Hlavní obsah
Finance

Valím oči nad ukrajinskou bídou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (Alexas Fotos)

Máme tendenci se neustále srovnávat se západními zeměmi. Když ale otočíme hlavu na druhou stranu, zjistíme, že na tom tak špatně nejsme.

Článek

Ukrajina čelí nejhlubší recesi od roku 1991, ekonomika země v roce 2022 klesla téměř o 29,08 %. Objem průmyslové výroby se díky válce s Ruskem za rok 2023 propadl o 15,60 %. Ukrajina se potýká s rozsáhlou ztrátou průmyslových oblastí a s masivní migrací. Nemálo podniků se muselo zavřít. To vše se podepsalo na nárůstu nezaměstnanosti, jež v roce 2023 činila 19,2 %.

Jak vidno, válka na Ukrajině se logicky negativně projevila na životní úrovni místních obyvatel. Nicméně se špatnou životní úrovní se Ukrajinci museli poprat už před válkou. Krátce před válkou, v únoru 2022, štáb TV Nova řešil životní úroveň lidí na Ukrajině. Vrazil na nákup do zdejšího obchodu, porovnával ceny potravin a dotazoval se místních na jejich názor stran životních nákladů. „V Evropě jsou ceny poměrně stejné. Jediný podstatný rozdíl je v platech,“ odpovídal místní muž. Jiná žena zase reagovala: „Lidé by se měli sjednotit a jít proti vládě. Takové důchody a mzdy jsou hrůza.“

Pro ilustraci uvedu, jak jsou na tom ukrajinští důchodci a jak jsou zde hodnoceni pracující lidé.

Ukrajinské důchody

Na výši důchodů si v ČR stěžuje mnoho seniorů, vadí jim pokles jejich životní úrovně. Životní úroveň důchodců ovlivňuje více faktorů. Nejen výše důchodu, ale i to, kolik si oproti své předešlé výplatě pohorší, či to, kolik si toho senior z důchodu reálně koupí. O srovnání životní úrovně důchodců se pravidelně pokouší např. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve zprávě z konce roku 2021 se můžeme dočíst, že se analytici pokoušeli zhodnotit, co si senioři ve svých zemích za svůj důchod mohou pořídit. Za tímto účelem vytvořili potravinový koš, který se měl svým obsahem podobat měsíčnímu nákupu průměrného seniora. Tento koš obsahoval:

  • 2 bochníky chleba (500 g/kus)
  • 3 kg rýže
  • 20 vajec
  • 12 l mléka
  • 5 l jogurtu
  • 1,5 kg sýra
  • 3 kg masa (drůbež a hovězí)
  • 3 kg rybího masa
  • 9 kg ovoce
  • 15 kg zeleniny

Za podobný nákup museli čeští důchodci vydat 23,5 % průměrného důchodu. Rusové 58,9 % a Ukrajinci dokonce 84,9 %. A jaká je výše starobního důchodu na Ukrajině? K 1. červenci 2023 činil na Ukrajině průměrný důchod 5 311,44 UAH, cca 3000 korun. Většina ukrajinských důchodců, konkrétně 66,4 %, však dostávala platby nepřesahující 5 000 UAH, tedy zhruba 2800 korun. Celkový počet důchodců na Ukrajině byl v tomto sledovaném období 10 552 336 osob.

U nás se v současnosti výše průměrného starobního důchodu vyhoupla na 20 633 korun. Je to zejména díky 3 mimořádným valorizacím v posledních letech 2022 a 2023, které proběhly kvůli vysoké inflaci. Ještě před 5 lety dosahoval průměrný důchod částky 13 377 Kč.

Ukrajinský průměrný plat

A jak jsou na tom s průměrným platem lidé na Ukrajině nyní? Minimální mzda byla k 1. 4. 2024 na úrovni 8000 UAH, v přepočtu cca 4500 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda činila na začátku 1. čtvrtletí 2024 17952 UAH, v přepočtu cca 10 100 korun. Výše mzdy se ale v různých regionech liší. Pro srovnání, V České republice v 1. čtvrtletí 2024 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 43 941 Kč.

Když jsem nedávno četla článek o tom, jak se Ukrajina snaží zoufale nalákat nové dobrovolníky do vojenské služby, a četla jsem si o výši nabízeného platu, přišlo mi, že není až tak vysoký. Dobrovolníci jsou lákáni na měsíční plat, který se v přepočtu pohybuje mezi 11 až 71 tisíci korun. Na tamní podmínky jde však o nadprůměrné příjmy. A když si vezmu, jaké peníze si mohou vydělat u nás, nedivím se, že jsme pro Ukrajince dlouhodobě cílovou zemí, kam jezdí za prací.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz