě základní lidskosti nedovolíme, aby byli posláni na smrt.“

V reakci na tato nová opatření se v pátek odpoledne sešlo před budovou své ambasády v Praze několik desítek Ukrajinců a demonstrovali za vydání svých cestovních pasů. „Nenuťte nás k ilegalitě“ – „Máme právo na legální pobyt“ – „Potřebujeme pomoc“ hlásaly jejich transparenty. Podle spoluorganizátorky protestu Oksany Kotenko hrozí, že se tisíce Ukrajinců v Česku ocitnou v ilegalitě: „My nechceme, aby tady lidi fungovali jako v devadesátých letech načerno. Jsou tady lidi, kteří mají trvalý pobyt už deset nebo patnáct let a s Ukrajinou nemají nic společného. Nemají tam adresu, žádný majetek a teď nemají ani doklady.“ Neúspěšně se tento problém snaží řešit s českým ministerstvem vnitra nebo s Českou obchodní inspekcí. „Nikdo neřeší, jak tady tito lidé budou pracovat, jak budou platit hypotéky, jak tady budou studovat jejich děti. Je to začarovaný kruh. Spousta těch lidí si o pas zažádalo dávno předtím, než náš ministr zahraničí Kuleba řekl, že ukrajinští muži musí Ukrajině vrátit svůj dluh.“ Podle paní Kotenko mnoho Ukrajinců žijící v ČR povinnost bránit svou vlast necítí. „Znám spoustu lidí, kteří řekli: Raději budu v Česku nelegálně, ale na Ukrajinu nepojedu, nebudu dávat život za zemi, kde už řadu let nežiji.“ Řada Ukrajinců se krom protestů snaží tuto zoufalou situaci řešit s advokáty. Jsou to zejména ti, kteří si o prodloužení pasu požádali již před nějakou dobou, ještě před dubnovým opatřením ukrajinské vlády, ale stále čekají na prodloužení pasu. Podle advokáta Pokorného problém s pasy zasahuje do mnoha oblastí života. Problém je nejen s prací při prodlužování zaměstnanecké karty, ale i s bankami. „Banky chtějí ověřovat totožnost na základě aktuálně platných dokladů. Když je nedostanou, zavírají účty.“ Mluvčí českého ministerstva vnitra již v minulosti na toto téma uvedla, že se jedná o záležitost ukrajinského velvyslanectví.

Řada Ukrajinců je z toho pochopitelně zoufalá. Nikdo nechce jít na frontu umírat. Kladu si ale otázku, pokud se na Ukrajině již necítí jako doma, necítí povinnost Ukrajině pomoci, neměli by spíše než o ukrajinský pas usilovat o získání občanství země, ve které dlouhodobě žijí?

Zdroje:

1) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ukrajinci-demonstrovali-pred-velvyslanectvim-v-praze-rodna-zeme-jim-nevydava-pasy-a-nuti-je-k-navratu-40481888

2) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-madarsko-nevyda-zpet-zadne-ukrajince-ani-ty-kterych-se-tyka-branna-povinnost-40470559

3) Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/552629-cesko-zrejme-ceka-masivni-odliv-ukrajincu-kyjev-kvuli-valce-prijal-tvrde-opatreni?campaignsrc=tn_clipboard

4) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukrajinci-pasy-ambasada-praha-protest.A240726_112830_domaci_aha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz