Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajince potřebujeme. Nejen kvůli práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ukrajinští uprchlíci jsou oblíbeným tématem dezinformátorů. Možná vás překvapí, jak pro nás jejich přítomnost může být užitečná.

Článek

Česká republika v přepočtu na obyvatele hostí nejvíce uprchlíku z Ukrajiny v EU. Může za to válka na Ukrajině. Již před válkou jsme zde měli početnou skupinu Ukrajinců, kteří zde dlouhodobě pracují. Mnoho lidí z Ukrajiny tak využilo příležitosti a přijeli sem za svými příbuznými. V očích některých Čechů jsou někteří Ukrajinci spíše ekonomickými migranty, než válečnými uprchlíky. Přijeli využívat výhod našeho státu. Není divu, že jsou uprchlíci oblíbeným tématem dezinformátorů.

Česká veřejnost se k migraci dlouhodobě staví negativně. Máme tendenci migraci vnímat jako bezpečnostní hrozbu. Zároveň se mnozí obávají šíření nakažlivých nemocí. V současnosti se řeší nárůst počtu případů černého kašle a tuberkulózy. Zejména u tuberkulózy je dominantní vliv migrace. Podle epidemiologa Romana Prymuly by bylo dobré zavedení pravidelného testování pro lidi z rizikových zemí. Takovou zemí je i Ukrajina, kde se tolik neočkuje jako u nás.

Nicméně Ukrajinci mohou být pro nás velkým přínosem. Máme nízkou nezaměstnanost, firmy si stěžují na personální deficit. Nedostatek lidských zdrojů je znát zejména v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. V prosinci 2023 představil Marian Jurečka strategii, podle které resort práce aktivně usiluje o identifikaci a oslovení ukrajinských uprchlíků, kteří by mohli pomoci s obsazeností pracovních míst v těchto oblastech. Práce v sociálních službách je náročná a špatně placená. Pokud to půjde takto dál, brzy nebude nikdo, by o důchodce pečoval. A jelikož naše populace stárne, jde o problém nás všech.

Potýkáme se s demografickou krizí. Stejně jako jinde v Evropě nám klesá porodnost. I s tímto by nám mohli ukrajinští uprchlíci pomoci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by rád prosadil, aby ukrajinští uprchlíci mohli od příštího roku čerpat české sociální dávky. Měla by to umožnit chystaná dávková reforma a digitalizace. Pokud by uprchlíci měli nově nárok např. na rodičovský příspěvek, mohlo by to pozitivně ovlivnit porodnost v ČR.

A v neposlední řadě přítomnost ukrajinských uprchlíků je pro nás benefitem z hlediska přerozdělování migrantů v EU. V současnosti se řeší evropský migrační pakt, podle kterého by zemím, které jsou přetížené migračním tlakem, měly pomoci ostatní státy EU. Tyto státy buď převezmou část migrantů, nebo pomohou finančně či materiálně. Díky vyjednané výjimce se nás tato povinnost ale zatím netýká. Země, které jsou zásadním způsobem dotčeny jiným typem migrace, jako my v případě ukrajinských uprchlíků, jsou z těchto povinností finanční pomoci či přerozdělení uprchlíků z jiných částí země zproštěny. Nemáme tak povinnost přijímat migranty z jiných částí světa, kteří mají jinou kulturu, náboženské vyznání a mentalitu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz